Húsételek

Atökéleteslasagnebolognesereceptje

A tökéletes lasagne bolognese receptje

Hozzávalók
A bolognai raguhoz
100 g
sárgarépa
1 fej
vöröshagyma
2 szál
zellerszár
50 dkg
marhahús
3 - 4 gerezd
fokhagyma
300 ml
vörösbor
2 tk
1 db
darabolt paradicsom konzerv
0.5 mk
friss szerecsendió
1 mk
őrölt fekete bors
2 db
babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek
worcester szósz
A besamelhez
60 g
liszt
60 g
vaj
800 ml
szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
Az összeállításhoz:
250 g
száraz lasagne tészta
150 g
parmezán
2 ek
olívaolaj

Elkészítés
  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. Lereszeljük a megtisztított sárgarépát, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

  2. Összeforgatjuk a lepárolt zöldségeket a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot.

  3. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük.

  4. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval! A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

  5. Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

  6. Egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül.

  7. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

www.streetkitchen.hu

Itt a húsosság, szaftosság és krémesség szinonimája, az olasz Mammák által leggyakrabban készített pasta, a világ 2. legkedveltebb kajája (a pizza után, nemzetközi felmérések alapján): a BOLOGNAI LASAGNE!

A lasagne az olasz konyha egyik legnagyobb klasszikusa, és nem véletlenül: minden rétegében más élvezet rejlik. Egy igazi vasárnapi családi fogás, amit megéri időt szánni, mert a jutalom egy mennyeien laktató, mégis elegáns étel lesz.

Hozzávalók

4 adaghoz
A bolognai raguhoz
100 g
sárgarépa
1 fej
vöröshagyma
2 szál
zellerszár
50 dkg
marhahús
3 - 4 gerezd
fokhagyma
300 ml
vörösbor
2 tk
1 db
darabolt paradicsom konzerv
0.5 mk
friss szerecsendió
1 mk
őrölt fekete bors
2 db
babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek
worcester szósz
A besamelhez
60 g
liszt
60 g
vaj
800 ml
szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió
Az összeállításhoz:
250 g
száraz lasagne tészta
150 g
parmezán
2 ek
olívaolaj

Elkészítés

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. Lereszeljük a megtisztított sárgarépát, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

  2. Összeforgatjuk a lepárolt zöldségeket a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot.

  3. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük.

  4. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval! A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

  5. Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

  6. Egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül.

  7. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

És most az év eleji leértékelésnek köszönhetően egyszerre megkapjátok a tökéletes bolognai ragu, a tökéletes besamel és az ezekből összepakolt tökéletes lasagne receptjét is. Itt a lasagne bolognese! Hát nem csodálatos?

A lasagne receptek tárháza szerencsére kifogyhatatlan! Az eredeti olasz lasagne recept után próbáljátok ki ezeket a verziókat is:

Spenótos lasagne ricottával

Füstölt sajtos sütőtökös lasagne

Toszkán lasagne

Ha tetszett a tökéletes lasagne bolognese receptje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése