A lángoshoz a lisztet, a tejet, a zsírt, a cukrot, a kefirt és az élesztőt egy dagasztótálba tesszük, és 5 percig dagasztjuk.
Miután összeállt a tészta, hozzáadjuk a sót, és további 3 percig dagasztjuk. A dagasztótálat lefóliázzuk, és a tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük.
Ameddig kel a tészta, elkészítjük az almaragunkat. Az almát kimagozzuk, meghámozzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a keményítőt kikeverjük 1 ek vízzel, és minden más hozzávalót egy kis lábasba teszünk.
Közepes lángon addig főzzük, amíg az alma meg nem puhul, utána hozzáöntjük a keményítőt is és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az almaragu.
Miután megkelt a tészta, nyolc egyenlő részre osztjuk, kissé kilapítjuk, és egy gyors, határozott mozdulattal félbehajtjuk, majd a széleit lenyomkodjuk, arra törekedve, hogy minél több levegőt vigyünk a tésztába. Ezt kb. háromszor megismételjük. Kis gombócokat formázunk a tésztából, majd letakarjuk, és hagyjuk további 20 percig kelni.
Beolajozunk egy fémtálcát, a sütéshez használandó olajat pedig elkezdjük melegíteni.
A gombócokat a tálcán 26-28 cm átmérőjűre nyújtjuk, a közepükre csinálunk egy kis lyukat, és a 180 fokos olajban, oldalanként kb. 40 másodperc alatt kisütjük őket. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és papírra szedjük a lángosokat.
A lángosokon elosztjuk az almaragut, és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.
Almáslángos
Lehet, hogy picit érdekes párosításnak hangzik, de mindenképp érdemes kipróbálni!
Az almás lángos elsőre talán meglepőnek tűnhet, de ha nyitott vagy az új ízekre, igazi kincsre bukkanhatsz! A klasszikus kelt tésztát most nem fokhagymás tejföllel, hanem fűszeres almaraguval és juharsziruppal bolondítjuk meg, így egy különleges, édes-sós street food születik belőle. A tészta hajtogatása levegőssé teszi a lángost, ami belül puha, kívül pedig ropogós lesz – így a végeredmény garantáltan ellenállhatatlan. Ne aggódj, a lépések egyszerűek, kezdőként is simán sikerülhet!
Hozzávalók
Az almaraguhoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A lángoshoz a lisztet, a tejet, a zsírt, a cukrot, a kefirt és az élesztőt egy dagasztótálba tesszük, és 5 percig dagasztjuk.
Miután összeállt a tészta, hozzáadjuk a sót, és további 3 percig dagasztjuk. A dagasztótálat lefóliázzuk, és a tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük.
Ameddig kel a tészta, elkészítjük az almaragunkat. Az almát kimagozzuk, meghámozzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a keményítőt kikeverjük 1 ek vízzel, és minden más hozzávalót egy kis lábasba teszünk.
Közepes lángon addig főzzük, amíg az alma meg nem puhul, utána hozzáöntjük a keményítőt is és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az almaragu.
Miután megkelt a tészta, nyolc egyenlő részre osztjuk, kissé kilapítjuk, és egy gyors, határozott mozdulattal félbehajtjuk, majd a széleit lenyomkodjuk, arra törekedve, hogy minél több levegőt vigyünk a tésztába. Ezt kb. háromszor megismételjük. Kis gombócokat formázunk a tésztából, majd letakarjuk, és hagyjuk további 20 percig kelni.
Beolajozunk egy fémtálcát, a sütéshez használandó olajat pedig elkezdjük melegíteni.
A gombócokat a tálcán 26-28 cm átmérőjűre nyújtjuk, a közepükre csinálunk egy kis lyukat, és a 180 fokos olajban, oldalanként kb. 40 másodperc alatt kisütjük őket. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és papírra szedjük a lángosokat.
A lángosokon elosztjuk az almaragut, és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

Ez a különleges almás lángos tökéletes választás lehet egy hétvégi brunchra, de egy "átlagos" őszi-téli desszertként is megállja a helyét.
Tálald melegen, bőséges juharsziruppal meglocsolva, és ne felejts el mellé kínálni egy bögre forró teát vagy fahéjas almás cidert!
Ha bejött az almás lángos, mutatunk még néhány almás édességet, amik merészen újragondolják a klasszikusokat:
Ha tetszett az Almás lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!