A karfiolt rózsáira szedjük, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, de csak annyira, hogy roppanós maradjon. Leszűrjük és félretesszük.
Közben elkészítjük a besamelmártást: egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és egy csipet szerecsendiót, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
Egy kivajazott hőálló tálban elrendezzük az előfőzött karfiolt, ráöntjük a sajtkrémes mártást, majd a tetejét megszórjuk a reszelt sajt másik felével és a zsemlemorzsával. Végül apró vajdarabokat teszünk a tetejére, hogy szép aranybarna kérget kapjon.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25–30 percig sütjük. A végeredmény egy selymes, krémes, mégis ropogós csőben sült karfiol, amit akár önálló fogásként, akár köretként is tálalhatunk.
Csőbensültkarfiolhúsnélkül

Egyszerű, hétköznapi alapanyagokból is készíthetünk igazi komfortételt: a selymes szószban sült karfiol kívül ropogós, belül lágy – ideális fogás vegetáriánusoknak vagy húsmentes napokra.
Vega
Tojásmentes
A csőben sült karfiol hús nélkül önmagában is megállja a helyét, főleg ha jó szaftos, simán lehet egytálétel. De ha egy kicsit tartalmasabb ebédet vagy vacsorát szeretnél, egy könnyű köret jól jöhet mellé. Például friss saláta, rukola-céklás, paradicsomos-balzsamecetes vagy egy joghurtos uborkasaláta nagyon jól ellensúlyozza a sajtos krémességet. Valamilyen gabona: bulgur, kuszkusz, köles vagy egy kis főtt barna rizs mellé kínálva könnyen komplett fogássá válik.
Hozzávalók
Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, de csak annyira, hogy roppanós maradjon. Leszűrjük és félretesszük.
Közben elkészítjük a besamelmártást: egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és egy csipet szerecsendiót, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
Egy kivajazott hőálló tálban elrendezzük az előfőzött karfiolt, ráöntjük a sajtkrémes mártást, majd a tetejét megszórjuk a reszelt sajt másik felével és a zsemlemorzsával. Végül apró vajdarabokat teszünk a tetejére, hogy szép aranybarna kérget kapjon.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25–30 percig sütjük. A végeredmény egy selymes, krémes, mégis ropogós csőben sült karfiol, amit akár önálló fogásként, akár köretként is tálalhatunk.

A karfiol igazi szupersztár a zöldségek között – nem túl hivalkodó, de ha jobban megismered, kiderül, hogy tele van értékes tápanyagokkal, szuperül variálható, és még diétabarát is. Segíti az emésztést, és hosszan tartó teltségérzetet ad, így remek választás, ha kicsit visszafognád a kalóriabevitelt, de nem akarsz éhezni.
A csőben sült karfiol hús nélkül is isteni, de ha valami húsos, karfiolos ételre vágysz, próbáld ki ezeket:
Ha tetszett a csőben sült karfiol hús nélkül receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



