Levesek

Erdélyigulyás

Erdélyi gulyás
Erdélyi gulyás

Hozzávalók
150 g
kolozsvári szalonna
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
500 g
marhalapocka
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
1 tk
szárított majoránna
bors
1 db
babérlevél
300 g
savanyú káposzta
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 db
zeller
(250 g/db)
2 db
krumpli
(130 g/db)
A tálaláshoz
tejföl

Elkészítés
  1. A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban zsírjára sütjük.

  2. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majoránnával, majd sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérlevelet is.

  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon főzni kezdjük.

  4. Amikor a hús félig megpuhult (ez nálam másfél órát vett igénybe, de ez húsfüggő), hozzáadjuk a savanyú káposztát. Mindenki maga dönti el, átmossa-e vagy sem.

  5. Addig főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen puhára fő. Ekkor hozzáadjuk a félkarikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a kockákra vágott zellert és krumplit is, majd készre főzzük.

  6. Tejföllel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Az erdélyi gulyás egy igazi tartalmas, melengető egytálétel, ami a klasszikus gulyás gazdagságát ötvözi a savanyú káposzta frissítő ízével. A kolozsvári szalonna adja meg az alapját, a fűszerek pedig karakteressé teszik – ez a leves garantáltan átmelegít még a leghidegebb napokon is.

Az erdélyi gulyás nem a klasszikus gulyás másolata, hanem annak izgalmas, savanyú káposztával gazdagított változata. A fűszeres hús, a zöldségek és a frissítő savanykásság együtt adják azt a rusztikus, melengető ízvilágot, ami miatt igazi tartalmas egytálétel lesz belőle. Tökéletes hideg napokra vagy családi asztal mellé.

Hozzávalók

4 főre
150 g
kolozsvári szalonna
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
500 g
marhalapocka
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
1 tk
szárított majoránna
bors
1 db
babérlevél
300 g
savanyú káposzta
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 db
zeller
(250 g/db)
2 db
krumpli
(130 g/db)
A tálaláshoz
tejföl

Elkészítés

  1. A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban zsírjára sütjük.

  2. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majoránnával, majd sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérlevelet is.

  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon főzni kezdjük.

  4. Amikor a hús félig megpuhult (ez nálam másfél órát vett igénybe, de ez húsfüggő), hozzáadjuk a savanyú káposztát. Mindenki maga dönti el, átmossa-e vagy sem.

  5. Addig főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen puhára fő. Ekkor hozzáadjuk a félkarikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a kockákra vágott zellert és krumplit is, majd készre főzzük.

  6. Tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett az Erdélyi gulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept