Smart

Kapros-joghurtosvajtöksaláta

Kapros-joghurtos vajtöksaláta

Hozzávalók
1 kg
vajtök
4 ek
étolaj
só, bors
Az öntethez
500 g
görög joghurt
2 gerezd
fokhagyma
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
1 db
citrom
2 ek
méz
A tálaláshoz
4 ek
extraszűz olívaolaj
1 csokor
kapor

Elkészítés

A vajtököt megpucoljuk, félbevágjuk, ha szükséges, eltávolítjuk belőle a magokat, és a húsát 3-4 cm-es rusztikus darabokra vágjuk. Egy tepsire halmozzuk, meglocsoljuk az olajjal és sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összekeverjük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Arra ügyeljünk, hogy ne süssük agyon, mert akkor szét fog mállni a saláta bekeverésénél.) Ha megsült, tálalásig félretesszük a hűtőbe.

Az öntethez a joghurtot, a citromlevet és a mézet egy edényben összekeverjük, és hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockára vágott hagymát és a reszelt fokhagymát is. Ezután óvatosan a kihűtött vajtökhöz keverjük a dresszinget. Jót tesz neki, ha pár órát pihen a hűtőben, de akár egy egész éjszakát is állhat, hogy kellően összeérjenek az ízek. 

A kész salátát egy tányérba kanalazzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és friss kaporlevelekkel díszítjük.

kapros-joghurtos-vajtoksalata (1)
Kapros-joghurtos vajtöksaláta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 15 perc

Több tököt ennétek? Tök jó ötlet!

Tökfőzelék alaszkai tőkehalfilével

Töltött tök

Kapros tökfőzelék

www.streetkitchen.hu

A vajtök nagyon sokrétűen felhasználható alapanyag: lehet belőle főzeléket, levest, mártást is készíteni. Bepanírozni és kirántani, esetleg marinálni is tökéletes, és még salátának is kiváló alapanyag. Most egy joghurtos salátát készítettünk belőle, ami remek kiegészítője lehet a nyári grillezések alkalmával a húsokhoz és halakhoz.

Hozzávalók

2 főre
1 kg
vajtök
4 ek
étolaj
só, bors
Az öntethez
500 g
görög joghurt
2 gerezd
fokhagyma
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
1 db
citrom
2 ek
méz
A tálaláshoz
4 ek
extraszűz olívaolaj
1 csokor
kapor

A vajtököt megpucoljuk, félbevágjuk, ha szükséges, eltávolítjuk belőle a magokat, és a húsát 3-4 cm-es rusztikus darabokra vágjuk. Egy tepsire halmozzuk, meglocsoljuk az olajjal és sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összekeverjük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Arra ügyeljünk, hogy ne süssük agyon, mert akkor szét fog mállni a saláta bekeverésénél.) Ha megsült, tálalásig félretesszük a hűtőbe.

Az öntethez a joghurtot, a citromlevet és a mézet egy edényben összekeverjük, és hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockára vágott hagymát és a reszelt fokhagymát is. Ezután óvatosan a kihűtött vajtökhöz keverjük a dresszinget. Jót tesz neki, ha pár órát pihen a hűtőben, de akár egy egész éjszakát is állhat, hogy kellően összeérjenek az ízek. 

A kész salátát egy tányérba kanalazzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és friss kaporlevelekkel díszítjük.

kapros-joghurtos-vajtoksalata (1)
Kapros-joghurtos vajtöksaláta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 15 perc

Több tököt ennétek? Tök jó ötlet!

Tökfőzelék alaszkai tőkehalfilével

Töltött tök

Kapros tökfőzelék

Ha tetszett a Kapros-joghurtos vajtöksaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept