Húsételek

Csirkebiryani

Csirke biryani

Hozzávalók
A tálaláshoz
A csirkéhez
200 ml
joghurt
2 gerezd
fokhagyma
2 - 3
cm friss gyömbér
1 db
citrom
1 mk
1 csapott tk
garam masala
1 mk
chilipor
(cayenne)
1 tk
kurkuma
500 g
csirkecombfilé
A rétegezéshez
1 mk
sáfrány vagy 1 tk sáfrányos szeklice
100 ml
tej
300 g
basmati rizs
5 - 6 db
mentalevél
1 mk
garam masala
1 mk
pirospaprika
1 - 2 db
friss chili
600 ml
víz
A fűszeres alaphoz
2 - 3 ek
olaj
4 db
salottahagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 db
csillagánizs
1 csapott mk
egész kömény
2 db
babérlevél
4 db
szegfűszeg
1 rúd
fahéj
néhány kanál natúr joghurt
néhány mentalevél

Elkészítés

A csirke biryani pácolásához a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával és az apró lyukú reszelőn lereszelt friss gyömbérrel. Belekeverjük a citrom levét is, majd a sóval és az összes többi fűszerrel jól összekeverjük. A csirkecombokat alaposan bekenjük a keverékkel, és legalább egy órát állni hagyjuk. 

Közben a sáfrányt a tejbe tesszük, ami szépen kioldja az ízét és a színét.

A fűszeres alaphoz egy magas falú lábast közepes fokozaton felhevítünk, és az olajon lepirítjuk a kétféle, felszeletelt hagymát. Ezután mellé dobjuk a fűszereket, azaz a csillagánizst, az egész köményt, a babérlevelet, a szegfűszeget és a fahéjrudat. Ezekkel együtt hevítjük tovább a hagymát és a zsiradékot, majd beletesszük a pácolt húst lemosás nélkül. Lefedjük az edényt, és hagyjuk, hogy amíg a hús alja lepirul, közben párolódjon is a képződő gőzben. Ezután megfordítjuk a húsokat, és elkezdjük az étel rétegezését. 

A húsra szórjuk a rizst, amit kicsit megsózunk, majd beletépkedjük a mentaleveleket, rászórjuk a garam masalát és a pirospaprikát is, és a felkarikázott chilivel is megszórjuk. Ezután felöntjük a sáfrányos tejjel és a vízzel, majd lefedjük, és az egészet 25-30 perc alatt, továbbra is közepes lángon készre pároljuk. 

Mikor az étel elkészült, félretesszük, hagyjuk, hogy a rizs minden megmaradt nedvességet magába szívjon, majd átkeverjük, és mentás joghurttal tálaljuk.

Csirke biryani

Ezeket is nézd meg:

Indiai csirkecomb naan kenyérrel és édeskömény-salátával

Indiai fűszerezésű csirkemell

www.streetkitchen.hu

Zé testvérét idézve Bácska és Bombay még sosem volt ilyen közel egymáshoz. Ez egy extrán fűszeres, csirkés rizses hús, amit az elkészítésekor rétegezve kell az edénybe tenni, hogy a lepirult csirkepác végül beízesítse az egész ételt.

Hozzávalók

3 - 4 főre
A tálaláshoz
A csirkéhez
200 ml
joghurt
2 gerezd
fokhagyma
2 - 3
cm friss gyömbér
1 db
citrom
1 mk
1 csapott tk
garam masala
1 mk
chilipor
(cayenne)
1 tk
kurkuma
500 g
csirkecombfilé
A rétegezéshez
1 mk
sáfrány vagy 1 tk sáfrányos szeklice
100 ml
tej
300 g
basmati rizs
5 - 6 db
mentalevél
1 mk
garam masala
1 mk
pirospaprika
1 - 2 db
friss chili
600 ml
víz
A fűszeres alaphoz
2 - 3 ek
olaj
4 db
salottahagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 db
csillagánizs
1 csapott mk
egész kömény
2 db
babérlevél
4 db
szegfűszeg
1 rúd
fahéj
néhány kanál natúr joghurt
néhány mentalevél

A csirke biryani pácolásához a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával és az apró lyukú reszelőn lereszelt friss gyömbérrel. Belekeverjük a citrom levét is, majd a sóval és az összes többi fűszerrel jól összekeverjük. A csirkecombokat alaposan bekenjük a keverékkel, és legalább egy órát állni hagyjuk. 

Közben a sáfrányt a tejbe tesszük, ami szépen kioldja az ízét és a színét.

A fűszeres alaphoz egy magas falú lábast közepes fokozaton felhevítünk, és az olajon lepirítjuk a kétféle, felszeletelt hagymát. Ezután mellé dobjuk a fűszereket, azaz a csillagánizst, az egész köményt, a babérlevelet, a szegfűszeget és a fahéjrudat. Ezekkel együtt hevítjük tovább a hagymát és a zsiradékot, majd beletesszük a pácolt húst lemosás nélkül. Lefedjük az edényt, és hagyjuk, hogy amíg a hús alja lepirul, közben párolódjon is a képződő gőzben. Ezután megfordítjuk a húsokat, és elkezdjük az étel rétegezését. 

A húsra szórjuk a rizst, amit kicsit megsózunk, majd beletépkedjük a mentaleveleket, rászórjuk a garam masalát és a pirospaprikát is, és a felkarikázott chilivel is megszórjuk. Ezután felöntjük a sáfrányos tejjel és a vízzel, majd lefedjük, és az egészet 25-30 perc alatt, továbbra is közepes lángon készre pároljuk. 

Mikor az étel elkészült, félretesszük, hagyjuk, hogy a rizs minden megmaradt nedvességet magába szívjon, majd átkeverjük, és mentás joghurttal tálaljuk.

Csirke biryani

Ezeket is nézd meg:

Indiai csirkecomb naan kenyérrel és édeskömény-salátával

Indiai fűszerezésű csirkemell

Ha tetszett a Csirke biryani receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept