Húsvéti főételek

Húsvétihidegtál

Húsvéti hidegtál

Hozzávalók
100 ml
habtejszín
A kaszinótojáshoz
6 db
tojás
150 g
krumpli
1 tk
mustár
1 ek
majonéz
só, bors
1 csipet
szerecsendió
1 tk
paprikakrém
A sonkatekercshez
250 g
krémsajt
50 g
vaj
1 tk
reszelt torma
1 tk
zselatin
30 ml
víz
300 g
gépsonka
2 szál
snidling
1 csipet
durvára őrölt fekete bors
A franciasalátához
500 g
franciasaláta-mix
7 db
savanyú uborka
(5-8 cm-es)
1 db
alma
100 g
majonéz
200 g
tejföl
1 ek
mustár
25 ml
savanyúuborka-lé
1 ek
porcukor
só, fehér bors
A fasírtgolyókhoz
500 g
darált sertéshús
2 ek
zsemlemorzsa
1 db
tojás
só, bors
1 tk
pirospaprika
1 csipet
kömény
1 csokor
friss petrezselyem
2 gerezd
fokhagyma
120 g
hagyma
bő olaj a sütéshez
A hempergetéshez
60 g
zsemlemorzsa
A tormás céklasalátához
150 g
tormás cékla
2 ek
majonéz
Az összeállításhoz
1 db
tölgylevél saláta
30 g
vaj
200 g
főtt sonka
1 csokor
újhagyma
1 csokor
hónapos retek
1 fürt
koktélparadicsom

Elkészítés

A kaszinótojáshoz:

A kaszinótojáshoz a tojást és a megtisztított, felkockázott krumplit külön-külön feltesszük főni. A tojást 8 perc főzés után kihűtjük, és megpucoljuk, a krumplit pedig, amikor megpuhult, leszűrjük. A tojásokat hosszában elfelezzük, a sárgáját egy tálba tesszük, és kihabosítjuk a vajjal. Hozzáadjuk az áttört krumplit, a mustárt és a majonézt, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, majd az egészet összekeverjük. Habzsák vagy egy kanál segítségével visszatöltjük a tojásokba. Egy pötty paprikakrémet nyomunk a tetejükre, és már kész is a hidegtál egyik eleme.

A sonkatekercshez:

A sonkatekercshez a tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a krémsajttal és a reszelt tormával. A zselatint elkeverjük egy kevés vízben, 800 W-on, 5-7 másodperc alatt felolvasztjuk a mikróban, majd hozzákeverjük a krémhez. Amennyiben szükséges, meg is sózzuk. Habzsákba töltjük a krémet, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a zselatintól egy kicsit megdermedjen. A gépsonkákat még üresen feltekerjük, és két oldalról belenyomjuk a krémet. Megszórjuk aprított snidlinggel és borssal, és tálalásig félretesszük a kaszinótojás mellé.

A franciasalátához:

A franciasalátához egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a franciasaláta-mixet, és 4-5 percig pirítjuk. Ha valaki teljesen puhán szereti a zöldségeket, akkor kb. 50 ml vizet is öntsön alá, és párolja tovább. De én nem javaslom. :) Miután megpuhultak a zöldségek, egy nagy keverőtálba öntjük őket. Az uborkát felkarikázzuk, az almát felkockázzuk, és ezeket is a keverékhez adjuk. Belerakjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt és az uborka levét, majd beleszórjuk a porcukrot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

A fasírtgolyókhoz:

A fasírozotthoz a darált húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a pirospaprikával és a köménnyel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott hagymát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Dió méretű gombócokat formázunk a masszából, meghempergetjük a zsemlemorzsában, és bő, 170 fokos olajban aranybarnára sütjük. 

A tormás céklasalátához:

A céklasalátához a lecsepegtetjük a tormás céklát, majd egy tálban összekeverjük a majonézzel. 

Az összeállításhoz:

Egy nagy tálra helyezzük salátaleveleket, mellékanalazzuk a franciasalátát, ráhelyezzük a kaszinótojásokat, a sonkatekercseket, a fasírtgolyókat, a szeletekre vágott sonkát, a céklás salátát, és az egészet a friss zöldségekkel díszítjük. Friss kalácsot kínálunk mellé, no meg fröccsöt.

husveti-hidegtal
Húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

Húsvéti sütik, ha már csak a desszert hiányzik:

Csokis-répás loaf

Békebeli puncsszelet

Répatorta-brownie

www.streetkitchen.hu

Ha le akarod venni a családot a lábáról, akkor rukkolj elő ezzel az igazán mutatós és mennyei retró tállal. Már a látványtól jól fognak lakni. Vagy az hozza csak meg igazán az étvágyat? Inkább az utóbbi.

Hozzávalók

4 főre
100 ml
habtejszín
A kaszinótojáshoz
6 db
tojás
150 g
krumpli
1 tk
mustár
1 ek
majonéz
só, bors
1 csipet
szerecsendió
1 tk
paprikakrém
A sonkatekercshez
250 g
krémsajt
50 g
vaj
1 tk
reszelt torma
1 tk
zselatin
30 ml
víz
300 g
gépsonka
2 szál
snidling
1 csipet
durvára őrölt fekete bors
A franciasalátához
500 g
franciasaláta-mix
7 db
savanyú uborka
(5-8 cm-es)
1 db
alma
100 g
majonéz
200 g
tejföl
1 ek
mustár
25 ml
savanyúuborka-lé
1 ek
porcukor
só, fehér bors
A fasírtgolyókhoz
500 g
darált sertéshús
2 ek
zsemlemorzsa
1 db
tojás
só, bors
1 tk
pirospaprika
1 csipet
kömény
1 csokor
friss petrezselyem
2 gerezd
fokhagyma
120 g
hagyma
bő olaj a sütéshez
A hempergetéshez
60 g
zsemlemorzsa
A tormás céklasalátához
150 g
tormás cékla
2 ek
majonéz
Az összeállításhoz
1 db
tölgylevél saláta
30 g
vaj
200 g
főtt sonka
1 csokor
újhagyma
1 csokor
hónapos retek
1 fürt
koktélparadicsom

A kaszinótojáshoz:

A kaszinótojáshoz a tojást és a megtisztított, felkockázott krumplit külön-külön feltesszük főni. A tojást 8 perc főzés után kihűtjük, és megpucoljuk, a krumplit pedig, amikor megpuhult, leszűrjük. A tojásokat hosszában elfelezzük, a sárgáját egy tálba tesszük, és kihabosítjuk a vajjal. Hozzáadjuk az áttört krumplit, a mustárt és a majonézt, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, majd az egészet összekeverjük. Habzsák vagy egy kanál segítségével visszatöltjük a tojásokba. Egy pötty paprikakrémet nyomunk a tetejükre, és már kész is a hidegtál egyik eleme.

A sonkatekercshez:

A sonkatekercshez a tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a krémsajttal és a reszelt tormával. A zselatint elkeverjük egy kevés vízben, 800 W-on, 5-7 másodperc alatt felolvasztjuk a mikróban, majd hozzákeverjük a krémhez. Amennyiben szükséges, meg is sózzuk. Habzsákba töltjük a krémet, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a zselatintól egy kicsit megdermedjen. A gépsonkákat még üresen feltekerjük, és két oldalról belenyomjuk a krémet. Megszórjuk aprított snidlinggel és borssal, és tálalásig félretesszük a kaszinótojás mellé.

A franciasalátához:

A franciasalátához egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a franciasaláta-mixet, és 4-5 percig pirítjuk. Ha valaki teljesen puhán szereti a zöldségeket, akkor kb. 50 ml vizet is öntsön alá, és párolja tovább. De én nem javaslom. :) Miután megpuhultak a zöldségek, egy nagy keverőtálba öntjük őket. Az uborkát felkarikázzuk, az almát felkockázzuk, és ezeket is a keverékhez adjuk. Belerakjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt és az uborka levét, majd beleszórjuk a porcukrot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

A fasírtgolyókhoz:

A fasírozotthoz a darált húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a pirospaprikával és a köménnyel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott hagymát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Dió méretű gombócokat formázunk a masszából, meghempergetjük a zsemlemorzsában, és bő, 170 fokos olajban aranybarnára sütjük. 

A tormás céklasalátához:

A céklasalátához a lecsepegtetjük a tormás céklát, majd egy tálban összekeverjük a majonézzel. 

Az összeállításhoz:

Egy nagy tálra helyezzük salátaleveleket, mellékanalazzuk a franciasalátát, ráhelyezzük a kaszinótojásokat, a sonkatekercseket, a fasírtgolyókat, a szeletekre vágott sonkát, a céklás salátát, és az egészet a friss zöldségekkel díszítjük. Friss kalácsot kínálunk mellé, no meg fröccsöt.

husveti-hidegtal
Húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

Húsvéti sütik, ha már csak a desszert hiányzik:

Csokis-répás loaf

Békebeli puncsszelet

Répatorta-brownie

Ha tetszett a Húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept