Fantasztikus desszertek

Hagyományosfarsangifánk

Hagyományos farsangi fánk

Hozzávalók
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
30 g
porcukor
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
200 g
baracklekvár

Elkészítés

A hagyományos farsangi fánk első lépéseként langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. 

A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, a csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig langyos  helyen kelesztjük. 

Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Mikor megkeltek, mindegyik fánk közepét benyomjuk kissé az ujjbegyünkkel, hogy majd sütés után ide kerülhessen a lekvár.

Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Hagyományos farsangi fánk recept
Hagyományos farsangi fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: kb. 60 perc
  • Sütési idő: adagonként kb. 4-5 perc

Ha nem tudsz beteleni a fánkokkal, akkor csekkold ezeket a további recepteket is:

3 hozzávalós mini fánk

Bismarck fánk

Palacsintafánk

www.streetkitchen.hu

A világ legpuhább farsangi fánk receptje ezután már csak arra vár, hogy te is elkészítsd. Töltheted bele a kedvenc lekvárodat, mogyoró- vagy pisztáciakrémet, a végeredmény garantáltan mennyei lesz!

Hozzávalók

10 darabhoz
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
30 g
porcukor
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
200 g
baracklekvár

A hagyományos farsangi fánk első lépéseként langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. 

A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, a csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig langyos  helyen kelesztjük. 

Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Mikor megkeltek, mindegyik fánk közepét benyomjuk kissé az ujjbegyünkkel, hogy majd sütés után ide kerülhessen a lekvár.

Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Hagyományos farsangi fánk recept
Hagyományos farsangi fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: kb. 60 perc
  • Sütési idő: adagonként kb. 4-5 perc

Ha nem tudsz beteleni a fánkokkal, akkor csekkold ezeket a további recepteket is:

3 hozzávalós mini fánk

Bismarck fánk

Palacsintafánk

Ha tetszett a hagyományos farsangi fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése