Hozzávalók
Tojásleves
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- 1 ek sertészsír
- 1 ek liszt
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk pirospaprika
- 1.2 l víz
- 4 - 6 db babérlevél
- só
- 1 db krumpli (kb. 140 g)
- 1 mk cukor
- 1 ek 10%-os ecet
- 2 db tojás
- őrölt bors
Tarhonyás hús
- 1 ek sertészsír
- 100 g kenyérszalonna
- 1 fej hagyma (kb. 160 g)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- hegyes erős paprika ízlés szerint
- só
- 1 kg sertéslapocka
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- ½ tk őrölt bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 mk morzsolt majoranna
- 500 g tarhonya
- 1.25 l alaplé
Hozzávalók
Tojásleves
- 1 fej hagyma (kb. 120 g)
- 1 ek sertészsír
- 1 ek liszt
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk pirospaprika
- 1.2 l víz
- 4 - 6 db babérlevél
- só
- 1 db krumpli (kb. 140 g)
- 1 mk cukor
- 1 ek 10%-os ecet
- 2 db tojás
- őrölt bors
Tarhonyás hús
- 1 ek sertészsír
- 100 g kenyérszalonna
- 1 fej hagyma (kb. 160 g)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- hegyes erős paprika ízlés szerint
- só
- 1 kg sertéslapocka
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- ½ tk őrölt bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 mk morzsolt majoranna
- 500 g tarhonya
- 1.25 l alaplé
Nosztalgiával emlegetjük a menzás ételeket, és én most ezeket szeretném visszavarázsolni: na nem az elrontott receptekre gondolok, hanem azok jó ízű változatára. Most a Menzakaják sorozatunk második retró menüje következik, hiszen a tojásleves és tarhonyás hús igazi klasszikus.
Tarhonyás hús, csemegeuborkával nagy kedvenc
Kezdjük a tarhonyás hús elkészítésével. Ehhez 1 ek zsírt felolvasztunk egy nagyobb lábasban, majd kisütjük benne a kb. fél cm-es kockákra vágott szalonnát. Közben finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot félbevágjuk, az erős paprikát feldaraboljuk.
Ha kisült a szalonna zsírja, beledobjuk vágott felével lefelé a paradicsomot és a paprikát, megszórjuk 2 csipet sóval, és addig pirítjuk, amíg a paradicsom összeesik és a paprika megpirul. Ezután beledobjuk a hagymát, a fokhagymát és az erős paprikát, és tovább pirítjuk.
Közben nagyobb, kb. 5 cm-es kockákra vágjuk a lapockát. A hagymás alapra szórjuk a köményt, a borsot, a pirospaprikát és a majorannát, kevergetve kicsit megpirítjuk, majd rögtön felöntjük kb. 200 ml vízzel.
Amíg rotyog az alap, a tarhonyát 1 tk sertészsíron, erős lángon, néha átkeverve megpirítjuk. A cél az, hogy keveréskor az alul lévő szemek helyet cseréljenek a felül lévőkkel.
A pörköltalapot kb. 20 perc után egy botmixerrel pürésítjük. Ez ízlés dolga, elhagyható, de szerintünk jobb így a végeredmény. Az alapot felforraljuk, majd beledobjuk a kockázott húst, és néha belekeverve félig megfőzzük.
Ez az a pont, ahol elkésztem a tojáslevest, aminek a receptjét lentebb megtaláljátok.
Vissza a tarhonyás húshoz. Beleszórjuk a tarhonyát a húshoz, felöntjük az alaplével, és lefedve a sütőbe tesszük 140 fokon 40 percre. Az idő leteltével kivesszük, kicsit kikeverjük belőle a bennragadt gőzt, majd tálalhatjuk is az elmaradhatatlan csemegeuborkával.
- Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Tojásleves retró menü klasszikus
A tojásleves elkészítéséhez a hagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasban, közepesen erős lángon felolvasztjuk a zsírt, majd zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Ezután félrehúzzuk, rászórjuk a köményt, a pirospaprikát, majd felöntjük a vízzel, beledobjuk a babérlevelet, és felforraljuk.
Beleszórjuk a reszelt hagymát, alaposan megsózzuk, és beletesszük a kis lyukú reszelőn lereszelt krumplit. Felforraljuk, hamar elkészül, és szinte el is tűnik a krumpli.
Ízesítjük még egy kis sóval, cukorral és ecettel, majd a tojásokat felverjük egy kis sóval, borssal, és keverés közben a levesbe öntjük. Le is vesszük a lángról, további hőkezelés már nem szükséges.
- Elkészítési idő: kb. 40 perc
Ha tetszett a retró ebédmenü, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!