Fantasztikus desszertek

Aranygaluskavaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók
Az aranygaluskához
350 ml
tej
40 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
500 g
finomliszt
3 db
tojássárgája
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
50 g
olvasztott vaj + a tepsihez és a szaggatáshoz
A beleforgatáshoz
80 g
kristálycukor
300 g
darált dió
150 g
olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz
150 ml
tej
300 ml
habtejszín
6 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
1 ek
étkezési keményítő
1 db
vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 5 perc alatt hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a tojássárgájákat,  a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom lereszelt héját, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor kicsit összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat, és kb. 8-10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A cukrot összekeverjük a darált dióval. A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett fánkszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amiket megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetünk a cukros dióban. Egy kivajazott sütőformába rétegezzük a tésztát, legalább 3 rétegben.

Újabb 30 perc kelesztés következik, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. 30-35 perc sütés után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a süti teteje.

A sodó elkészítése és a tálalás

Közben elkészítjük a vaníliasodót, amihez a tejet és a tejszínt összekeverjük, és 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, és folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejszínes tejet, közben habverővel folyamatosan kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ha kész az aranygaluska, hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

aranygaluska-vaniliasodoval-2
Aranygaluska vaníliasodóval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 3 óra

Még több aranyos recept:

Aranygaluska gnocchi

Gluténmentes aranygaluska

www.streetkitchen.hu

Nincs is jobb desszert egy puha, édes tésztájú aranygaluskánál, amihez még egy jó nagy adag vaníliasodó is jár. Most már a recept után sem kell tovább keresgélnetek, csak görgessetek lejjebb!

Hozzávalók

6 főre
Az aranygaluskához
350 ml
tej
40 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
500 g
finomliszt
3 db
tojássárgája
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
50 g
olvasztott vaj + a tepsihez és a szaggatáshoz
A beleforgatáshoz
80 g
kristálycukor
300 g
darált dió
150 g
olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz
150 ml
tej
300 ml
habtejszín
6 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
1 ek
étkezési keményítő
1 db
vaníliarúd kikapart magjai

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 5 perc alatt hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a tojássárgájákat,  a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom lereszelt héját, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor kicsit összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat, és kb. 8-10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A cukrot összekeverjük a darált dióval. A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett fánkszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amiket megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetünk a cukros dióban. Egy kivajazott sütőformába rétegezzük a tésztát, legalább 3 rétegben.

Újabb 30 perc kelesztés következik, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. 30-35 perc sütés után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a süti teteje.

A sodó elkészítése és a tálalás

Közben elkészítjük a vaníliasodót, amihez a tejet és a tejszínt összekeverjük, és 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, és folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejszínes tejet, közben habverővel folyamatosan kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ha kész az aranygaluska, hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

aranygaluska-vaniliasodoval-2
Aranygaluska vaníliasodóval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 3 óra

Még több aranyos recept:

Aranygaluska gnocchi

Gluténmentes aranygaluska

Ha tetszett az Aranygaluska vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept