Húsételek

Görögrakottkrumpli

Görög rakott krumpli
gorog-rakott-krumpli

Hozzávalók
1 kg
krumpli
A raguhoz
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
500 g
darált marhahús
1 konzerv
darabolt paradicsom
(400 g-os kiszerelés)
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
szárított oregánó
1 tk
szárított kakukkfű
bors
A besamelhez
50 g
vaj
3 ek
liszt
500 ml
tej
1 csipet
szerecsendió
Az összeállításhoz
100 g
reszelt parmezán

Elkészítés
  1. A krumplit megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.

  2. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajon 3 perc alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára nem sül.

  3. Belekeverjük a paradicsomkonzervet, a fahéjat, az oregánót, a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

  4. Közben elkészítjük a besamelmártást: egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk.

  5. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük, majd sűrű mártássá főzzük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval.

  6. Egy kiolajozott tepsibe vagy sütőtálba rétegezzük a hozzávalókat: az aljára egy réteg krumpli kerül, erre a húsos ragut halmozzuk, majd ismét krumpli következik.

  7. A tetejére egyenletesen ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal.

180°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni, hogy szépen összeálljon. 

www.streetkitchen.hu

Egy klasszikus és közkedvelt étel egy pici darált húsos csavarral - tökéletes tipp vacsorára!

Ez a görög rakott krumpli nemcsak a klasszikus hazai verzió egy izgalmas testvére, hanem egy remek lehetőség arra is, hogy kicsit elmerülj a mediterrán ízek világában. A darált marhahúsos, fűszeres ragu és a krémes besamel tökéletes harmóniát alkot a puhára főzött burgonyaszeletekkel. Ha szeretsz előre tervezni, akkor a krumplit akár előző nap is megfőzheted, így sokkal könnyebb dolgod lesz a szeletelésnél.

Hozzávalók

1 20x30 cm-es tepsihez
1 kg
krumpli
A raguhoz
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
500 g
darált marhahús
1 konzerv
darabolt paradicsom
(400 g-os kiszerelés)
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
szárított oregánó
1 tk
szárított kakukkfű
bors
A besamelhez
50 g
vaj
3 ek
liszt
500 ml
tej
1 csipet
szerecsendió
Az összeállításhoz
100 g
reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.

  2. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajon 3 perc alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára nem sül.

  3. Belekeverjük a paradicsomkonzervet, a fahéjat, az oregánót, a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

  4. Közben elkészítjük a besamelmártást: egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk.

  5. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük, majd sűrű mártássá főzzük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval.

  6. Egy kiolajozott tepsibe vagy sütőtálba rétegezzük a hozzávalókat: az aljára egy réteg krumpli kerül, erre a húsos ragut halmozzuk, majd ismét krumpli következik.

  7. A tetejére egyenletesen ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal.

180°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni, hogy szépen összeálljon. 

gorog-rakott-krumpli-3
Görög rakott krumpli (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: ha szeretnéd egy picit feldobni a besamelt, akkor keverj el benne 100 g fetát, amikor már készen van.

Tipp 2: ha szeretsz előre tervezni, akkor a krumplit akár előző nap is megfőzheted, így sokkal könnyebb dolgod lesz a szeletelésnél.

A frissen sült görög rakott krumpli illata betölti a konyhát, és garantáltan mindenkit az asztalhoz csalogat. Ha marad belőle – bár ez nem valószínű –, másnap még finomabb, mert az ízek még jobban összeérnek. Ez egy igazi mediterrán klasszikus, amit újra és újra el fogsz készíteni.

Ha bejött ez a mediterrán hangulatú rakott krumpli, akkor ezek a receptek is tetszeni fognak:

Padlizsános rakott krumpli

Grillezett rakott krumpli

Lecsós rakott krumpli

Ha tetszett a görög rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése