A hagyományos farsangi fánk első lépéseként langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni.
A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, a csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig langyos helyen kelesztjük.
Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Mikor megkeltek, mindegyik fánk közepét benyomjuk kissé az ujjbegyünkkel, hogy majd sütés után ide kerülhessen a lekvár.
Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

- Elkészítési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: kb. 60 perc
- Sütési idő: adagonként kb. 4-5 perc