Megúszós kaják

3perfektkarácsonyiköretZétől

3 perfekt karácsonyi köret Zétől

Hozzávalók
olívaolaj
A Hasselbach édesburgonyához
2 db
édesburgonya (nagy, kb. 5-600 g)
8 szelet
bacon
só, bors
1 marék
pekándió
1 db
friss piros chili
1 gerezd
fokhagyma
3 ek
olívaolaj
3 levél
friss zsálya
2 ág
kakukkfű
1 csokor
petrezselyem
A krumplis tésztához
500 g
burgonya
só, bors
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
1 szál
póréhagyma
2 - 3 gerezd
fokhagyma
3 - 4 levél
friss zsálya
2 ág
friss kakukkfű
1 ek
pirospaprika
1 nagy marék
friss, tisztított kelbimbó
2 marék
fodros nagykocka tészta
A baconös galuskához
400 g
liszt
2 db
tojás
200 ml
víz
A galuska mártáshoz
150 g
bacon
3 gerezd
fokhagyma
1 csomag
friss bébispenót
2 marék
reszelt trappista sajt (nagy)
1 ek
keményítő
1 ek
zsemlemorzsa
200 ml
habtejszín

Elkészítés

A karácsonyi menüsort már összeállítottátok, de a köret kérdés maradt? Segítek, mi az, ami biztosan megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Hasselback édesburgonya

Az édesburgonyákat 10 perc alatt a mikróban picit megpuhítjuk. Fél cm  mélyen bevagdossuk, de nem vágjuk át az alját, sütőpapírral borított tepsire ültetjük, a résekbe bacon darabokat tömködünk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 25 percig sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Közben a felaprított pekándiót egy száraz serpenyőben lepirítjuk, közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát és chilit. Meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Ezzel  a keverékkel szórjuk meg a megsült édesburikat.

Felturbózott krumplis tészta

Sós vízben feltesszük főni a felkockázott krumplit. Egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára pirítjuk a felaprított hagymát, póréhagymát, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a felaprított friss fűszerekkel. Ezután rászedjük a forró főtt krumplit és kanalazunk rá a főzőléből is, megszórjuk pirospaprikával és egy krumplinyomóval alaposan áttörjük az egészet a serpenyőben. A kelbimbó tönkjeit levágjuk, elfelezzük és sós vízben a tésztával együtt addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul, ezután leszűrjük. Rádobjuk a paprikás-krumplis alapra, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan lenyomkodjuk egy villával, majd lepirítjuk az egészet , néhányszor átforgatjuk és ha szépen odapirult, kész is.

Sült, baconös galuska

A galuskához kikeverjük a lisztet a tojással és annyi vízzel, hogy szép nyúlós tésztát kapjunk. Közben egy lábasban sóval vizet forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskát és miután megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze.

Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felaprított bacont és közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Rárakjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Ha a spenót összeesett, rászórjuk a reszelt sajt nagy részét (hagyunk picit a tetejére) és a keményítőt, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Hozzáadjuk a megfőtt galuskát és jól összeforgatjuk. Átkanalazzuk egy tepsibe, megszórjuk a maradék sajttal és a zsemlemorzsával. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Tudom, hogy sokszor nem is az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy mi legyen az ünnepi menü, hanem az, hogy milyen köreteket rakjunk melléjük. Most 3 nagyon megúszós, mégis brutálisan finom verzióval készültem, amik annyira eltérnek egymástól, hogy tuti, hogy valamelyik menni fog a választott kajátokhoz!

Hozzávalók

4 főre
olívaolaj
A Hasselbach édesburgonyához
2 db
édesburgonya (nagy, kb. 5-600 g)
8 szelet
bacon
só, bors
1 marék
pekándió
1 db
friss piros chili
1 gerezd
fokhagyma
3 ek
olívaolaj
3 levél
friss zsálya
2 ág
kakukkfű
1 csokor
petrezselyem
A krumplis tésztához
500 g
burgonya
só, bors
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
1 szál
póréhagyma
2 - 3 gerezd
fokhagyma
3 - 4 levél
friss zsálya
2 ág
friss kakukkfű
1 ek
pirospaprika
1 nagy marék
friss, tisztított kelbimbó
2 marék
fodros nagykocka tészta
A baconös galuskához
400 g
liszt
2 db
tojás
200 ml
víz
A galuska mártáshoz
150 g
bacon
3 gerezd
fokhagyma
1 csomag
friss bébispenót
2 marék
reszelt trappista sajt (nagy)
1 ek
keményítő
1 ek
zsemlemorzsa
200 ml
habtejszín

A karácsonyi menüsort már összeállítottátok, de a köret kérdés maradt? Segítek, mi az, ami biztosan megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Hasselback édesburgonya

Az édesburgonyákat 10 perc alatt a mikróban picit megpuhítjuk. Fél cm  mélyen bevagdossuk, de nem vágjuk át az alját, sütőpapírral borított tepsire ültetjük, a résekbe bacon darabokat tömködünk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 25 percig sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Közben a felaprított pekándiót egy száraz serpenyőben lepirítjuk, közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát és chilit. Meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Ezzel  a keverékkel szórjuk meg a megsült édesburikat.

Felturbózott krumplis tészta

Sós vízben feltesszük főni a felkockázott krumplit. Egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára pirítjuk a felaprított hagymát, póréhagymát, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a felaprított friss fűszerekkel. Ezután rászedjük a forró főtt krumplit és kanalazunk rá a főzőléből is, megszórjuk pirospaprikával és egy krumplinyomóval alaposan áttörjük az egészet a serpenyőben. A kelbimbó tönkjeit levágjuk, elfelezzük és sós vízben a tésztával együtt addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul, ezután leszűrjük. Rádobjuk a paprikás-krumplis alapra, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan lenyomkodjuk egy villával, majd lepirítjuk az egészet , néhányszor átforgatjuk és ha szépen odapirult, kész is.

Sült, baconös galuska

A galuskához kikeverjük a lisztet a tojással és annyi vízzel, hogy szép nyúlós tésztát kapjunk. Közben egy lábasban sóval vizet forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskát és miután megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze.

Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felaprított bacont és közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Rárakjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Ha a spenót összeesett, rászórjuk a reszelt sajt nagy részét (hagyunk picit a tetejére) és a keményítőt, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Hozzáadjuk a megfőtt galuskát és jól összeforgatjuk. Átkanalazzuk egy tepsibe, megszórjuk a maradék sajttal és a zsemlemorzsával. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Ha tetszett a 3 perfekt karácsonyi köret Zétől receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept