Hozzávalók
A tésztához
- 30 ml rum
- 1 marék mazsola
- 320 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 110 g darált dió
- 2 tk sütőpor
- 290 g cukor
- 250 g puha vaj
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- olaj és liszt a formához
A vaníliás krémhez
- 3 db tojássárgája
- 80 g porcukor
- 30 g liszt
- 300 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 180 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 50 g darált dió
A csokiöntethez
- 100 g vaj
- 3 ek holland kakaópor
- 100 g cukor
- 300 ml tej
- 200 ml víz
- 1 ek keményítő
A tálaláshoz
- tejszínhab
Hozzávalók
A tésztához
- 30 ml rum
- 1 marék mazsola
- 320 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 110 g darált dió
- 2 tk sütőpor
- 290 g cukor
- 250 g puha vaj
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- olaj és liszt a formához
A vaníliás krémhez
- 3 db tojássárgája
- 80 g porcukor
- 30 g liszt
- 300 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 180 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 50 g darált dió
A csokiöntethez
- 100 g vaj
- 3 ek holland kakaópor
- 100 g cukor
- 300 ml tej
- 200 ml víz
- 1 ek keményítő
A tálaláshoz
- tejszínhab
A rumot mikróban kicsit felmelegítjük, és beáztatjuk a mazsolákat kb. 10 percre. Közben a lisztet összekeverjük egy tálban a fahéjjal, a darált dióval és a sütőporral. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, a só és a citromhéj.
A tojásos részhez hozzáadjuk a rumos mazsolát és a szárazanyagokat, majd összekeverjük a tésztát. Olajjal vékonyan átkent, enyhén kilisztezett kuglófformába simítjuk a masszát, majd 175 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral és a liszttel, közben, hogy simábban keverhető legyen, kevés tejet is hozzáöntünk, majd ha már csomómentes, felöntjük a maradék tejjel, beleszórjuk a vaníliás cukrot, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve puding állagúra sűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kikeverjük a darált dióval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot is, végül habzsákba töltjük a krémet.
A kuglófot kiborítjuk a formából, ha kicsit billegne, egyenesebbre vágjuk az alját, majd 4 részre vágjuk, és a tésztarétegek közé nyomunk a krémből, a maradékkal pedig kidíszítjük a kuglóf tetejét.
A csokiöntet hozzávalóit csomómentesre keverjük egy gyorsforralóban, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon besűrítjük, ezután kihűtjük. Felszeleteljük a kuglófot, meglocsoljuk az öntettel, és tejszínhabbal tálaljuk.
- Elkészítés: 50 perc
- Sütés: 50 perc
- Pihentetés: 1 óra 40 perc
Ha tetszett a somlói kuglóftorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!