A gombaleves gazdagon az igazi! Első lépésként a szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasban, közepes-magas hőfokon kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és 5-6 perc alatt megdinszteljük. Rádobjuk a 1,5 cm-es kockára vágott lapockát és erősen lepirítjuk a hagymás alapon. Ízesítjük a fűszerpaprikával, a majoránnával, a babérlevéllel és sózzuk, borsozzuk. Felöntjük kb. 200 ml vízzel és fedő alatt megpároljuk benne a húst. Néha érdemes átkeverni és pótolni az elpárolgott folyadékot. A lényeg, hogy ne bő lében főjön a hús.
Ha azt érezzük, hogy már majdnem teljesen megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárga- és fehérrépát és a cikkekre vágott gombát, és ezekkel is 2 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével és addig főzzük, míg a hús és a gyökérzöldségek teljesen megpuhulnak.
Közben bekeverjük a galuska tésztáját. A tojást és a lisztet alaposan elkeverjük, majd beleszaggatjuk a levesbe és addig főzzük, míg feljön a leves tetejére, ami kb. 2 perc.
A legvégén a tejfölt kikeverjük 200 ml forró levessel, visszaöntjük a levesbe és még 1 percig forraljuk. Tálalásnál egy-egy kanál tejfölt szedünk rá és finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

- Elkészítési idő: 1 óra 30 perc