Street Kitchen

Erdélyicéklakrémleves

Erdélyi céklakrémleves

Hozzávalók
500 g
cékla
só, bors
3 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 kis csokor
friss tárkony
1 l
zöldségalaplé
pár csepp citromlé
150 g
tejföl
1 db
tojássárgája
4 ek
pirított tökmag

Elkészítés

Az erdélyi céklakrémleves elkészítéséhez az egész, héjas céklát megmossuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, és alufóliába csomagoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben legalább 1,5 órát sütjük. Ha kihűlt, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. 

A leveshez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a tárkonnyal. Rárakjuk a céklát, elkeverjük, felöntjük az alaplével, és 10 percet főzzük. Ezután jó krémesre turmixoljuk, és pár csepp citromlevet teszünk bele. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, majd a levesből pár merőkanálnyival gyorsan csomómentesre keverjük, majd visszaadagoljuk a leveshez. Pirított tökmaggal tálaljuk.

Erdélyi céklakrémleves
Erdélyi céklakrémleves

www.streetkitchen.hu

Ezt a receptet egy régi erdélyi szakácskönyvben találtam, kicsit átalakítottam: krémlevest csináltam belőle, mert nekem a sűrítéssel furcsa lett volna, ha darabokban van benne a cékla. Szuperkrémes és a tárkonytól izgalmas lett!

Hozzávalók

4 főre
500 g
cékla
só, bors
3 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 kis csokor
friss tárkony
1 l
zöldségalaplé
pár csepp citromlé
150 g
tejföl
1 db
tojássárgája
4 ek
pirított tökmag

Az erdélyi céklakrémleves elkészítéséhez az egész, héjas céklát megmossuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, és alufóliába csomagoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben legalább 1,5 órát sütjük. Ha kihűlt, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. 

A leveshez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a tárkonnyal. Rárakjuk a céklát, elkeverjük, felöntjük az alaplével, és 10 percet főzzük. Ezután jó krémesre turmixoljuk, és pár csepp citromlevet teszünk bele. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, majd a levesből pár merőkanálnyival gyorsan csomómentesre keverjük, majd visszaadagoljuk a leveshez. Pirított tökmaggal tálaljuk.

Erdélyi céklakrémleves
Erdélyi céklakrémleves

Ha tetszett az Erdélyi céklakrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept