Fitt

Fetáspulykagolyókcitromosgörögjoghurttalésfűszeressültburgonyával

Fetás pulykagolyók citromos görög joghurttal és fűszeres sült burgonyával

Hozzávalók
A húsgolyóhoz
500 g
darált pulykamell
90 g
feta sajt
50 g
zabpehelyliszt
30 g
apró szemű zabpehely
1 db
tojás
130 g
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem
1 csokor
kapor
A burgonyához
1 kg
burgonya
só, bors
20 ml
olívaolaj
A zaatar fűszerkeverékhez
2 ek
szezámmag
3 tk
sumac fűszer
1 tk
morzsolt kakukkfű
0.5 csokor
petrezselyem
1 db
citrom héja
20 ml
olívaolaj
A citrusos görög joghurthoz
400 g
görög joghurt
2 db
citrom
só, bors
A tálaláshoz
0.5 csokor
kapor

Elkészítés

A darált pulykahúst egy keverőtálba dobjuk, belemorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a zabpehelylisztet és a zabot, a tojást, az apróra aprított vöröshagymát, valamint a reszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az aprított zöldfűszereket is. Alaposan összegyúrjuk, és 45-50 grammos golyókat formázunk a masszából. Olyan 14-16 darab jön ki ebből a mennyiségből. A golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére helyezzük, a másik felét meghagyjuk a burgonyának.

A zaatar fűszeres burgonyához a megtisztított krumplikat előbb félbe-, majd cikkekre vágjuk. Az így kapott cikkeket sós, lobogó vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük és a húsgolyók mellé dobjuk a tepsire. Meglocsoljuk kevés olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, az egészet átforgatjuk, és mehet a sütőbe. A tepsit a sütő felső rácsára helyezzük, és 190 fokon, infrasütés fokozaton 5 perc alatt megkapatjuk. Ezután lejjebb tesszük a tepsit a középső rácsra, és 180 fokon tovább sütjük kb. 25 percig. Amikor a burgonya szép aranybarna és kissé hólyagos, akkor el is készült, ennyi idő alatt a pulykagolyók is szépen átsülnek.

A fűszerkeverékhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a fűszereket az aprított petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal – így megkapjuk az én verziómat a zaatar fűszerkeverékből. A kész burgonyákat ezzel és egy kevés olívaolajjal átforgatjuk.

A görög joghurtot kikeverjük két citrom levével és reszelt héjával, sózzuk és enyhén borsozzuk.

Egy tányérra helyezünk egy nagyobb adagot a citrusos görög joghurtból, ráteszünk 4-5 pulykagolyót, mellé egy tálba mehet a burgonya, egy másikba pedig a maradék joghurt. Megszórjuk az egészet durvára vágott kaporral, és indulhat is a bazi nagy fitt görög lagzi! :D

fetas-pulykagolyok-zatar-fuszeres-burgonyaval
Fetás pulykagolyók zatar fűszeres burgonyával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Kpróbáltad a fetás pulykagolyók receptjét és bejött? Nézd meg ezeket is!

Diós, fetával töltött pulykacomb

Fetával és csirkével töltött édesburgonya

Sütőben sült eper, fetakrémmel pirítóson

www.streetkitchen.hu

Igazán friss és nyári hangulatú kaja, amivel tuti sikert aratsz. Brutál könnyen elkészítheted, és ugyanilyen könnyen fogod befalni!

Hozzávalók

4 főre
A húsgolyóhoz
500 g
darált pulykamell
90 g
feta sajt
50 g
zabpehelyliszt
30 g
apró szemű zabpehely
1 db
tojás
130 g
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem
1 csokor
kapor
A burgonyához
1 kg
burgonya
só, bors
20 ml
olívaolaj
A zaatar fűszerkeverékhez
2 ek
szezámmag
3 tk
sumac fűszer
1 tk
morzsolt kakukkfű
0.5 csokor
petrezselyem
1 db
citrom héja
20 ml
olívaolaj
A citrusos görög joghurthoz
400 g
görög joghurt
2 db
citrom
só, bors
A tálaláshoz
0.5 csokor
kapor

A darált pulykahúst egy keverőtálba dobjuk, belemorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a zabpehelylisztet és a zabot, a tojást, az apróra aprított vöröshagymát, valamint a reszelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az aprított zöldfűszereket is. Alaposan összegyúrjuk, és 45-50 grammos golyókat formázunk a masszából. Olyan 14-16 darab jön ki ebből a mennyiségből. A golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére helyezzük, a másik felét meghagyjuk a burgonyának.

A zaatar fűszeres burgonyához a megtisztított krumplikat előbb félbe-, majd cikkekre vágjuk. Az így kapott cikkeket sós, lobogó vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük és a húsgolyók mellé dobjuk a tepsire. Meglocsoljuk kevés olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, az egészet átforgatjuk, és mehet a sütőbe. A tepsit a sütő felső rácsára helyezzük, és 190 fokon, infrasütés fokozaton 5 perc alatt megkapatjuk. Ezután lejjebb tesszük a tepsit a középső rácsra, és 180 fokon tovább sütjük kb. 25 percig. Amikor a burgonya szép aranybarna és kissé hólyagos, akkor el is készült, ennyi idő alatt a pulykagolyók is szépen átsülnek.

A fűszerkeverékhez egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a fűszereket az aprított petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal – így megkapjuk az én verziómat a zaatar fűszerkeverékből. A kész burgonyákat ezzel és egy kevés olívaolajjal átforgatjuk.

A görög joghurtot kikeverjük két citrom levével és reszelt héjával, sózzuk és enyhén borsozzuk.

Egy tányérra helyezünk egy nagyobb adagot a citrusos görög joghurtból, ráteszünk 4-5 pulykagolyót, mellé egy tálba mehet a burgonya, egy másikba pedig a maradék joghurt. Megszórjuk az egészet durvára vágott kaporral, és indulhat is a bazi nagy fitt görög lagzi! :D

fetas-pulykagolyok-zatar-fuszeres-burgonyaval
Fetás pulykagolyók zatar fűszeres burgonyával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Kpróbáltad a fetás pulykagolyók receptjét és bejött? Nézd meg ezeket is!

Diós, fetával töltött pulykacomb

Fetával és csirkével töltött édesburgonya

Sütőben sült eper, fetakrémmel pirítóson

Ha tetszett a Fetás pulykagolyók citromos görög joghurttal és fűszeres sült burgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept