Hozzávalók
A leveshez
- 2 ek olívaolaj
- 40 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (kb. 110 g)
- 1 szál szárzeller
- só
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 l zöldségalaplé
- 200 g vörös cheddar
- 120 g gouda
- 80 g gorgonzola (vagy más kéksajt)
- 20 g pecorino
- 40 g liszt
A levesbetéthez
- ½ csokor bazsalikom
- ½ csokor petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g pecorino
- kb. 20 db magozott olívabogyó
- 2 ek olívaolaj
- 40 g tisztított tökmag
- só
- 2 csipet durvára őrölt bors
- 1 csomag leveles tészta (270 g)
- 1 db tojás
Hozzávalók
A leveshez
- 2 ek olívaolaj
- 40 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (kb. 110 g)
- 1 szál szárzeller
- só
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 l zöldségalaplé
- 200 g vörös cheddar
- 120 g gouda
- 80 g gorgonzola (vagy más kéksajt)
- 20 g pecorino
- 40 g liszt
A levesbetéthez
- ½ csokor bazsalikom
- ½ csokor petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g pecorino
- kb. 20 db magozott olívabogyó
- 2 ek olívaolaj
- 40 g tisztított tökmag
- só
- 2 csipet durvára őrölt bors
- 1 csomag leveles tészta (270 g)
- 1 db tojás
A nagyon sajtos sajtkrémleves recept elkészítéséhez egy lábast közepesen erős lángon felmelegítünk. Belelocsoljuk az olívaolajat, ezen pedig felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott hagymát és angolzellert is.
Gyakran átkeverve megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 200 ml alaplével vagy vízzel. Mikor felforr, botmixerrel pürésítjük az alapot, majd felöntjük a maradék folyadékkal, és felforraljuk.
Ezután folyamatos keverés mellett beleszórjuk a reszelt sajtokat, nehogy csomókban összeálljanak, majd mikor teljesen felolvadtak, a lisztet elkeverjük 100 ml vízzel, és ezzel a “habarással” forraljuk készre a levest.
A levesbetét elkészítéséhez a zöldfűszereket felaprítjuk, a fokhagymát átzúzzuk, és a reszelt sajttal késes aprítóba tesszük, majd az olívabogyóval, az olajjal és a tökmaggal pesztószerűre zúzzuk, és sózzuk, borsozzuk.
A kiterített vajas leveles tészta felén kis kupacokba osztjuk a tölteléket, a felvert tojásból ecsettel “bekeretezzük” a töltött helyeket, majd ráhajtjuk a tészta natúr oldalát. Az így letakart felületen is látszanak a kiadagolt kupacok, azokat egyenként kicsit lelapítjuk.
A tojásozott részeknél összenyomkodjuk, és késsel, derelyevágóval vagy bármilyen tésztakiszúróval kiadagoljuk. Sütőpapírral borított tepsire tesszük, megkenjük a maradék felvert tojással, egy villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Ha tetszett ez a nagyon sajtos sajtkrémleves recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több sajtkrémleves:
Füstöltsajt-krémleves
Alpesi sajtkrémleves felturbózva
Brokkolis sajtkrémleves