Szendvics

Lajos-félegöröggyros

Lajos-féle görög gyros

Hozzávalók
A pitához
250 ml
víz
6 g
élesztő
1 tk
80 g
natúr joghurt
400 g
finomliszt
Az öntethez
300 g
görög joghurt
4 gerezd
zúzott fokhagyma
1 tk
1 csipet
oregánó
1 csipet
kakukkfű
A húshoz
400 g
csirkemellfilé
3 ek
étolaj
1 csipet
oregánó
1 csipet
kakukkfű
A pitasütéshez
1 tk
étolaj
2 ek
olívaolaj
0.5 csokor
petrezselyem
Az összeállításhoz
pár levél jégsaláta
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)

Elkészítés

Így készül a Lajos-féle görög gyros:

A pitákhoz a langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a sót és a joghurtot, majd ez a keverék mehet a kimért liszthez. Jól elkeverjük, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és hagyjuk kelni legalább egy órát – de ha 24-36 órát tölt a hűtőszekrényben, egy vékonyan kiolajozott zacskóban, az a tészta minőségén is javíthat, és az előkészületekben is sokat segít. Amennyiben hűtőben kelesztjük, felhasználás előtt 3-4 órával vegyük ki, rögtön formázzunk belőle hat egyforma gombócot, és kissé olajozott felületen letakarva hagyjuk még kelni. 

A joghurtos öntet hozzávalóit egy tálban elkeverjük, és felhasználásig félretesszük.

A csirkemellet vékonyan felcsíkozzuk, sózzuk, fűszerezzük, és összekeverjük az olajjal. Egy serpenyőben, nagy lángon pirítva megsütjük.

Ha megkelt a tészta, alaposan lisztezett deszkán palacsinta méretűre, kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és olajjal nagyon vékonyan megkent, közepesen forró serpenyőben, oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük. A petrezselymet felaprítjuk, elkeverjük az olívaolajjal, és fordítás után ezzel kenjük meg a pitákat. 

A tálaláshoz a kisütött pitát alufóliára rakjuk, vastagon megkenjük a fűszerezett görög joghurttal, és rátesszük a kisütött húst. Megpakoljuk a tépkedett salátalevelekkel és a szeletelt lila hagymával, majd tekerhetjük is fel.  

lajos-fele-gorog-gyros
Lajos-féle görög gyros (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítetted a görög gyrost és rájöttél, hogy imádod a görög konyhát? Próbáld ki ezeket a kajákat is!

Görög saláta

A görög muszaka receptje

Loukoumades, a görög fánkgolyó

www.streetkitchen.hu

A görög gyros egyszerűen nem hiányozhat a nyárból, hiszen már egy falat után a tengerparton fogod érezni magad! Nem mellesleg pedig még finom is!

Hozzávalók

6 darabhoz
A pitához
250 ml
víz
6 g
élesztő
1 tk
80 g
natúr joghurt
400 g
finomliszt
Az öntethez
300 g
görög joghurt
4 gerezd
zúzott fokhagyma
1 tk
1 csipet
oregánó
1 csipet
kakukkfű
A húshoz
400 g
csirkemellfilé
3 ek
étolaj
1 csipet
oregánó
1 csipet
kakukkfű
A pitasütéshez
1 tk
étolaj
2 ek
olívaolaj
0.5 csokor
petrezselyem
Az összeállításhoz
pár levél jégsaláta
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)

Így készül a Lajos-féle görög gyros:

A pitákhoz a langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a sót és a joghurtot, majd ez a keverék mehet a kimért liszthez. Jól elkeverjük, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és hagyjuk kelni legalább egy órát – de ha 24-36 órát tölt a hűtőszekrényben, egy vékonyan kiolajozott zacskóban, az a tészta minőségén is javíthat, és az előkészületekben is sokat segít. Amennyiben hűtőben kelesztjük, felhasználás előtt 3-4 órával vegyük ki, rögtön formázzunk belőle hat egyforma gombócot, és kissé olajozott felületen letakarva hagyjuk még kelni. 

A joghurtos öntet hozzávalóit egy tálban elkeverjük, és felhasználásig félretesszük.

A csirkemellet vékonyan felcsíkozzuk, sózzuk, fűszerezzük, és összekeverjük az olajjal. Egy serpenyőben, nagy lángon pirítva megsütjük.

Ha megkelt a tészta, alaposan lisztezett deszkán palacsinta méretűre, kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és olajjal nagyon vékonyan megkent, közepesen forró serpenyőben, oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük. A petrezselymet felaprítjuk, elkeverjük az olívaolajjal, és fordítás után ezzel kenjük meg a pitákat. 

A tálaláshoz a kisütött pitát alufóliára rakjuk, vastagon megkenjük a fűszerezett görög joghurttal, és rátesszük a kisütött húst. Megpakoljuk a tépkedett salátalevelekkel és a szeletelt lila hagymával, majd tekerhetjük is fel.  

lajos-fele-gorog-gyros
Lajos-féle görög gyros (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítetted a görög gyrost és rájöttél, hogy imádod a görög konyhát? Próbáld ki ezeket a kajákat is!

Görög saláta

A görög muszaka receptje

Loukoumades, a görög fánkgolyó

Ha tetszett a Lajos-féle görög gyros receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept