Hozzávalók
- 1 fej brokkoli (500 g)
- 60 g vaj
- ½ fej hagyma (50 g)
- 150 g burgonya tisztítva
- 1 ½ l zöldségalaplé
- só
- ½ mk őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 120 ml tejszín
- 1 ek keményítő
- 4 ek szeletelt mandula
Lajos-féle brokkolikrémleves
Hozzávalók
- 1 fej brokkoli (500 g)
- 60 g vaj
- ½ fej hagyma (50 g)
- 150 g burgonya tisztítva
- 1 ½ l zöldségalaplé
- só
- ½ mk őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 120 ml tejszín
- 1 ek keményítő
- 4 ek szeletelt mandula
Egy nagyon üde változatot mutatok most be, ha úgy tetszik, ez a Lajos-féle brokkolikrémleves. Ehhez a brokkoli minden részét fel tudjuk használni, egyedül a szár fás részét kell levágnunk. Ezután rózsáira szedjük a brokkolit, és a szárat is hasonló méretű darabokra vágjuk, majd megmossuk, lecsöpögtetjük, és egy mikrózható tálban, lefedve, 800 W-on 5 perc alatt hőkezeljük a mikróban.
Egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és a kockákra vágott burgonyát. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a feldarabolt petrezselyemleveleket.
Ha a burgonya puhára főtt, a mikrózott brokkoliból néhány szép rózsát félreteszünk a tálaláshoz, a többit hozzáadjuk a leveshez, majd felöntjük tejszínnel. Forrás után botmixerrel krémesítjük, és egy kevés vízben kikevert keményítővel sűrítjük.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, végül a meghagyott brokkolirózsákkal és a pirított mandulával tálaljuk a levest.
Ha tetszett a Lajos-féle brokkolikrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!