A legjobb reggelik

Almáslángos

Almás lángos
almas-langos

Hozzávalók
700 g
finomliszt
250 ml
tej
40 g
sertészsír
1 tk
kristálycukor
300 g
kefir
10 g
porélesztő
15 g
bő étolaj a sütéshez
Az almaraguhoz
4 db
alma
1 tk
keményítő
100 ml
sima víz
(+ 2 ek víz)
2 ek
kristálycukor
bors ízlés szerint
szárított tárkony
(ízlés szerint)
A tálaláshoz
8 ek
juharszirup

Elkészítés
  1. A lángoshoz a lisztet, a tejet, a zsírt, a cukrot, a kefirt és az élesztőt egy dagasztótálba tesszük, és 5 percig dagasztjuk.

  2. Miután összeállt a tészta, hozzáadjuk a sót, és további 3 percig dagasztjuk. A dagasztótálat lefóliázzuk, és a tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük. 

  3. Ameddig kel a tészta, elkészítjük az almaragunkat. Az almát kimagozzuk, meghámozzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a keményítőt kikeverjük 1 ek vízzel, és minden más hozzávalót egy kis lábasba teszünk.

  4. Közepes lángon addig főzzük, amíg az alma meg nem puhul, utána hozzáöntjük a keményítőt is és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az almaragu.

  5. Miután megkelt a tészta, nyolc egyenlő részre osztjuk, kissé kilapítjuk, és egy gyors, határozott mozdulattal félbehajtjuk, majd a széleit lenyomkodjuk, arra törekedve, hogy minél több levegőt vigyünk a tésztába. Ezt kb. háromszor megismételjük. Kis gombócokat formázunk a tésztából, majd letakarjuk, és hagyjuk további 20 percig kelni. 

  6. Beolajozunk egy fémtálcát, a sütéshez használandó olajat pedig elkezdjük melegíteni.

  7. A gombócokat a tálcán 26-28 cm átmérőjűre nyújtjuk, a közepükre csinálunk egy kis lyukat, és a 180 fokos olajban, oldalanként kb. 40 másodperc alatt kisütjük őket. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és papírra szedjük a lángosokat.

  8. A lángosokon elosztjuk az almaragut, és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Lehet, hogy picit érdekes párosításnak hangzik, de mindenképp érdemes kipróbálni!

Az almás lángos elsőre talán meglepőnek tűnhet, de ha nyitott vagy az új ízekre, igazi kincsre bukkanhatsz! A klasszikus kelt tésztát most nem fokhagymás tejföllel, hanem fűszeres almaraguval és juharsziruppal bolondítjuk meg, így egy különleges, édes-sós street food születik belőle. A tészta hajtogatása levegőssé teszi a lángost, ami belül puha, kívül pedig ropogós lesz – így a végeredmény garantáltan ellenállhatatlan. Ne aggódj, a lépések egyszerűek, kezdőként is simán sikerülhet!

Hozzávalók

8 db lángoshoz
700 g
finomliszt
250 ml
tej
40 g
sertészsír
1 tk
kristálycukor
300 g
kefir
10 g
porélesztő
15 g
bő étolaj a sütéshez
Az almaraguhoz
4 db
alma
1 tk
keményítő
100 ml
sima víz
(+ 2 ek víz)
2 ek
kristálycukor
bors ízlés szerint
szárított tárkony
(ízlés szerint)
A tálaláshoz
8 ek
juharszirup

Elkészítés

  1. A lángoshoz a lisztet, a tejet, a zsírt, a cukrot, a kefirt és az élesztőt egy dagasztótálba tesszük, és 5 percig dagasztjuk.

  2. Miután összeállt a tészta, hozzáadjuk a sót, és további 3 percig dagasztjuk. A dagasztótálat lefóliázzuk, és a tésztát szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük. 

  3. Ameddig kel a tészta, elkészítjük az almaragunkat. Az almát kimagozzuk, meghámozzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a keményítőt kikeverjük 1 ek vízzel, és minden más hozzávalót egy kis lábasba teszünk.

  4. Közepes lángon addig főzzük, amíg az alma meg nem puhul, utána hozzáöntjük a keményítőt is és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik az almaragu.

  5. Miután megkelt a tészta, nyolc egyenlő részre osztjuk, kissé kilapítjuk, és egy gyors, határozott mozdulattal félbehajtjuk, majd a széleit lenyomkodjuk, arra törekedve, hogy minél több levegőt vigyünk a tésztába. Ezt kb. háromszor megismételjük. Kis gombócokat formázunk a tésztából, majd letakarjuk, és hagyjuk további 20 percig kelni. 

  6. Beolajozunk egy fémtálcát, a sütéshez használandó olajat pedig elkezdjük melegíteni.

  7. A gombócokat a tálcán 26-28 cm átmérőjűre nyújtjuk, a közepükre csinálunk egy kis lyukat, és a 180 fokos olajban, oldalanként kb. 40 másodperc alatt kisütjük őket. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és papírra szedjük a lángosokat.

  8. A lángosokon elosztjuk az almaragut, és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

Almás lángos 4
Almás lángos (Fotó: Street Kitchen)

Ez a különleges almás lángos tökéletes választás lehet egy hétvégi brunchra, de egy "átlagos" őszi-téli desszertként is megállja a helyét.

Tálald melegen, bőséges juharsziruppal meglocsolva, és ne felejts el mellé kínálni egy bögre forró teát vagy fahéjas almás cidert!

Ha bejött az almás lángos, mutatunk még néhány almás édességet, amik merészen újragondolják a klasszikusokat:

Fűszeres almás pite

Almás, karamellizált diós bejgli

Almás pités palacsinta

Ha tetszett az Almás lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept