A legjobb kalács receptek

Kakaószsemlekalács

Kakaós zsemlekalács

Hozzávalók
A tésztához
25 g
élesztő
180 ml
meleg tej
80 g
cukor
480 g
liszt
1 csipet
30 g
holland kakaópor
80 g
puha vaj
2 db
tojás
A kereszt alakú díszítéshez
25 g
liszt
1 tk
olaj
2 - 3 ek
víz
A lekenéshez
4 tk
méz

Elkészítés

A kakaós zsemlekalács tésztájához először az élesztőt a meleg tejben egy csipet cukorral elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat és az élesztős tejet is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. 

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk, majd kikerekítjük őket. Kenyérsütő formába rakosgatjuk a bucikat, és letakarva 20-25 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a megkelt bucik tetejére nyomjuk.

A megdíszített kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 35-40 perc alatt megsütjük. Mikor megsült, még melegen egy szilikon ecset segítségével lekenjük mézzel, hogy szép fényes legyen a felülete.

  • Előkészítés és első kelesztés: 60-65 perc
  • Formázás és második kelesztés: 30-40 perc
  • Sütés: 35-40 perc
  • Összesen: 125-145 perc
kakaos-zsemlekalacs
Kakaós zsemlekalács (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a kalácsreceptek is érdekelhetnek:

Lajos-féle fonott kalács

Kalácsmuffin

Kovászos, mézes kalács

www.streetkitchen.hu

A hot cross buns, avagy magyarosítva húsvéti zsemlekalács szerintem az egyik legzseniálisabb receptünk. Foszlós, puha, egy adag lekvárral isteni reggeli lehet belőle!

Hozzávalók

1 kenyérsütő formához
A tésztához
25 g
élesztő
180 ml
meleg tej
80 g
cukor
480 g
liszt
1 csipet
30 g
holland kakaópor
80 g
puha vaj
2 db
tojás
A kereszt alakú díszítéshez
25 g
liszt
1 tk
olaj
2 - 3 ek
víz
A lekenéshez
4 tk
méz

A kakaós zsemlekalács tésztájához először az élesztőt a meleg tejben egy csipet cukorral elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat és az élesztős tejet is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. 

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk, majd kikerekítjük őket. Kenyérsütő formába rakosgatjuk a bucikat, és letakarva 20-25 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a megkelt bucik tetejére nyomjuk.

A megdíszített kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 35-40 perc alatt megsütjük. Mikor megsült, még melegen egy szilikon ecset segítségével lekenjük mézzel, hogy szép fényes legyen a felülete.

  • Előkészítés és első kelesztés: 60-65 perc
  • Formázás és második kelesztés: 30-40 perc
  • Sütés: 35-40 perc
  • Összesen: 125-145 perc
kakaos-zsemlekalacs
Kakaós zsemlekalács (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a kalácsreceptek is érdekelhetnek:

Lajos-féle fonott kalács

Kalácsmuffin

Kovászos, mézes kalács

Ha tetszett a Kakaós zsemlekalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept