A kakaós zsemlekalács tésztájához először az élesztőt a meleg tejben egy csipet cukorral elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat és az élesztős tejet is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk, majd kikerekítjük őket. Kenyérsütő formába rakosgatjuk a bucikat, és letakarva 20-25 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a megkelt bucik tetejére nyomjuk.
A megdíszített kalácsot 175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 35-40 perc alatt megsütjük. Mikor megsült, még melegen egy szilikon ecset segítségével lekenjük mézzel, hogy szép fényes legyen a felülete.
- Előkészítés és első kelesztés: 60-65 perc
- Formázás és második kelesztés: 30-40 perc
- Sütés: 35-40 perc
- Összesen: 125-145 perc
