A krumplit megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajon 3 perc alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára nem sül.
Belekeverjük a paradicsomkonzervet, a fahéjat, az oregánót, a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
Közben elkészítjük a besamelmártást: egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk.
Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük, majd sűrű mártássá főzzük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval.
Egy kiolajozott tepsibe vagy sütőtálba rétegezzük a hozzávalókat: az aljára egy réteg krumpli kerül, erre a húsos ragut halmozzuk, majd ismét krumpli következik.
A tetejére egyenletesen ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
Görögrakottkrumpli
Egy klasszikus és közkedvelt étel egy pici darált húsos csavarral - tökéletes tipp vacsorára!
Ez a görög rakott krumpli nemcsak a klasszikus hazai verzió egy izgalmas testvére, hanem egy remek lehetőség arra is, hogy kicsit elmerülj a mediterrán ízek világában. A darált marhahúsos, fűszeres ragu és a krémes besamel tökéletes harmóniát alkot a puhára főzött burgonyaszeletekkel. Ha szeretsz előre tervezni, akkor a krumplit akár előző nap is megfőzheted, így sokkal könnyebb dolgod lesz a szeletelésnél.
Hozzávalók
A raguhoz
A besamelhez
Az összeállításhoz
Elkészítés
A krumplit megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajon 3 perc alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára nem sül.
Belekeverjük a paradicsomkonzervet, a fahéjat, az oregánót, a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
Közben elkészítjük a besamelmártást: egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk.
Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük, majd sűrű mártássá főzzük. Ízesítjük sóval, szerecsendióval.
Egy kiolajozott tepsibe vagy sütőtálba rétegezzük a hozzávalókat: az aljára egy réteg krumpli kerül, erre a húsos ragut halmozzuk, majd ismét krumpli következik.
A tetejére egyenletesen ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
180°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni, hogy szépen összeálljon.

Tipp: ha szeretnéd egy picit feldobni a besamelt, akkor keverj el benne 100 g fetát, amikor már készen van.
Tipp 2: ha szeretsz előre tervezni, akkor a krumplit akár előző nap is megfőzheted, így sokkal könnyebb dolgod lesz a szeletelésnél.
A frissen sült görög rakott krumpli illata betölti a konyhát, és garantáltan mindenkit az asztalhoz csalogat. Ha marad belőle – bár ez nem valószínű –, másnap még finomabb, mert az ízek még jobban összeérnek. Ez egy igazi mediterrán klasszikus, amit újra és újra el fogsz készíteni.
Ha bejött ez a mediterrán hangulatú rakott krumpli, akkor ezek a receptek is tetszeni fognak:
Padlizsános rakott krumpli
Grillezett rakott krumpli
Lecsós rakott krumpli
Ha tetszett a görög rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!