Marhahúsos ételek

Brassóiaprópecsenyemarhából

Brassói aprópecsenye marhából
Brassói aprópecsenye marhából

Hozzávalók
1 kg
burgonya
150 g
füstölt szalonna
500 g
marha hátszín
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
bors
1 tk
őrölt pirospaprika
alaplé vagy víz
50 g
zöldborsó
1 csokor
petrezselyemzöld

Elkészítés
  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós forró vízben addig főzzük, amíg már elkezd puhulni, de még kemény, ekkor leszűrjük.

  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy serpenyőben kisütjük a zsírját, majd a szalonnapörcöket kiszedjük és félretesszük.

  3. A fennmaradó zsíron, magas lángon aranybarnára pirítjuk a 3-4 cm-es kockákra vágott húst, majd ezt is félretesszük.

  4. A húsos szalonnás zsíron lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzárakjuk a zúzott fokhagymát is, és további 2 percig pirítjuk. Visszarakjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd kevés vízzel vagy alaplével felöntve, lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk kb. 40 perc alatt, addig, amíg a hús megpuhul.

  5. Ezalatt forró, bő olajban kisütjük az előfőzött burgonyát. Nézzük meg, hogy minden víz lecsöpögött-e róla, mert ha nem, akkor köpködni fog az olaj.

  6. Ha a hús megpuhult, hozzákeverjük a zöldborsót is, és további 2 percig főzzük.

  7. Ha elkészült, hozzáadjuk a ropogós sült krumplit, óvatosan átforgatjuk, és friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Tudom-tudom, mindenki mást rak bele, és mindenki máshogy csinálja. Én most ezt a verziót készítettem el, egyik kedves kollégánk, Timi kérésére még zöldborsó is került bele, és egy kis plusz, hogy ez bizony marhából készült!

A brassói aprópecsenye marhából? Ó, igen! A hagyományos brassói fűszeres alapja remekül passzol a marhához is. A krumpli ropogósra sül, a szaft pedig tökéletesen bevonja a húst és a zöldségeket. Nem bonyolult étel, de pont ez a szépsége: egyszerű hozzávalókból igazi, melengető ízű fogás születik.

Hozzávalók

4 főre
1 kg
burgonya
150 g
füstölt szalonna
500 g
marha hátszín
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
bors
1 tk
őrölt pirospaprika
alaplé vagy víz
50 g
zöldborsó
1 csokor
petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós forró vízben addig főzzük, amíg már elkezd puhulni, de még kemény, ekkor leszűrjük.

  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy serpenyőben kisütjük a zsírját, majd a szalonnapörcöket kiszedjük és félretesszük.

  3. A fennmaradó zsíron, magas lángon aranybarnára pirítjuk a 3-4 cm-es kockákra vágott húst, majd ezt is félretesszük.

  4. A húsos szalonnás zsíron lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzárakjuk a zúzott fokhagymát is, és további 2 percig pirítjuk. Visszarakjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd kevés vízzel vagy alaplével felöntve, lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk kb. 40 perc alatt, addig, amíg a hús megpuhul.

  5. Ezalatt forró, bő olajban kisütjük az előfőzött burgonyát. Nézzük meg, hogy minden víz lecsöpögött-e róla, mert ha nem, akkor köpködni fog az olaj.

  6. Ha a hús megpuhult, hozzákeverjük a zöldborsót is, és további 2 percig főzzük.

  7. Ha elkészült, hozzáadjuk a ropogós sült krumplit, óvatosan átforgatjuk, és friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Brassói aprópecsenye marhából serpenyőben
Brassói aprópecsenye marhából (Fotó: Street Kitchen)

A brassói aprópecsenye az egyik legnagyobb klasszikus, amit mindenki ismer, de marhából készítve teljesen új szintre emelkedik. A szaftos, omlós marhahús egészen más karaktert ad az ételnek, mint a hagyományos verzió. A marhahústól mélyebb, gazdagabb lesz az étel íze, ami ilyenkor, ősszel kifejezetten jól tud esni.

Ha egy kicsit szeretnél eltérni a megszokottól, mindenképp próbáld ki ezt a változatot is! Nemcsak tartalmasabb, hanem karakteresebb is, mint a klasszik brassói.

A brassói aprópecsenye marhából is nagyon jól működik, de van még bőven marhahúsos receptünk, és nem vagyunk restek megosztani veletek! :)

Kelkáposzta-főzelék marhahúsgolyóval

Marhahúsos thai green curry sáfrányos szeklicés jázminrizzsel

Marhahúsos rakott zöldbab zsályás bulgurral

Ha tetszett a brassói aprópecsenye marhából receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése