Érdemes a ganache-sal kezdeni, amit már akár előző nap is elkészíthetünk. A csokit megolvasztjuk, majd hozzáöntjük a meleg tejszínt és kikeverjük. Az így kapott krémet félretesszük és megdermesztjük minimum 4 óra alatt a hűtőben.
A tésztához felfuttatjuk a langyos cukros tejben a friss élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy feszes, puha tésztát gyúrunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és kihengerezzük vékony rudakká. Feltekerjük, mint egy csigát, majd a végét behajtjuk saját maga alá. Letakarva, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 percig kelesztjük. Ezután tojással lekenve, 170-175 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük a tepsiből és hagyjuk hűlni.
A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a kristálycukrot folyamatosan melegítve stabil habbá verjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad a tojásban, majd dekorcsővel ellátott habzsákba töltjük.
A lehűlt, megdermedt csokikrémet kézi robotgéppel 1 perc alatt kihabosítjuk és csillagcsöves habzsákba töltjük.
A briósokat félbevágjuk, belenyomjuk a csokikrémet, rárakjuk a tetejét, és erre mehet a tojáshab. Ezt zsebsárkánnyal kissé megpirítjuk, majd tálalhatjuk is.
Csokikrémmeltöltöttbrióségetetttojásfehérjehabbal
-9LqZtG.webp)
Puha, friss briós, a közepében selymes csokikrémmel, a tetején pedig egy fényes, lágy, éppen csak megpörkölt tojáshabbal… ez az a desszert, ami egyszerre nosztalgikus és fullosan modern. A tészta vajas, könnyű és foszlós, a csokiganache pedig pont azt a krémes mélységet adja, amitől minden harapás desszertszerűbb, mint az előző. A végén rákerül a felfoghatatlanul puha, égetett hab, ami összehozza az egészet: illat, látvány és textúra egyszerre.
Ez a csokikrémmel töltött briós a klasszikus briós újragondolt, extrán dekadens változata, ahol minden réteg egy kicsit túlzás, a legjobb értelemben. A foszlós, vajas briósba krémes, hűtött ganache kerül, amit egy pillekönnyű, melegített cukros tojáshab koronáz meg. A hab tetejének karamellizálása nemcsak illatban, hanem textúrában is extrát ad. Érdemes előző nap elkészíteni a krémet, hogy másnapra már csak az összeállítás maradjon – és a dicséretek begyűjtése.
@streetkitchenhu #szponzoralttartalom Ha te is igazi mestercukrásznak 👨🍳👩🍳szeretnéd érezni magad karácsonykor 🎄, akkor ez a csokikrémmel töltött briós lesz az igazi befutó! 😍 Próbáld ki, mert tuti, hogy mindenkinek be fog jönni! #Kenwood #Chef #KenwoodPatissier #KenwoodChefPatissier ♬ eredeti hang - streetkitchenhu
Hozzávalók
A tésztához
A lekenéshez
A tojáshabhoz
Elkészítés
Érdemes a ganache-sal kezdeni, amit már akár előző nap is elkészíthetünk. A csokit megolvasztjuk, majd hozzáöntjük a meleg tejszínt és kikeverjük. Az így kapott krémet félretesszük és megdermesztjük minimum 4 óra alatt a hűtőben.
A tésztához felfuttatjuk a langyos cukros tejben a friss élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy feszes, puha tésztát gyúrunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és kihengerezzük vékony rudakká. Feltekerjük, mint egy csigát, majd a végét behajtjuk saját maga alá. Letakarva, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 percig kelesztjük. Ezután tojással lekenve, 170-175 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük a tepsiből és hagyjuk hűlni.
A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a kristálycukrot folyamatosan melegítve stabil habbá verjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad a tojásban, majd dekorcsővel ellátott habzsákba töltjük.
A lehűlt, megdermedt csokikrémet kézi robotgéppel 1 perc alatt kihabosítjuk és csillagcsöves habzsákba töltjük.
A briósokat félbevágjuk, belenyomjuk a csokikrémet, rárakjuk a tetejét, és erre mehet a tojáshab. Ezt zsebsárkánnyal kissé megpirítjuk, majd tálalhatjuk is.

Ez a briós nem az a reggeli vajas verzió, hanem egyértelműen desszert. Egy kávé vagy eszpresszó mellé tökéletes, de önállóan is sztár az asztalon. Ünnepi alkalmakra, baráti vacsorák végére vagy csak egy különleges vasárnap délutánra is tökéletes választás. Ha valami igazán emlékezeteset sütnél, ami helyt is áll a telefonok kamerája előtt, ez az!
Ha ez a csokikrémmel töltött briós bejött, mutatunk még néhány csokis finomságot, amik hasonlóan látványosak és ízesek:
Ha tetszett a csokikrémmel töltött briós égetett tojásfehérjehabbal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



