A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban zsírjára sütjük.
Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majoránnával, majd sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérlevelet is.
Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon főzni kezdjük.
Amikor a hús félig megpuhult (ez nálam másfél órát vett igénybe, de ez húsfüggő), hozzáadjuk a savanyú káposztát. Mindenki maga dönti el, átmossa-e vagy sem.
Addig főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen puhára fő. Ekkor hozzáadjuk a félkarikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a kockákra vágott zellert és krumplit is, majd készre főzzük.
Tejföllel tálaljuk.
Erdélyigulyás
Az erdélyi gulyás egy igazi tartalmas, melengető egytálétel, ami a klasszikus gulyás gazdagságát ötvözi a savanyú káposzta frissítő ízével. A kolozsvári szalonna adja meg az alapját, a fűszerek pedig karakteressé teszik – ez a leves garantáltan átmelegít még a leghidegebb napokon is.
Az erdélyi gulyás nem a klasszikus gulyás másolata, hanem annak izgalmas, savanyú káposztával gazdagított változata. A fűszeres hús, a zöldségek és a frissítő savanykásság együtt adják azt a rusztikus, melengető ízvilágot, ami miatt igazi tartalmas egytálétel lesz belőle. Tökéletes hideg napokra vagy családi asztal mellé.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban zsírjára sütjük.
Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, majoránnával, majd sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérlevelet is.
Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon főzni kezdjük.
Amikor a hús félig megpuhult (ez nálam másfél órát vett igénybe, de ez húsfüggő), hozzáadjuk a savanyú káposztát. Mindenki maga dönti el, átmossa-e vagy sem.
Addig főzzük, amíg a hús már majdnem teljesen puhára fő. Ekkor hozzáadjuk a félkarikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a kockákra vágott zellert és krumplit is, majd készre főzzük.
Tejföllel tálaljuk.

Még több erdélyi finomság vár az oldalunkon:
Ha tetszett az Erdélyi gulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!