Húsételek

Atökéleteslasagnebolognesereceptje

A tökéletes lasagne bolognese receptje

Hozzávalók
A bolognai raguhoz
100 g
sárgarépa
1 fej
vöröshagyma
2 szál
zellerszár
50 dkg
marhahús
3 - 4 gerezd
fokhagyma
300 ml
vörösbor
2 tk
1 db
darabolt paradicsom konzerv
0.5 mk
friss szerecsendió
1 mk
őrölt fekete bors
2 db
babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek
worcester szósz
A besamelhez
60 g
liszt
800 ml
szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
Az összeállításhoz:
250 g
száraz lasagne tészta
150 g
parmezán
2 ek
olívaolaj
60 g
vaj

Elkészítés

És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Itt a lasagne bolognese! Hát nem csodálatos?

Eredeti lasagne recept:

Finomra vágjuk a vöröshagymát és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. Lereszeljük a megtisztított sárgarépát, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

[caption id="" align="alignnone" width="1078"]
a tökéletes lasagne bolognese
A tökéletes lasagne bolognese[/caption]

Összeforgatjuk a lepárolt zöldségeket a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

Besamel mártás: 

Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

lasagne.jpg

A lasagne bolognese összeállítása:

Egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

lasagne bolognese

A lasagne receptek tárháza szerencsére kifogyhatatlan! Az eredeti olasz lasagne recept után próbáljátok ki ezeket a verziókat is:

Spenótos lasagne ricottával

Füstölt sajtos sütőtökös lasagne

Toszkán lasagne

www.streetkitchen.hu

Itt a húsosság, szaftosság és krémesség szinonimája, az olasz Mammák által leggyakrabban készített pasta, a világ 2. legkedveltebb kajája (a pizza után, nemzetközi felmérések alapján): a BOLOGNAI LASAGNE!

Hozzávalók

4 adaghoz
A bolognai raguhoz
100 g
sárgarépa
1 fej
vöröshagyma
2 szál
zellerszár
50 dkg
marhahús
3 - 4 gerezd
fokhagyma
300 ml
vörösbor
2 tk
1 db
darabolt paradicsom konzerv
0.5 mk
friss szerecsendió
1 mk
őrölt fekete bors
2 db
babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek
worcester szósz
A besamelhez
60 g
liszt
800 ml
szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
Az összeállításhoz:
250 g
száraz lasagne tészta
150 g
parmezán
2 ek
olívaolaj
60 g
vaj

És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Itt a lasagne bolognese! Hát nem csodálatos?

Eredeti lasagne recept:

Finomra vágjuk a vöröshagymát és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. Lereszeljük a megtisztított sárgarépát, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

[caption id="" align="alignnone" width="1078"]
a tökéletes lasagne bolognese
A tökéletes lasagne bolognese[/caption]

Összeforgatjuk a lepárolt zöldségeket a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

Besamel mártás: 

Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

lasagne.jpg

A lasagne bolognese összeállítása:

Egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

lasagne bolognese

A lasagne receptek tárháza szerencsére kifogyhatatlan! Az eredeti olasz lasagne recept után próbáljátok ki ezeket a verziókat is:

Spenótos lasagne ricottával

Füstölt sajtos sütőtökös lasagne

Toszkán lasagne

Ha tetszett a tökéletes lasagne bolognese receptje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept