Fantasztikus desszertek

Dióslinzerhomoktöviseslekvárral

Diós linzer homoktövises lekvárral

Hozzávalók
A linzertésztához
200 g
liszt
50 g
porcukor
100 g
darált dió
1 tk
őrölt fahéj
1 csipet
1 csomag
vaníliás cukor
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
200 g
hideg vaj
A lekvárhoz
3 db
alma
(kb. 300 g tisztítva)
100 g
cukor
200 ml
almalé homoktövissel
A tetejére
1 db
tojásfehérje
10 - 15 g
darált dió
porcukor ízlés szerint

Elkészítés

A diós linzer elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a darált diót, a fahéjat, a sót és a vaníliás cukrot. Beletesszük a tojást és a tojássárgáját, majd a hideg vajat nagy lyukú reszelőn belereszeljük a keverékbe, alaposan összedolgozzuk a tésztát, és jól lehűtjük a hűtőben nagyjából 40-50 perc alatt.

Eközben elkészítjük a homoktövises almalekvárt. Ehhez a megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a cukrot elkezdjük karamellizálni egy lábasban, majd amikor egy kis színt kapott, beleöntjük a reszelt almát, felöntjük a homoktövises almalével, és 10 perc alatt puhára főzzük a gyümölcsöt. Turmixgépben simára pürésítjük a masszát, majd a lábasba visszaöntve még 10-15 percig főzzük, hogy jól besűrűsödjön a lekvárunk, végül kihűtjük.

A linzertésztát jól meglisztezett felületen kinyújtjuk fél cm vastagra, majd páros számú köröket szaggatunk belőle, hogy később be tudjuk őket tölteni. A fele adagot középen is kiszúrjuk, hogy betöltés után a lekvár kilátszódjon. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztákat, a felülre tervezett formákat a megmaradt tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk darált dióval.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a linzereket, légkeveréses fokozaton kb. 8 percre. Fontos, hogy ne süljenek túl, mert akkor túl törékenyek lesznek. Ha kihűlt, az alsónak szánt kekszeket alaposan megkenjük a homoktövises lekvárral, majd a tetejüket ráhelyezzük, végül porcukorral megszórva tálaljuk.

diós linzer homoktövises lekvárral
Diós linzer homoktövises lekvárral

Elkészítési idő: kb. 100 perc

Még több diós finomság:

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással
Diós francia sütemény meggyraguval
Vaníliapudinggal töltött diós palacsinta

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A konyhát megtölti finom illatokkal, a gyomrunkat pedig boldogsággal. Tökéletes minden teadélutánra és vendégváráshoz is.

Hozzávalók

4 főre
A linzertésztához
200 g
liszt
50 g
porcukor
100 g
darált dió
1 tk
őrölt fahéj
1 csipet
1 csomag
vaníliás cukor
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
200 g
hideg vaj
A lekvárhoz
3 db
alma
(kb. 300 g tisztítva)
100 g
cukor
200 ml
almalé homoktövissel
A tetejére
1 db
tojásfehérje
10 - 15 g
darált dió
porcukor ízlés szerint

A diós linzer elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a darált diót, a fahéjat, a sót és a vaníliás cukrot. Beletesszük a tojást és a tojássárgáját, majd a hideg vajat nagy lyukú reszelőn belereszeljük a keverékbe, alaposan összedolgozzuk a tésztát, és jól lehűtjük a hűtőben nagyjából 40-50 perc alatt.

Eközben elkészítjük a homoktövises almalekvárt. Ehhez a megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a cukrot elkezdjük karamellizálni egy lábasban, majd amikor egy kis színt kapott, beleöntjük a reszelt almát, felöntjük a homoktövises almalével, és 10 perc alatt puhára főzzük a gyümölcsöt. Turmixgépben simára pürésítjük a masszát, majd a lábasba visszaöntve még 10-15 percig főzzük, hogy jól besűrűsödjön a lekvárunk, végül kihűtjük.

A linzertésztát jól meglisztezett felületen kinyújtjuk fél cm vastagra, majd páros számú köröket szaggatunk belőle, hogy később be tudjuk őket tölteni. A fele adagot középen is kiszúrjuk, hogy betöltés után a lekvár kilátszódjon. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztákat, a felülre tervezett formákat a megmaradt tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk darált dióval.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a linzereket, légkeveréses fokozaton kb. 8 percre. Fontos, hogy ne süljenek túl, mert akkor túl törékenyek lesznek. Ha kihűlt, az alsónak szánt kekszeket alaposan megkenjük a homoktövises lekvárral, majd a tetejüket ráhelyezzük, végül porcukorral megszórva tálaljuk.

diós linzer homoktövises lekvárral
Diós linzer homoktövises lekvárral

Elkészítési idő: kb. 100 perc

Még több diós finomság:

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással
Diós francia sütemény meggyraguval
Vaníliapudinggal töltött diós palacsinta

Ha tetszett a Diós linzer homoktövises lekvárral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept