Halas kaják

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Hozzávalók
100 ml
tejszín
250 g
tengeri sügér
250 g
lazacfilé
2 ek
olívaolaj
2 fej
salottahagyma
(90 g/fej)
2 db
babérlevél
1 db
édeskömény
3 gerezd
fokhagyma
1 db
kápia paprika
(120 g)
150 g
krumpli
2 tk
sűrített paradicsom
150 ml
száraz fehérbor
300 ml
víz
1 konzerv
darabolt paradicsom
(400 g)
1 csipet
sáfrányos szeklice
só, bors
200 g
fekete kagyló
1 ek
vaj
1 gerezd
citrom
A tálaláshoz
4 szelet
pirított bagett
0.5 db
citrom
1 kis csokor
borsócsíra

Elkészítés

A tengeri sügért és a lazacot megformázzuk, hogy pofás alakja legyen. A leeső részeket félrerakjuk. Az olívaolajat megforrósítjuk egy lábasban, hozzáadjuk a finomra vágott salottát, a babérlevelet, a durvára vágott édesköményt, a megroppantott fokhagymát, az apró kockákra vágott kápia paprikát és krumplit, majd 2-3 perc pirítás után a sűrített paradicsomot is. Azt is egy kicsit megkapatjuk, majd felöntjük a borral. Megvárjuk, amíg kicsit visszaforr, ekkor beletesszük a halak leesőjét, felöntjük a vízzel és a darabolt paradicsommal.

Amikor felforrt, hozzáadjuk a szeklicét, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 30 percig főzzük. Amikor letelt az idő, leszűrjük. Ne sajnáljuk a szűrőben alaposan átnyomkodni a hozzávalókat, hogy minél több íz kijöjjön belőlük. A leszűrt levet visszatesszük a főzőlapra, beletesszük a megformázott halakat és további 5 perc főzés után a kagylót is. Ha nem konyhakész kagylóval dolgozunk, akkor megvárjuk, míg a kagylók kinyílnak, és hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, belefacsarjuk a citrom levét, egyet forralunk rajta és lekapcsoljuk a tűzhelyet. A bagettszeleteket megpirítjuk, és az étel mellé tálaljuk a citromgerezddel és a csírával együtt.

Bouillabaisse (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 

Még több tengeri halas kaja:

Tengeri halászlé mascarponéval

Egészben sült mediterrán tengeri sügér kuszkusszal

Ánizsos mediterrán „halpörkölt”

www.streetkitchen.hu

Aki szereti a kicsit különlegesebb ételeket, és a halakkal sincs problémája, az egész biztos nagyon fogja kedvelni ezt az ételt.

Hozzávalók

2 főre
100 ml
tejszín
250 g
tengeri sügér
250 g
lazacfilé
2 ek
olívaolaj
2 fej
salottahagyma
(90 g/fej)
2 db
babérlevél
1 db
édeskömény
3 gerezd
fokhagyma
1 db
kápia paprika
(120 g)
150 g
krumpli
2 tk
sűrített paradicsom
150 ml
száraz fehérbor
300 ml
víz
1 konzerv
darabolt paradicsom
(400 g)
1 csipet
sáfrányos szeklice
só, bors
200 g
fekete kagyló
1 ek
vaj
1 gerezd
citrom
A tálaláshoz
4 szelet
pirított bagett
0.5 db
citrom
1 kis csokor
borsócsíra

A tengeri sügért és a lazacot megformázzuk, hogy pofás alakja legyen. A leeső részeket félrerakjuk. Az olívaolajat megforrósítjuk egy lábasban, hozzáadjuk a finomra vágott salottát, a babérlevelet, a durvára vágott édesköményt, a megroppantott fokhagymát, az apró kockákra vágott kápia paprikát és krumplit, majd 2-3 perc pirítás után a sűrített paradicsomot is. Azt is egy kicsit megkapatjuk, majd felöntjük a borral. Megvárjuk, amíg kicsit visszaforr, ekkor beletesszük a halak leesőjét, felöntjük a vízzel és a darabolt paradicsommal.

Amikor felforrt, hozzáadjuk a szeklicét, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 30 percig főzzük. Amikor letelt az idő, leszűrjük. Ne sajnáljuk a szűrőben alaposan átnyomkodni a hozzávalókat, hogy minél több íz kijöjjön belőlük. A leszűrt levet visszatesszük a főzőlapra, beletesszük a megformázott halakat és további 5 perc főzés után a kagylót is. Ha nem konyhakész kagylóval dolgozunk, akkor megvárjuk, míg a kagylók kinyílnak, és hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, belefacsarjuk a citrom levét, egyet forralunk rajta és lekapcsoljuk a tűzhelyet. A bagettszeleteket megpirítjuk, és az étel mellé tálaljuk a citromgerezddel és a csírával együtt.

Bouillabaisse (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 

Még több tengeri halas kaja:

Tengeri halászlé mascarponéval

Egészben sült mediterrán tengeri sügér kuszkusszal

Ánizsos mediterrán „halpörkölt”

Ha tetszett a Bouillabaisse receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept