Az egyszerű karfiolleves elkészítését azzal kezdjük, hogy a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Amikor már összeesett a hagyma, mellétesszük a megmosott, rózsáira szedett karfiolt, a megpucolt és karikára vágott répát és fehérrépát, majd belenyomjuk a fokhagymát.
További 1-2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a zöldséges alapot a liszttel. Elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Egyet forralunk rajta, hogy a liszt csomómentes legyen, majd felöntjük további kb. 2 liter vízzel.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a darált paprikát, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és közepes lángon 30-40 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel, illetve tejföllel tálaljuk ezt az egyszerű karfiollevest.
