A vajat felforrósítjuk, majd üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
Hozzáadjuk az erdei gombát, és közepes lángon addig pirítjuk, amíg jól lepirul. Felöntjük a borral és 4 percig forraljuk, hozzákeverjük a főtt gesztenyét, megszórjuk kakukkfűvel, szerecsendióval, sóval és borssal, majd felöntjük a zöldségalaplével. Forrástól számítva kb. 15 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután botmixerrel simára krémesítjük (ha szeretnénk, hogy szép selymes állagú legyen, akkor passzírozzuk át egy sűrű szövésű szűrőn), majd hozzáöntjük a tejszínt, és alacsony lángon még 2-3 percig melegítjük.
Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk szeletelt főtt gesztenyével, és friss kakukkfűlevelekkel díszítjük.
Gesztenyéserdeigomba-krémleves
Ez a gesztenyés gombakrémleves tökéletes bizonyíték arra, hogy a konyhádban is történhetnek csodák: egy kevés vaj, némi fokhagyma, és az erdő ízei összebarátkoznak a lábasban. Ne ijedj meg, ha a gesztenyék és a gombák kicsit bulizni kezdenek a tejszínnel – a végeredmény egy selymes, ízekkel teli leves, ami még a komolyabb ínyenceket is mosolyra fakasztja.
Vega
A gesztenyés erdei gombakrémleves igazi őszi-téli komfortfogás: selymes, tartalmas és gazdag ízű, miközben minden kanálja olyan, mintha egy erdei séta illatát kanalaznád be. A gesztenye édeskés, diós íze tökéletesen passzol a földes aromájú erdei gombákhoz, együtt pedig egy igazán különleges, mégis könnyen elkészíthető levest alkotnak.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A vajat felforrósítjuk, majd üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
Hozzáadjuk az erdei gombát, és közepes lángon addig pirítjuk, amíg jól lepirul. Felöntjük a borral és 4 percig forraljuk, hozzákeverjük a főtt gesztenyét, megszórjuk kakukkfűvel, szerecsendióval, sóval és borssal, majd felöntjük a zöldségalaplével. Forrástól számítva kb. 15 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután botmixerrel simára krémesítjük (ha szeretnénk, hogy szép selymes állagú legyen, akkor passzírozzuk át egy sűrű szövésű szűrőn), majd hozzáöntjük a tejszínt, és alacsony lángon még 2-3 percig melegítjük.
Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk szeletelt főtt gesztenyével, és friss kakukkfűlevelekkel díszítjük.

Ha szeretnénk, hogy jól lepiruljon a gombánk, akkor magas hőfokon, külön egy tapadásmentes serpenyőben, keveset mozgatva pirítsuk. Ha fagyasztottat használunk, kiolvasztás után csöpögtessük le és töröljük szárazra.
Hideg napokon kifejezetten jól esik, ráadásul előre is elkészíthető, hűtőben 2-3 napig eláll, és újramelegítve még jobban összeérnek az ízek. Friss kenyérrel vagy fűszeres pirítóssal tálalva akár önálló főételként is megállja a helyét – pláne, ha egy kis reszelt sajt is kerül a tetejére. Elegáns, ünnepi, de közben abszolút otthonos.
A gesztenyés erdei gombakrémleves után ezek is jól fognak esni:
Karácsonyi porchetta karottapürével, sült burgonyával és barnamártással
Ha tetszett a gesztenyés erdeigomba-krémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



