A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
Foszlós kalács alaprecept (1 nagy kalácshoz)
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 dl habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db tojás a kenéshez
Pirított sonkával. tojással töltött kalács
- 1 db foszlós kalács alaptészta
- 2 ek étolaj
- 5 szelet füstölt-főtt tarja vagy más húsvéti sonka vastagon szelve
- 1 ág rozmaring
- 3 ág kakukkfű
- 3 db főtt tojás
- 1 ek reszelt torma
- 3 szál újhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
Két tökéletes húsvéti kalács
A húsvéti receptek támogatója a
A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
Foszlós kalács alaprecept (1 nagy kalácshoz)
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 dl habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db tojás a kenéshez
Pirított sonkával. tojással töltött kalács
- 1 db foszlós kalács alaptészta
- 2 ek étolaj
- 5 szelet füstölt-főtt tarja vagy más húsvéti sonka vastagon szelve
- 1 ág rozmaring
- 3 ág kakukkfű
- 3 db főtt tojás
- 1 ek reszelt torma
- 3 szál újhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
Nincsen húsvét tökéletes kalács nélkül! Két remek receptet mutatunk.
Tökéletes húsvéti foszlós kalács
A húsvéti foszlós kalács elkészítéséhez a szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk – kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt kissé felfuttatjuk a meleg tejjel. Letakarjuk és szobahőmérsékletlen 30 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük. Végül a gombócokat kissé kilapítjuk, feltekerjük és hurkákat sodrunk belőle. Megfonjuk a kalácsot és megkenjük egy kissé felvert tojással. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).
A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.
Pirított sonkával, tojással töltött kalács
A húsvéti töltött kalács elkészítéséhez a sonkát felkockázzuk, forró serpenyőben, a zöldfűszerekkel kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott főtt tojást, a reszelt tormát, a karikára vágott újhagymát és a felaprított petrezselymet. Összeforgatjuk.
Az alap kalácstésztát az első kelés után 3 részre osztjuk, ezekből téglalapokat nyújtunk és mindegyiket megtöltjük a sonkás töltelékkel. A téglalap egyik hosszú oldalát megkenjük tojással és feltekerjük a tésztát, hogy hosszú hurkát kapjunk. A három hurkát hármas fonással összefonjuk és sütőpapírral bélelt szögletes őzgerinc formába tesszük. Megkenjük tojással és további 40 percig kelesztjük.
A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.
Ha tetszett a két tökéletes húsvéti kalács húsvéti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több húsvéti tartalom:
Tojáskrém húsvétra