Kezdésként vajon megpirítjuk a finomra vágott újhagymát és fokhagymát. Mikor összeesett a hagyma, felöntjük az alaplével, a tejszínnel és a tejjel. Belereszeljük a sajtot, majd közepes lángon felforraljuk, gyakran kevergetve, hiszen könnyen leéghet.
Amíg a leves felforr, kikeverjük a keményítőt a vízzel, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A keményítő segítségével a sajt egyenletesen eloszlik. Ízesítjük sóval, borssal és Cayenne borssal, majd 5 percig forraljuk.
Újhagymával megszórva tálaljuk, majd forrón fogyasztjuk, hiszen mikor kihűl, a levesben a sajt hajlamos apró rögökké összeállni. Ne várjuk meg, de ha mégis így jártunk, melegítsünk rá egy kicsit.
Cheddarsajtkrémleves
Selymes, laktató krémleves a cheddar minden ízjegyével. A sajtkrémlevesek szerelmeseinek kötelező elkészíteni.

Vega
A cheddar sajtkrémleves maga a folyékony komfortkaja – selymes, krémes, gazdag, és annyira sajtos, hogy az első kanál után tudod: itt ma már nem lesz éhség.
A cheddar sajt íze karakteres, telt, enyhén diós és sós, a fiatal cheddar inkább lágyabb, krémesebb, míg az érlelt cheddar már erőteljesebb, pikánsabb, kicsit morzsásabb állagú, és határozottan intenzív, umamis ízű.
A jó cheddar nem csípős, de határozottan „sajtos” – a szó legjobb értelmében: nem simul bele az ételbe, hanem emeli az ízét. Melegítve gyönyörűen olvad, ezért tökéletes levesekbe, szószokba, grillezett szendvicsekbe, rakott kajákba.
Hozzávalók
Elkészítés
Kezdésként vajon megpirítjuk a finomra vágott újhagymát és fokhagymát. Mikor összeesett a hagyma, felöntjük az alaplével, a tejszínnel és a tejjel. Belereszeljük a sajtot, majd közepes lángon felforraljuk, gyakran kevergetve, hiszen könnyen leéghet.
Amíg a leves felforr, kikeverjük a keményítőt a vízzel, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A keményítő segítségével a sajt egyenletesen eloszlik. Ízesítjük sóval, borssal és Cayenne borssal, majd 5 percig forraljuk.
Újhagymával megszórva tálaljuk, majd forrón fogyasztjuk, hiszen mikor kihűl, a levesben a sajt hajlamos apró rögökké összeállni. Ne várjuk meg, de ha mégis így jártunk, melegítsünk rá egy kicsit.

Ha tartalmasabbá tennéd a cheddar sajtkrémlevest, levesbetétként is bőven van mivel feldobni. A legklasszikusabb választás a pirított kenyérkocka vagy házi kruton – simán egy kis vajon vagy olívaolajon megpirítva, esetleg fokhagymával vagy reszelt sajttal összeforgatva, máris tökéletesen passzol a krémes alaphoz. Ha ennél laktatóbbat keresel, kisebb főtt tészta, például mini kagylótészta vagy csigatészta is mehet bele, ezek jól felszívják az ízeket. Egy másik opció a párolt brokkolirózsa vagy karfiol, amik nem csak textúrát adnak, hanem kicsit „zöldítik” a fogást. De akár ropogós baconcsíkokat vagy kolbászmorzsát is szórhatsz rá – így egy szimpla sajtlevesből máris főétel lesz. Az újhagyma pedig, amit már használtál, maradhat a tetején frissen, az nagyon jól működik frissítő, roppanós kontrasztként.
Leves mellé második? Mutatjuk, mit egyél a cheddar sajtkrémleves után!
Ponty fish & chips remulád mártással
Ha tetszett a cheddar sajtkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!