Fantasztikus desszertek

Csokis-epres-málnásCharlotte-torta

Csokis-epres-málnás Charlotte-torta

Hozzávalók
A piskótához
4 db
tojás
100 g
porcukor
1 csipet
120 g
liszt
A sziruphoz
80 ml
víz
90 g
cukor
15 g
vaníliás cukor
Az epermousse réteghez
300 g
fagyasztott eper
80 g
cukor
2 tk
citromlé
3 db
lapzselatin
(6 g)
350 ml
hideg, cukrozatlan habtejszín
15 ml
víz
10 szem
málna
(kb. 80 g)
A szélére
22 db
babapiskóta
A csokimousse-hoz
180 g
étcsoki
(50%-os)
1 db
lapzselatin
(2 g)
300 ml
cukrozatlan habtejszín
50 g
porcukor
15 ml
víz
A zseléhez
170 g
eper
30 g
cukor
1.5 db
lapzselatin
(2,5 g)
15 ml
víz
1 tk
citromlé
A díszítéshez
málna vagy más, tetszőleges gyümölcs
friss menta

Elkészítés

A charlotte-torta elkészítéséhez először a piskótához előre kimérjük a hozzávalókat, hogy kellő tempóval tudjunk dolgozni. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét stabil habbá verjük, a tojássárgájákat pedig kihabosítjuk a cukorral és a sóval. A sárgájához keverjük a liszt felét, majd beleforgatjuk a fehérjehab felét, ezután mehet hozzá a liszt másik fele, majd ebbe már nagyon óvatosan forgatjuk bele a habot, hogy ne törjük össze. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük a piskótát.

Közben a szirup hozzávalóit egy kis lábasba rakjuk, és közepes lángon 5-6 perc alatt összeforraljuk. Az epermousse-hoz az epreket a cukorral egy edényben, alacsony lángon felrakjuk főni, és kb. 10 perc főzés után botmixerrel leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk egy szűrőn, belekeverjük a citromlevet, és félrerakjuk.

A megsült, kihűlt piskóta tetejét egyenesre vágjuk, majd az egész piskótát hosszában egy éles késsel kettévágjuk. A két lap széléből levágunk körben 7-8 mm-t, hogy a forma szélére férjen majd a babapiskóta. Az egyik lapot belehelyezzük a formába, majd a szélére felsorakoztatjuk a babapiskótákat úgy, hogy teljesen kitöltsék a formát, és a piskótalapot meglocsoljuk a szirup felével.

Az epermousse

Az epermousse-hoz a zselatinlapokat beáztatjuk 3-4 percre annyi hideg vízbe, amennyi ellepi őket. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kihűlt, átpasszírozott epervelőt. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd mikróban 5-10 másodperc alatt kicsit felmelegítjük kb. 15 ml vízzel együtt, és a mousse-hoz keverjük. A felét rásimítjuk a piskótalapra, megszórjuk a málnaszemekkel, majd jöhet az epermousse másik fele. Ezután mehet rá a másik lap, amit meglocsolunk a maradék sziruppal, és berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára.

A csokimousse

A csokimousse-hoz az étcsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A zselatinlapot 4 percre beáztatjuk hideg vízbe, a habtejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, majd beleforgatjuk az étcsokit. A zselatinlapot kicsavarjuk, és a vízzel kicsit megmelegítjük a mikróban, beleöntjük a csokis habba, és óvatosan átkeverjük, hogy homogén mousse-t kapjunk, majd rásimítjuk a torta tetejére, és újra hűtőbe rakjuk kb. 40 percre, amíg megdermed.

A zseléhez az epret a cukorral összekeverjük, és kb. 8 percig főzzük, majd botmixerrel leturmixoljuk, és az egészet átpasszírozzuk. A lapzselatint beáztatjuk, ezután felmelegítjük az eddig alkalmazott módon, és a citromlével együtt az epervelőhöz keverjük, majd rásimítjuk az egészet a megdermedt csokis réteg tetejére.

Málnával és néhány mentalevéllel díszítjük a torta tetejét, és legalább pár óráig hagyjuk dermedni a hűtőben, de érdemes egy egész éjszakán át pihentetni.

csokis-epres-málnás Charlotte-torta
Csokis-epres-málnás Charlotte-torta

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 40-45 perc + 35 perc hűtés
Összeállítás pihentetéssel: kb. 130 perc
Összesen: kb. 230 perc

Még több fullos torta:

Cukormentes Sacher-torta
Cukormentes sütőtökös répatorta
Málnás-citromos tökmagtorta

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A csoki, az eper és a málna találkozása csak jó lehet, pláne, ha ebből a randiból egy ilyen szexi kis torta születik.

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
A piskótához
4 db
tojás
100 g
porcukor
1 csipet
120 g
liszt
A sziruphoz
80 ml
víz
90 g
cukor
15 g
vaníliás cukor
Az epermousse réteghez
300 g
fagyasztott eper
80 g
cukor
2 tk
citromlé
3 db
lapzselatin
(6 g)
350 ml
hideg, cukrozatlan habtejszín
15 ml
víz
10 szem
málna
(kb. 80 g)
A szélére
22 db
babapiskóta
A csokimousse-hoz
180 g
étcsoki
(50%-os)
1 db
lapzselatin
(2 g)
300 ml
cukrozatlan habtejszín
50 g
porcukor
15 ml
víz
A zseléhez
170 g
eper
30 g
cukor
1.5 db
lapzselatin
(2,5 g)
15 ml
víz
1 tk
citromlé
A díszítéshez
málna vagy más, tetszőleges gyümölcs
friss menta

A charlotte-torta elkészítéséhez először a piskótához előre kimérjük a hozzávalókat, hogy kellő tempóval tudjunk dolgozni. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét stabil habbá verjük, a tojássárgájákat pedig kihabosítjuk a cukorral és a sóval. A sárgájához keverjük a liszt felét, majd beleforgatjuk a fehérjehab felét, ezután mehet hozzá a liszt másik fele, majd ebbe már nagyon óvatosan forgatjuk bele a habot, hogy ne törjük össze. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük a piskótát.

Közben a szirup hozzávalóit egy kis lábasba rakjuk, és közepes lángon 5-6 perc alatt összeforraljuk. Az epermousse-hoz az epreket a cukorral egy edényben, alacsony lángon felrakjuk főni, és kb. 10 perc főzés után botmixerrel leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk egy szűrőn, belekeverjük a citromlevet, és félrerakjuk.

A megsült, kihűlt piskóta tetejét egyenesre vágjuk, majd az egész piskótát hosszában egy éles késsel kettévágjuk. A két lap széléből levágunk körben 7-8 mm-t, hogy a forma szélére férjen majd a babapiskóta. Az egyik lapot belehelyezzük a formába, majd a szélére felsorakoztatjuk a babapiskótákat úgy, hogy teljesen kitöltsék a formát, és a piskótalapot meglocsoljuk a szirup felével.

Az epermousse

Az epermousse-hoz a zselatinlapokat beáztatjuk 3-4 percre annyi hideg vízbe, amennyi ellepi őket. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kihűlt, átpasszírozott epervelőt. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd mikróban 5-10 másodperc alatt kicsit felmelegítjük kb. 15 ml vízzel együtt, és a mousse-hoz keverjük. A felét rásimítjuk a piskótalapra, megszórjuk a málnaszemekkel, majd jöhet az epermousse másik fele. Ezután mehet rá a másik lap, amit meglocsolunk a maradék sziruppal, és berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára.

A csokimousse

A csokimousse-hoz az étcsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A zselatinlapot 4 percre beáztatjuk hideg vízbe, a habtejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, majd beleforgatjuk az étcsokit. A zselatinlapot kicsavarjuk, és a vízzel kicsit megmelegítjük a mikróban, beleöntjük a csokis habba, és óvatosan átkeverjük, hogy homogén mousse-t kapjunk, majd rásimítjuk a torta tetejére, és újra hűtőbe rakjuk kb. 40 percre, amíg megdermed.

A zseléhez az epret a cukorral összekeverjük, és kb. 8 percig főzzük, majd botmixerrel leturmixoljuk, és az egészet átpasszírozzuk. A lapzselatint beáztatjuk, ezután felmelegítjük az eddig alkalmazott módon, és a citromlével együtt az epervelőhöz keverjük, majd rásimítjuk az egészet a megdermedt csokis réteg tetejére.

Málnával és néhány mentalevéllel díszítjük a torta tetejét, és legalább pár óráig hagyjuk dermedni a hűtőben, de érdemes egy egész éjszakán át pihentetni.

csokis-epres-málnás Charlotte-torta
Csokis-epres-málnás Charlotte-torta

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 40-45 perc + 35 perc hűtés
Összeállítás pihentetéssel: kb. 130 perc
Összesen: kb. 230 perc

Még több fullos torta:

Cukormentes Sacher-torta
Cukormentes sütőtökös répatorta
Málnás-citromos tökmagtorta

Ha tetszett a Csokis-epres-málnás Charlotte-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept