Egy tálban egy habverővel csomómentesre keverjük a lisztet a tojásokkal, a növényi tejjel, a sütőporral, a poreritrittel és egy csipet sóval.
Közepes lángon felmelegítünk egy palacsintasütőt, és egy teáskanál olajon kisütünk benne egy merőkanálnyi tésztát, amit elegyengetünk, hogy szép vékony palit kapjunk. Ugyanígy, sorban kisütjük az összes palacsintát.
A töltelékhez elkeverjük a túrót a citrom reszelt héjával és a levével, a joghurttal és a poreritrittel.
Megkenjük a palacsintákat, és feltekerjük őket.
Diétáspalacsinta
Ha valami édesre vágysz, de nem akarod felborítani a diétádat, ez a palacsinta tökéletes választás! Teljes kiőrlésű lisztből, növényi tejjel és eritrittel készül, így alacsonyabb szénhidráttartalmú, mégis finom és laktató. A friss citrommal ízesített túrós töltelék és a krémes görög joghurt gondoskodik róla, hogy minden falat egyszerre legyen frissítő, fehérjedús és isteni finom.
Ha szereted a palacsintát, de nem akarsz lemondani az egészségesebb életmódról, ez a diétás palacsinta igazi telitalálat lesz! A klasszikus édesség diétás változatban is pont olyan finom, csak sokkal barátságosabb a gyomrodnak és a napi makróidnak.
Hozzávalók
A töltelékhez
Elkészítés
Egy tálban egy habverővel csomómentesre keverjük a lisztet a tojásokkal, a növényi tejjel, a sütőporral, a poreritrittel és egy csipet sóval.
Közepes lángon felmelegítünk egy palacsintasütőt, és egy teáskanál olajon kisütünk benne egy merőkanálnyi tésztát, amit elegyengetünk, hogy szép vékony palit kapjunk. Ugyanígy, sorban kisütjük az összes palacsintát.
A töltelékhez elkeverjük a túrót a citrom reszelt héjával és a levével, a joghurttal és a poreritrittel.
Megkenjük a palacsintákat, és feltekerjük őket.
-J6MZ3J.webp)
Tippek, trükkök, fun factek:
1. A tészta lelke: a jó alapanyag
A teljes kiőrlésű liszt nemcsak több rostot tartalmaz, mint a finomliszt, de lassabban is emeli meg a vércukorszintedet, így tovább tart a jóllakottság érzet. Ha gluténmentes verzióra vágysz, próbáld ki zabpehelyliszttel vagy mandulaliszttel – bár ezek kicsit más állagot adnak, megéri kísérletezni. A növényi tej bármilyen lehet: mandula-, zab-, kókusz- vagy szójatej – csak arra figyelj, hogy cukormenteset válassz, különben könnyen több kalóriát viszel be, mint gondolnád.
2. A sütés trükkjei
Fontos, hogy mindig közepes lángon süsd a palacsintákat, különben könnyen odakapnak vagy elszakadnak. Az első palacsinta mindig próba – ha túl vastag a tészta, nyugodtan hígítsd egy kis extra növényi tejjel. A teáskanálnyi olaj minden egyes palacsinta előtt szükséges, de ha van egy jó tapadásmentes serpenyőd, akár el is hagyhatod – ezzel is spórolhatsz a kalóriákon.
3. Tölteléktippek: variáld bátran!
A túrós töltelék citrommal és joghurttal nemcsak frissítő, hanem fehérjedús is – tökéletes például edzés utáni nasinak. A görög joghurt különösen jó választás, mert sűrű, krémes, és sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a bolti, édesített verziók. Ha még extrább ízre vágysz, dobj bele egy kis vaníliát vagy reszelt narancshéjat! Akár bogyós gyümölcsökkel is feldobhatod – az áfonya vagy a málna különösen jól illik hozzá.
4. Fun fact – a palacsinta története
Tudtad, hogy a palacsinta egyik legősibb formája már az ókori Görögországban is létezett? Természetesen nem a mostani diétás verzió, de a liszt + tojás + folyadék kombó már akkor is alap volt – szóval amikor palacsintát sütsz, valójában egy több ezer éves gasztrotradíció része vagy.
5. Tárolás, meal prep és mikrós trükk
Ha előre szeretnél dolgozni, nyugodtan megsütheted az összes palacsintát, és hűtőben 2-3 napig simán elállnak. A tölteléket tárold külön dobozban, és csak közvetlenül fogyasztás előtt kend meg vele – így nem ázik el a palacsinta. Ha mikrózod, pár csepp vízzel felfrissítheted, így nem szárad ki a tészta újramelegítés közben.
És ha nem jött be a túrós töltelék, mutatunk még három szuper ötletet, amikkel garantáltan nem lehet mellélőni:
Ha tetszett a Diétás palacsinta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!