Húsételek

Gesztenyéveltöltöttpulykamellzöldfűszeresquinoával

Gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával

Hozzávalók
50 ml
tejszín
A húshoz
900 g
só, bors
A töltelékhez
125 g
natúr gesztenyemassza
1 db
tojásfehérje
60 g
főtt gesztenye
A quinoához
160 g
quinoa
4 levél
bazsalikom
1 nagy csokor
petrezselyem
6 szál
snidling
A mártáshoz
1 szál
répa
1 szál
fehérrépa
1 fej
hagyma
3 gerezd
fokhagyma
1 szál
zellerszár
300 ml
alaplé
1 tk
cukor
100 ml
vörösbor
1 tk
étkezési keményítő

Elkészítés

A gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával elkészítéséhez a pulykahúst egy éles késsel legyezőben kinyitjuk. Ez azt jelenti, hogy bevágjuk a húst, és mindig nyitunk rajta egyet. Végeredménynek egy szép nagy, viszonylag vékony szelet húst kell kapnunk. Egy éles késsel megformázzuk, hogy még szebb legyen. Én 125 g leeső részt vágtam le belőle, ez a nyesedék kerül majd a töltelékbe. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy folpackra helyezzük.

A töltelékhez a gesztenyemasszát egy konyhai aprítógépbe tesszük. Sózzuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét, a tejszínt, illetve a húsnyesedéket, majd az egészet alaposan összezúzzuk. A masszához hozzákeverjük a durvára vágott gesztenyét is. 

Az így kapott a töltelékkel egyenletesen megkenjük a húst. A folpack segítségével szorosan feltekerjük, hogy egy hengert kapjunk. A folpack végét megkötjük – olyan legyen, mint egy szaloncukor. Körbetekerjük még egy réteg folpackkal, majd egy réteg alufóliába is becsavarjuk. Egy sütőformát megtöltünk annyi vízzel, hogy kb. félig ellepje a húscsomagunkat, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 50 percre. 

gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával

A quinoát átmossuk, majd bő, sós, lobogó vízben, a csomagoláson feltüntetett idő alatt puhára főzzük (ez 8-10 perc). Ezután leszűrjük, és hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket. Amennyiben szükséges, picit megsózzuk.  

A mártás

A mártáshoz a zöldségeket egy száraz, forró lábasban 3-4 perc alatt kissé megkapatjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, hozzáadjuk a cukrot, és nagy lángon 10-15 percig zubogtatjuk. Felöntjük vörösborral, majd további 1-2 perc főzés után levesszük a tűzről, és leszűrjük. A zöldségeket kissé kinyomkodjuk. A levet visszatesszük a lábasba. Kb. 50 ml lében elkeverjük a keményítőt, hozzáadjuk a forrásban lévő szafthoz, és megvárjuk, amíg besűrűsödik.

A húst kivesszük a sütőből. Egy serpenyőben közepesen erős lángon olajat hevítünk, és körbepirítjuk rajta a húst. Felvágás előtt hagyjuk 5-8 percet pihenni.

Tányérra szedjük a quinoát, mellé helyezzük a felszeletelt húst, és meglocsoljuk a mártással.   

gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával
Gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával

Elkészítési idő: 90 perc

Még több pulykás kaja:

Kókusztejes pulykacurry kuszkusszal
BBQ pulykahúsos édesburgonya jacket potato
Kelkáposzta-főzelék pulykahúsgolyóval

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Karácsonykor előszeretettel készítünk kicsit különlegesebb ételeket, és sokszor használjuk alapanyagként a gesztenyét is. Na, ez az étel ezeknek a kritériumoknak pont megfelel. Mutatós és igazán finom ünnepi fogás ez a gesztenyével töltött pulykamell.

Hozzávalók

2 főre
50 ml
tejszín
A húshoz
900 g
só, bors
A töltelékhez
125 g
natúr gesztenyemassza
1 db
tojásfehérje
60 g
főtt gesztenye
A quinoához
160 g
quinoa
4 levél
bazsalikom
1 nagy csokor
petrezselyem
6 szál
snidling
A mártáshoz
1 szál
répa
1 szál
fehérrépa
1 fej
hagyma
3 gerezd
fokhagyma
1 szál
zellerszár
300 ml
alaplé
1 tk
cukor
100 ml
vörösbor
1 tk
étkezési keményítő

A gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával elkészítéséhez a pulykahúst egy éles késsel legyezőben kinyitjuk. Ez azt jelenti, hogy bevágjuk a húst, és mindig nyitunk rajta egyet. Végeredménynek egy szép nagy, viszonylag vékony szelet húst kell kapnunk. Egy éles késsel megformázzuk, hogy még szebb legyen. Én 125 g leeső részt vágtam le belőle, ez a nyesedék kerül majd a töltelékbe. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy folpackra helyezzük.

A töltelékhez a gesztenyemasszát egy konyhai aprítógépbe tesszük. Sózzuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét, a tejszínt, illetve a húsnyesedéket, majd az egészet alaposan összezúzzuk. A masszához hozzákeverjük a durvára vágott gesztenyét is. 

Az így kapott a töltelékkel egyenletesen megkenjük a húst. A folpack segítségével szorosan feltekerjük, hogy egy hengert kapjunk. A folpack végét megkötjük – olyan legyen, mint egy szaloncukor. Körbetekerjük még egy réteg folpackkal, majd egy réteg alufóliába is becsavarjuk. Egy sütőformát megtöltünk annyi vízzel, hogy kb. félig ellepje a húscsomagunkat, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 50 percre. 

gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával

A quinoát átmossuk, majd bő, sós, lobogó vízben, a csomagoláson feltüntetett idő alatt puhára főzzük (ez 8-10 perc). Ezután leszűrjük, és hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket. Amennyiben szükséges, picit megsózzuk.  

A mártás

A mártáshoz a zöldségeket egy száraz, forró lábasban 3-4 perc alatt kissé megkapatjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, hozzáadjuk a cukrot, és nagy lángon 10-15 percig zubogtatjuk. Felöntjük vörösborral, majd további 1-2 perc főzés után levesszük a tűzről, és leszűrjük. A zöldségeket kissé kinyomkodjuk. A levet visszatesszük a lábasba. Kb. 50 ml lében elkeverjük a keményítőt, hozzáadjuk a forrásban lévő szafthoz, és megvárjuk, amíg besűrűsödik.

A húst kivesszük a sütőből. Egy serpenyőben közepesen erős lángon olajat hevítünk, és körbepirítjuk rajta a húst. Felvágás előtt hagyjuk 5-8 percet pihenni.

Tányérra szedjük a quinoát, mellé helyezzük a felszeletelt húst, és meglocsoljuk a mártással.   

gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával
Gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával

Elkészítési idő: 90 perc

Még több pulykás kaja:

Kókusztejes pulykacurry kuszkusszal
BBQ pulykahúsos édesburgonya jacket potato
Kelkáposzta-főzelék pulykahúsgolyóval

Ha tetszett a Gesztenyével töltött pulykamell zöldfűszeres quinoával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept