Levesek

Gombalevesgazdagon

Gombaleves gazdagon

Hozzávalók
100 g
füstölt szalonna
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
200 g
sertéslapocka
2 tk
fűszerpaprika
1 ek
majoránna
2 db
babérlevél
só, bors
1 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(160 g/szál)
350 g
csiperkegomba
2 l
alaplé vagy víz
100 g
tejföl
A galuskához
1 db
tojás
kb. 60 g finomliszt
A tálaláshoz
2 ek
tejföl
0.5 csokor
petrezselyemzöld

Elkészítés

A gombaleves gazdagon az igazi! Első lépésként a szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasban, közepes-magas hőfokon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és 5-6 perc alatt megdinszteljük.  Rádobjuk a 1,5 cm-es kockára vágott lapockát és erősen lepirítjuk a hagymás alapon. Ízesítjük a fűszerpaprikával, a majoránnával, a babérlevéllel és sózzuk, borsozzuk. Felöntjük kb. 200 ml vízzel és fedő alatt megpároljuk benne a húst. Néha érdemes átkeverni és pótolni az elpárolgott folyadékot. A lényeg, hogy ne bő lében főjön a hús. 

Ha azt érezzük, hogy már majdnem teljesen megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárga- és fehérrépát és a cikkekre vágott gombát, és ezekkel is 2 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével és addig főzzük, míg a hús és a gyökérzöldségek teljesen megpuhulnak. 

Közben bekeverjük a galuska tésztáját. A tojást és a lisztet alaposan elkeverjük, majd beleszaggatjuk a levesbe és addig főzzük, míg feljön a leves tetejére, ami kb. 2 perc. 

A legvégén a tejfölt kikeverjük 200 ml forró levessel, visszaöntjük a levesbe és még 1 percig forraljuk. Tálalásnál egy-egy kanál tejfölt szedünk rá és finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. 

gombaleves-gazdagon-1
Gombaleves gazdagon (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Még több tartalmas leves vár az oldalunkon:

Palócleves gazdagon

Tarhonyaleves gazdagon

Zöldbableves gazdagon

www.streetkitchen.hu

A Menzás kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A gombalevest szerintem senkinek sem kell bemutatni. Az idő múlásával már kezdett kicsit befásulni, így elengedtük dubajozni egy kis időre, és azt vettük észre, hogy teljesen felfrissült és rettentően megszedte magát. Ennek örömére szeretném nektek bemutatni a gombalevest, most már gazdagon, megújult formájában. 😀

Hozzávalók

4 főre
100 g
füstölt szalonna
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
200 g
sertéslapocka
2 tk
fűszerpaprika
1 ek
majoránna
2 db
babérlevél
só, bors
1 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(160 g/szál)
350 g
csiperkegomba
2 l
alaplé vagy víz
100 g
tejföl
A galuskához
1 db
tojás
kb. 60 g finomliszt
A tálaláshoz
2 ek
tejföl
0.5 csokor
petrezselyemzöld

A gombaleves gazdagon az igazi! Első lépésként a szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasban, közepes-magas hőfokon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és 5-6 perc alatt megdinszteljük.  Rádobjuk a 1,5 cm-es kockára vágott lapockát és erősen lepirítjuk a hagymás alapon. Ízesítjük a fűszerpaprikával, a majoránnával, a babérlevéllel és sózzuk, borsozzuk. Felöntjük kb. 200 ml vízzel és fedő alatt megpároljuk benne a húst. Néha érdemes átkeverni és pótolni az elpárolgott folyadékot. A lényeg, hogy ne bő lében főjön a hús. 

Ha azt érezzük, hogy már majdnem teljesen megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárga- és fehérrépát és a cikkekre vágott gombát, és ezekkel is 2 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével és addig főzzük, míg a hús és a gyökérzöldségek teljesen megpuhulnak. 

Közben bekeverjük a galuska tésztáját. A tojást és a lisztet alaposan elkeverjük, majd beleszaggatjuk a levesbe és addig főzzük, míg feljön a leves tetejére, ami kb. 2 perc. 

A legvégén a tejfölt kikeverjük 200 ml forró levessel, visszaöntjük a levesbe és még 1 percig forraljuk. Tálalásnál egy-egy kanál tejfölt szedünk rá és finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. 

gombaleves-gazdagon-1
Gombaleves gazdagon (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Még több tartalmas leves vár az oldalunkon:

Palócleves gazdagon

Tarhonyaleves gazdagon

Zöldbableves gazdagon

Ha tetszett a gombaleves gazdagon receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése