Almás sütik

Almásmorzsasütikaramellöntettel

Almás morzsasüti karamellöntettel
Almás morzsasüti karamellöntettel

Hozzávalók
120 g
finomliszt
80 g
kristálycukor
1 csipet
30 g
zabpehely
80 g
vaj
A töltelékhez
800 g
alma
0.5 db
citrom leve
3 ek
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 tk
fahéj
1 ek
finomliszt
1 csipet
Az összeállításhoz
1 csomag
bolti leveles tészta
(270 g-os kiszerelés)
Az öntethez
200 ml
habtejszín
10 db
vajkaramella

Elkészítés
  1. A morzsához egy dagasztógépben összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a sót és a zabpelyhet, majd folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, amíg morzsa állagot kapunk. A keveréket fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. 

  2. A töltelékhez a megmosott almákat lereszeljük és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a lisztet és a sót. Alaposan összeforgatjuk, hogy ne maradjanak benne liszt- vagy fűszercsomók.

  3. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amire elterítjük a bolti leveles tésztát. A tepsin túllógó részeket levágjuk, majd a tésztára halmozzuk a tölteléket, amit egyenletesen eligazgatunk. (Ha a tészta túllóg a tölteléken, akkor ráhajtjuk.) A hűtőből elővesszük a korábban elcsomagolt morzsát, majd a sütemény tetejére morzsoljuk, úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Az összeállított sütit 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

  4. Amíg sül a sütemény, elkészítjük az öntetet. Egy gyorsforralóban felforraljuk a tejszínt. Mikor a tejszín forr, alacsonyra vesszük a lángot, és beledobjuk a karamellát. A forraló tartalmát  egy botmixerrel leturmixoljuk, majd 5 percig forraljuk, vagy addig, amíg bevonóképes lesz.

  5. A kész morzsasütit szeleteljük, majd az öntettel nyakon öntve fogyasztjuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egyszerű, de nagyszerű. Ha nincs nagy rutinod a sütés terén, vagy csak valami gyorsra vágysz, ezt a receptet neked találták ki. Igazán könnyen elkészíthető, és mindenki imádni fogja, hiszen almás, fahéjas, na meg egyszerre puha és ropogós.

Az almás morzsasüti karamellöntettel egy igazi lélekmelengető desszert, amit szinte lehetetlen nem szeretni. Frissen, langyosan a legjobb, egy gombóc vaníliafagyi mellé… de hűtőben 2-3 napig simán eláll, és akár reggeli kényeztetésnek sem rossz. Újramelegítve is működik, főleg, ha a karamellöntetből marad még egy kis extra löttyintésre.

@streetkitchenhu #szponzoralttartalom Almás morzsasüti karamellöntettel #Braun #MultiQuick #Botmixer #streetkitchen ♬ eredeti hang - streetkitchenhu

Hozzávalók

1 db 20x30 cm-es tepsihez
120 g
finomliszt
80 g
kristálycukor
1 csipet
30 g
zabpehely
80 g
vaj
A töltelékhez
800 g
alma
0.5 db
citrom leve
3 ek
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 tk
fahéj
1 ek
finomliszt
1 csipet
Az összeállításhoz
1 csomag
bolti leveles tészta
(270 g-os kiszerelés)
Az öntethez
200 ml
habtejszín
10 db
vajkaramella

Elkészítés

  1. A morzsához egy dagasztógépben összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a sót és a zabpelyhet, majd folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, amíg morzsa állagot kapunk. A keveréket fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. 

  2. A töltelékhez a megmosott almákat lereszeljük és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a lisztet és a sót. Alaposan összeforgatjuk, hogy ne maradjanak benne liszt- vagy fűszercsomók.

  3. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amire elterítjük a bolti leveles tésztát. A tepsin túllógó részeket levágjuk, majd a tésztára halmozzuk a tölteléket, amit egyenletesen eligazgatunk. (Ha a tészta túllóg a tölteléken, akkor ráhajtjuk.) A hűtőből elővesszük a korábban elcsomagolt morzsát, majd a sütemény tetejére morzsoljuk, úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Az összeállított sütit 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

  4. Amíg sül a sütemény, elkészítjük az öntetet. Egy gyorsforralóban felforraljuk a tejszínt. Mikor a tejszín forr, alacsonyra vesszük a lángot, és beledobjuk a karamellát. A forraló tartalmát  egy botmixerrel leturmixoljuk, majd 5 percig forraljuk, vagy addig, amíg bevonóképes lesz.

  5. A kész morzsasütit szeleteljük, majd az öntettel nyakon öntve fogyasztjuk.

Almás morzsasüti karamellöntettel
Almás morzsasüti karamellöntettel (Fotó: Street Kitchen)

Az igazán omlós morzsasüti titka a jól eltalált arányokon és a hűvös hozzávalókon múlik. Ha azt szeretnéd, hogy a teteje ne csak ropogós, hanem finoman omlós és morzsálódó legyen, akkor van pár trükk, amit érdemes bevetni. A kulcsszavak: hideg vaj, gyors mozdulatok, jó arányok, barnacukor és pici lazaság. Így lesz belőle tökéletes, aranybarnára sült, finoman ropogós, de belül olvadós morzsaréteg, amitől az almás töltelék is még jobban érvényesül.

Az almás morzsasüti karamellöntettel is finom, de próbáld ki ezeket is mellé:

5 hozzávalós házi fagyi fagyasztott meggyből

Vegán sós karamell

Házi vaníliasodó

Ha tetszett az almás morzsasüti karamellöntettel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése