Street food

Göröglaskagombásgyros

Görög laskagombás gyros

Hozzávalók
A laffához
500 g
finomliszt
12 g
10 g
kristálycukor
10 g
instant élesztő
360 ml
víz
100 ml
olívaolaj
A gombához
100 ml
szójaszósz
80 ml
olívaolaj + a sütéshez
1 csomag
gyros-fűszerkeverék
(30 g-os kiszerelés)
1 tk
őrölt bors
1 db
citrom leve
800 g
laskagomba
A szószhoz
300 ml
szójajoghurt
2 gerezd
fokhagyma
0.5 db
citrom leve
só, bors
1 csokor
kapor
Az összeállításhoz
1 db
kígyóuborka
2 db
paradicsom
(90 g/db)
400 g
kisütött hasábburgonya

Elkészítés

A laskagombás gyros elkészítéséhez először a laffához a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőt, és a vízzel együtt egy homogén tésztát dagasztunk belőle. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, amit kicsit beledolgozunk a tésztába, majd konyharuhával lefedve félretesszük pihenni, amíg bepácoljuk a gombát.

A gombához a szójaszószt kikeverjük az olajjal, a fűszerkeverékkel, őrölt borssal és a citrom levével, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra tépkedett gombát. 

A laffa tésztáját 8 egyenlő részre osztjuk, majd a kis gombócokat olajos kézzel minél vékonyabb kör alakúra nyújtjuk. Ezután kevés olajjal kikent forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük.

A gombát a pácolás után forró olajos serpenyőbe dobjuk és egy fémlapát segítségével lenyomjuk, hogy alaposan lepiruljon. Egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy elférjenek és ne legyenek egymás hegyén-hátán. A gombát 5-6 percig alaposan pirítjuk magas hőfokon, majd kikapjuk és félretesszük. 

A szószhoz a szójajoghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és a finomra aprított kaporral, majd jöhet a laskagombás gyros összeállítása.

A laffákat megkenjük a kapros szósszal, és pakolunk rá a felkarikázott uborkából és paradicsomból. Jöhet rá a lepirított gomba, amit sütés után nagyobb darabokra vágtunk, majd a kisült hasábburgonya, végül szorosan feltekerjük egy alufólia segítségével.

gorog-laska-gyros-lepenykenyerkebe-tekerve
Görög laskagombás gyros (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Még több vegán recept a laskagombás gyros mellé:

Vegán epertorta

Falafeles vegán shawarma

Vegán zellerkrémleves

www.streetkitchen.hu

Ezért a vegán gyrosért mindenki odáig volt a bázison, legalábbis akinek jutott belőle, mert annyira gyorsan elkapkodták. A laffa puha és pikk-pakk elkészül, a gomba textúrája tökéletes a sütés után, és a többi összetevővel találkozva pompás kombót alkotnak.

pictogram

Vegán

Hozzávalók

8 darabhoz
A laffához
500 g
finomliszt
12 g
10 g
kristálycukor
10 g
instant élesztő
360 ml
víz
100 ml
olívaolaj
A gombához
100 ml
szójaszósz
80 ml
olívaolaj + a sütéshez
1 csomag
gyros-fűszerkeverék
(30 g-os kiszerelés)
1 tk
őrölt bors
1 db
citrom leve
800 g
laskagomba
A szószhoz
300 ml
szójajoghurt
2 gerezd
fokhagyma
0.5 db
citrom leve
só, bors
1 csokor
kapor
Az összeállításhoz
1 db
kígyóuborka
2 db
paradicsom
(90 g/db)
400 g
kisütött hasábburgonya

A laskagombás gyros elkészítéséhez először a laffához a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az élesztőt, és a vízzel együtt egy homogén tésztát dagasztunk belőle. Meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, amit kicsit beledolgozunk a tésztába, majd konyharuhával lefedve félretesszük pihenni, amíg bepácoljuk a gombát.

A gombához a szójaszószt kikeverjük az olajjal, a fűszerkeverékkel, őrölt borssal és a citrom levével, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra tépkedett gombát. 

A laffa tésztáját 8 egyenlő részre osztjuk, majd a kis gombócokat olajos kézzel minél vékonyabb kör alakúra nyújtjuk. Ezután kevés olajjal kikent forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük.

A gombát a pácolás után forró olajos serpenyőbe dobjuk és egy fémlapát segítségével lenyomjuk, hogy alaposan lepiruljon. Egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy elférjenek és ne legyenek egymás hegyén-hátán. A gombát 5-6 percig alaposan pirítjuk magas hőfokon, majd kikapjuk és félretesszük. 

A szószhoz a szójajoghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citromlével, sóval, borssal és a finomra aprított kaporral, majd jöhet a laskagombás gyros összeállítása.

A laffákat megkenjük a kapros szósszal, és pakolunk rá a felkarikázott uborkából és paradicsomból. Jöhet rá a lepirított gomba, amit sütés után nagyobb darabokra vágtunk, majd a kisült hasábburgonya, végül szorosan feltekerjük egy alufólia segítségével.

gorog-laska-gyros-lepenykenyerkebe-tekerve
Görög laskagombás gyros (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Még több vegán recept a laskagombás gyros mellé:

Vegán epertorta

Falafeles vegán shawarma

Vegán zellerkrémleves

Ha tetszett a Görög laskagombás gyros receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept