Gluténmentes receptek

Gluténmentesmákosbejgli

Gluténmentes mákos bejgli

Hozzávalók
A tésztához
250 g
rizsliszt
60 g
mandulaliszt
1 csipet
1 tk
sütőpor
15 g
útifűmaghéjliszt
1 tk
porcukor
1 db
tojás
1 db
tojásfehérje
150 ml
tej
A töltelékhez
230 g
darált mák
12 g
vaníliás cukor
2 tk
őrölt fahéj
1 db
citrom reszelt héja
80 ml
tej
100 g
cukor
60 g
méz
A lekenéshez
1 db
tojás
50 g
vaj

Elkészítés

A gluténmentes mákos bejgli elkészítéséhez a rizslisztet, a mandulalisztet, a sót, a sütőport és az útifűmaghéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a tojásfehérjét, a vajat és a tejet, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagolva 40 percet pihentetjük.

Közben a töltelékhez egy tálban összekeverjük a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citromhéjat. Egy kisebb lábasban összeforraljuk a tejet, a cukrot és a mézet, leöntjük vele a mákos tölteléket és hagyjuk kihűlni. Ha túl száraznak tűnne, kevés tejet nyugodtan önthetünk még hozzá!

A tésztát kicsomagoljuk és kétfelé osztjuk. Mindkét tésztadarabot kb. 20 x 24 cm-esre nyújtjuk, elkenjük rajtuk a tölteléket úgy, hogy oldalt és a felső széleinél maradjon 1,5-2 cm-nyi hely. Behajtjuk a tészták két oldalát, majd feltekerjük a bejgliket, és sütőpapíros deszkára rakjuk őket. Lekenjük tojássárgájával, és hideg helyen pihentetjük addig, amíg rászárad. Ezután jöhet egy réteg fehérje, majd ha ez is megszáradt, még egy réteg fehérjés kenés, aztán pár helyen megszurkáljuk hústűvel, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre, amíg szép aranybarna lesz a bejglink. 

Kihűlve, éles késsel szeleteljük!
glutenmentes-makos-bejgli-2
Gluténmentes mákos bejgli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetés: 70 perc
  • Sütési idő: 25 perc

Még több gluténmentes sütit ennétek?

Gluténmentes tahinis keksz

Kókuszgolyó gluténmentesen

Gluténmentes diós bejgli

www.streetkitchen.hu

Ha búzalisztmentes étkezésre kényszerülsz, akkor sem kell lemondanod a bejgliről ezen a karácsonyon, mert itt egy szuper recept, amiben nem gluténmentes lisztkeverékkel készül a tészta, hanem rizs- és mandulaliszttel. Ha tetszik a recept, keress rá a gluténmentes diós bejglire is az oldalon! ;)

pictogram

Gluténmentes

Hozzávalók

2 rúd bejglihez
A tésztához
250 g
rizsliszt
60 g
mandulaliszt
1 csipet
1 tk
sütőpor
15 g
útifűmaghéjliszt
1 tk
porcukor
1 db
tojás
1 db
tojásfehérje
150 ml
tej
A töltelékhez
230 g
darált mák
12 g
vaníliás cukor
2 tk
őrölt fahéj
1 db
citrom reszelt héja
80 ml
tej
100 g
cukor
60 g
méz
A lekenéshez
1 db
tojás
50 g
vaj

A gluténmentes mákos bejgli elkészítéséhez a rizslisztet, a mandulalisztet, a sót, a sütőport és az útifűmaghéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a tojásfehérjét, a vajat és a tejet, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagolva 40 percet pihentetjük.

Közben a töltelékhez egy tálban összekeverjük a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citromhéjat. Egy kisebb lábasban összeforraljuk a tejet, a cukrot és a mézet, leöntjük vele a mákos tölteléket és hagyjuk kihűlni. Ha túl száraznak tűnne, kevés tejet nyugodtan önthetünk még hozzá!

A tésztát kicsomagoljuk és kétfelé osztjuk. Mindkét tésztadarabot kb. 20 x 24 cm-esre nyújtjuk, elkenjük rajtuk a tölteléket úgy, hogy oldalt és a felső széleinél maradjon 1,5-2 cm-nyi hely. Behajtjuk a tészták két oldalát, majd feltekerjük a bejgliket, és sütőpapíros deszkára rakjuk őket. Lekenjük tojássárgájával, és hideg helyen pihentetjük addig, amíg rászárad. Ezután jöhet egy réteg fehérje, majd ha ez is megszáradt, még egy réteg fehérjés kenés, aztán pár helyen megszurkáljuk hústűvel, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre, amíg szép aranybarna lesz a bejglink. 

Kihűlve, éles késsel szeleteljük!
glutenmentes-makos-bejgli-2
Gluténmentes mákos bejgli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetés: 70 perc
  • Sütési idő: 25 perc

Még több gluténmentes sütit ennétek?

Gluténmentes tahinis keksz

Kókuszgolyó gluténmentesen

Gluténmentes diós bejgli

Ha tetszett a Gluténmentes mákos bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept