A sonkaleves elkészítésének első és legfontosabb pontja, hogy a húsvétra főzött sonka levét megmentjük, és a benne főtt sonkából 500 grammot félreteszünk. :)
A leveshez először egy nagyobb fazékban elkezdjük pirítani a megtisztított, karikára vágott répát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadjuk a zsírt, a meghámozott, finomra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, és erősen lepirítjuk, illetve mehet még bele egy kevés az újhagyma fehér részéből.
Jöhetnek szép sorban a fűszerek: köménnyel, pirospaprikával, babérlevéllel, szerecsendióval és lestyánnal ízesítjük, majd felöntjük a sonkafőző lével, és beletesszük a megtisztított, felkockázott krumplit és szintén kockákra vágott sonkát is.
Amikor a krumpli puhára főtt, habarást készítünk, amihez a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, a mustárral és a tormával, majd hőkiegyenlítéssel az ételhez adjuk. Kiforraljuk 2-3 perc alatt, majd óvatosan beleütjük a tojásokat, és kb. 10 percig, szigorúan keverés nélkül tovább főzzük. Az újhagyma felkarikázott zöld részével megszórva tálaljuk.
