Brutális kaják

Lajos-félebrassóiaprópecsenye

Lajos-féle brassói aprópecsenye
klasszikus-brassoi-apropecsenye

Hozzávalók
2 kg
burgonya
250 g
kenyérszalonna
2 ek
étolaj
1 ek
paradicsompüré
1 db
paradicsom
(90 g/db)
10 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 db
hegyes-erős paprika
0.5 db
tv-paprika
2 db
sertésszűz
(700 g/db)
1 tk
durvára tört bors
1 tk
majoránna
0.5 ek
finomliszt
300 ml
alaplé
1 csokor
petrezselyem
Az uborkasalátához
1 l
víz
1 ek
2 ek
porcukor
2 ek
10%-os ecet
1 csipet
durvára tört bors
4 gerezd
fokhagyma
2 db
kígyóuborka
200 g
tejföl

Elkészítés

Így készül a brassói szaftos alapja

A Lajos-féle brassói aprópecsenye elkészítésének első lépése, hogy az alaposan megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Szezontól és krumplifajtától függően a főzés után lehúzhatjuk a héját, de én most nem tettem. Majd a kihűlt krumplit felkockázzuk.

A szalonnát felcsíkozzuk, és az olajjal együtt egy nagy serpenyőben elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor ropogósra sült, kivesszük a zsírból a szalonnadarabokat, és a zsír felét félretesszük a krumpli pirításához.

A visszamaradt zsírban, közepes lángon megpirítjuk a paradicsompürét, majd 2 perc után hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Jöhet a serpenyőbe a finomra vágott vöröshagyma és az apró kockákra vágott kétféle paprika. 

Sózzuk, majd alaposan összepirítjuk a serpenyő tartalmát, közben pedig felcsíkozzuk a húst.

A serpenyőbe szórjuk a borsot, a majoránnát, és jöhet bele a hús. Nagy lángon lepirítjuk, és hozzáadjuk a petrezselyem felaprított szárát. Átforgatjuk és megszórjuk liszttel, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk az aprított  petrezselyemleveleket is, és félretesszük.

Köret, saláta és a végső összeállítás

A felkockázott krumplit egy serpenyőben alaposan megpirítjuk a félretett szalonnazsíron.
Amíg a burgonya pirul, elkészítjük az ubisalit. Ehhez a vízbe belekeverjük a sót, a porcukrot, az ecetet, a borsot és a zúzott fokhagymát, majd az egészet ráöntjük a 3 mm-es szeletekre gyalult uborkára. 

A raguba visszatesszük a szalonnapörcöt és összeforraljuk, majd átforgatjuk a megpirult krumplival. Az ubisalit egy-egy kanál tejföllel a tetején tálaljuk a brassói kísérőjeként.

www.streetkitchen.hu

A nagymamám és az anyukám is mindig így készítette nálunk a brassóit, így aztán én is ezt a verziót tanultam meg és adtam tovább a családban. A tejfölös ubisali nem kötelező, de erősen ajánlott mellé!

A brassói aprópecsenye igazi magyar klasszikus, amit minden családban kicsit másképp készítenek. Ez a változat két sertésszűzzel, házi pörccel és pirított krumplival készül, amitől extrán szaftos és ízes lesz a végeredmény. A paradicsomos alap és a hegyes-erős paprika adja meg az étel karakterét, a tejfölös uborkasaláta pedig tökéletes kísérője lehet. Ne hagyd ki, ha teljes élményre vágysz!

Hozzávalók

6 főre
2 kg
burgonya
250 g
kenyérszalonna
2 ek
étolaj
1 ek
paradicsompüré
1 db
paradicsom
(90 g/db)
10 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 db
hegyes-erős paprika
0.5 db
tv-paprika
2 db
sertésszűz
(700 g/db)
1 tk
durvára tört bors
1 tk
majoránna
0.5 ek
finomliszt
300 ml
alaplé
1 csokor
petrezselyem
Az uborkasalátához
1 l
víz
1 ek
2 ek
porcukor
2 ek
10%-os ecet
1 csipet
durvára tört bors
4 gerezd
fokhagyma
2 db
kígyóuborka
200 g
tejföl

Elkészítés

Így készül a brassói szaftos alapja

A Lajos-féle brassói aprópecsenye elkészítésének első lépése, hogy az alaposan megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Szezontól és krumplifajtától függően a főzés után lehúzhatjuk a héját, de én most nem tettem. Majd a kihűlt krumplit felkockázzuk.

A szalonnát felcsíkozzuk, és az olajjal együtt egy nagy serpenyőben elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor ropogósra sült, kivesszük a zsírból a szalonnadarabokat, és a zsír felét félretesszük a krumpli pirításához.

A visszamaradt zsírban, közepes lángon megpirítjuk a paradicsompürét, majd 2 perc után hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Jöhet a serpenyőbe a finomra vágott vöröshagyma és az apró kockákra vágott kétféle paprika. 

Sózzuk, majd alaposan összepirítjuk a serpenyő tartalmát, közben pedig felcsíkozzuk a húst.

A serpenyőbe szórjuk a borsot, a majoránnát, és jöhet bele a hús. Nagy lángon lepirítjuk, és hozzáadjuk a petrezselyem felaprított szárát. Átforgatjuk és megszórjuk liszttel, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk az aprított  petrezselyemleveleket is, és félretesszük.

Köret, saláta és a végső összeállítás

A felkockázott krumplit egy serpenyőben alaposan megpirítjuk a félretett szalonnazsíron.
Amíg a burgonya pirul, elkészítjük az ubisalit. Ehhez a vízbe belekeverjük a sót, a porcukrot, az ecetet, a borsot és a zúzott fokhagymát, majd az egészet ráöntjük a 3 mm-es szeletekre gyalult uborkára. 

A raguba visszatesszük a szalonnapörcöt és összeforraljuk, majd átforgatjuk a megpirult krumplival. Az ubisalit egy-egy kanál tejföllel a tetején tálaljuk a brassói kísérőjeként.

Ha tetszett a lajos-féle brassói aprópecsenye receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése