A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 5 perc alatt hagyjuk felfutni.
Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a tojássárgájákat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom lereszelt héját, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor kicsit összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat, és kb. 8-10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot összekeverjük a darált dióval. A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett fánkszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amiket megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetünk a cukros dióban. Egy kivajazott sütőformába rétegezzük a tésztát, legalább 3 rétegben.
Újabb 30 perc kelesztés következik, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. 30-35 perc sütés után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a süti teteje.
Közben elkészítjük a vaníliasodót, amihez a tejet és a tejszínt összekeverjük, és 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben.
Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, és folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejszínes tejet, közben habverővel folyamatosan kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ha kész az aranygaluska, hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.
Aranygaluskavaníliasodóval


Nincs is jobb desszert egy puha, édes tésztájú aranygaluskánál, amihez még egy jó nagy adag vaníliasodó is jár. Most már a recept után sem kell tovább keresgélnetek, csak görgessetek lejjebb!
Az aranygaluska vaníliasodóval az a desszert, amely tökéletesen egyesíti a puha, diós édesség és a selymes sodó minden kényeztető ízét. Ha egy igazán hagyományos, ünnepi vagy hétvégi desszertre vágysz, amely garantáltan mosolyt csal az asztal körül ülők arcára, akkor ez a klasszikus magyar kedvenc az ideális választás.
Hozzávalók
Az aranygaluskához
A beleforgatáshoz
A vaníliasodóhoz
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 5 perc alatt hagyjuk felfutni.
Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a tojássárgájákat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom lereszelt héját, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor kicsit összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat, és kb. 8-10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot összekeverjük a darált dióval. A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett fánkszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amiket megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetünk a cukros dióban. Egy kivajazott sütőformába rétegezzük a tésztát, legalább 3 rétegben.
Újabb 30 perc kelesztés következik, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük. 30-35 perc sütés után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a süti teteje.
Közben elkészítjük a vaníliasodót, amihez a tejet és a tejszínt összekeverjük, és 50-60 fokosra melegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját, majd egészen habosra keverjük egy üstben.
Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, és folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejszínes tejet, közben habverővel folyamatosan kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ha kész az aranygaluska, hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy falat elég ebből az ínycsiklandó desszertből, és máris érzed a vaj, dió és vanília harmonikus találkozását – pont azt az otthonos, békebeli ízt, amitől ez a desszert generációk óta a családi asztalok kedvence. Tálald azonnal, mert garantáltan pillanatok alatt el fog fogyni.
Még több aranyos recept:
Ha tetszett az aranygaluska vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Címkék, kategóriák




