Karamellizált lila hagymás vaj:
A hagymát felszeleteljük és egy felforrósított serpenyőben elkezdjük megdinsztelni az olajon. Még az elején megsózzuk, aztán nagyjából 30 percig alacsony lángon hagyjuk „érni”.
Amikor már kellően összeesett, hozzáadjuk a barna cukrot, amit karamellizálunk a serpenyőben.
Borsozzuk, aztán hozzáadjuk a balzsamecetet, elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
A vajat és a kihűlt hagymát egy késes aprítóban összeturmixoljuk, és tálalásig félretesszük.
Szalmakrumpli:
A krumplit egy mandolin segítségével julienne-re, azaz gyufaszál vastagságú csíkokra szeleteljük, és hideg vízben hagyjuk ázni minimum fél órát.
Ezután leszűrjük, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet és forró, bő olajban duplán kisütjük.
A második sütés után sózzuk és cajun fűszerkeverékkel ízesítjük.
Chimichurri:
A chimichurri minden hozzávalóját egy késes aprítóba tesszük. (Ha nem szeretnénk, hogy túl csípős legyen a végeredmény, a chili magjait érdemes előtte eltávolítani!) Az egészet durvára zúzzuk és felhasználásig félretesszük.
Steak sütése:
A steaket kevés étolajjal megkenjük és sózzuk, borsozzuk.
Egy felforrósított serpenyőben oldalanként kb. 3 percig sütjük.
Ha elérte a belseje az 57-63 Celsius-fokos maghőt, akkor levesszük a tűzről, a serpenyőbe dobjuk a vajat, a kakukkfüvet és a roppantott fokhagymát, és a felolvadt aromás vajjal alaposan meglocsoljuk a húst.
Ha kész, hagyjuk minimum 10 percet pihenni.
A chimichurris steakszendvics összeállítása:
A kettévágott ciabatták vágott felét egy száraz serpenyőben lepirítjuk, megkenjük a lila hagymás vajjal, rátesszük a felszeletelt steaket, arra kanalazunk a chimichurriból és jöhet is a ropogós szalmakrumpli.
A tetejét megkoronázzuk a szintén lila hagymás vajjal megkent ciabattatetővel, és kész is!