Ünnepi főfogások

Karácsonyireceptek:szarvassteakéschristmaspuding

Karácsonyi receptek: szarvas steak és christmas puding

Hozzávalók
Szarvas steak (2 főre)
A húshoz
1 - 2 ek
olaj
40 dkg
szarvasgerinc
só, bors
1 ág
friss rozmaring
1 gerezd
fokhagyma
A cumberland mártáshoz
1 db
narancs
1 db
citrom
150 ml
víz
0.5 fej
kisebb vöröshagyma
1 tk
dijoni mustár
1 dl
vörösbor
3 tk
ribizli lekvár
1 csipet
bors
2 késhegynyi
őrölt gyömbér
A spenótos felfújthoz
ördögszekér gomba
2 ek
olaj
0.5 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
50 g
liszt
500 ml
szobahőmérsékletű tej
só, bors
szerecsendió
1 nagy marék
bébispenót
1 marék
reszelt parmezán
3 db
tojás
1 marék
zsemlemorzsa
Kanadai christmas puding (4-6 főre)
A tésztához
80 g
lágy vaj
150 g
barna cukor
1 db
sárgarépa
1 db
közepes krumpli
150 g
liszt
1 marék
mazsola
1 marék
aranymazsola
1 marék
aszalt áfonya
1 ek
aszalt gyömbér (vagy kandírozott, vagy frissen reszelt)
1 marék
aszalt barack
1 db
tojás
0.5 - 1 dl
rum
1 marék
dió (akár vegyesen pekándióval)
1 db
narancs héja
0.5 tk
fahéj
0.5 tk
szerecsendió
0.5 tk
szegfűszeg
0.5 tk
sütőpor
2 ek
tej
A szószhoz
40 g
barna cukor
40 g
liszt
40 g
fehér cukor
2 ek
rum
2 dl
víz
1 ek
juharszirup
0.5 ek
vaj
50 g
vaj
1 ek
vaj

Elkészítés

Szarvas steak

img_1824.jpg

A mártáshoz egy gyorsforralóban felforraljuk a vizet, és beledobjuk a zöldséghámozóval levágott, majd felcsíkozott narancs, valamint citrom héját, plus a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A leszűrt anyag megy vissza a gyorsforralóba, majd belefacsarunk egy keveset a citromból és a narancsból. Hozzáadjuk a mustárt, a vörösbort, és a lekvárt is, és közepes lángon összeforraljuk addig, amíg egy sűrűbb, sziruposabb mártást nem kapunk. Közben sózzuk, borsozzuk, és őrölt gyömbérrel ízesítjük.

Egy forró lábasba, egy kis olajon lepirítjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Ha lepirult, akkor hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és megpároljuk. Belekeverjük a vajat, majd a lisztet, és amikor épp, hogy elkezdett pirulni, akkor felöntjük a tejjel, és csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni. Ezután, a tűzről levéve, jöhet bele a bébispenót, a parmezán, majd egyesével elkeverjük benne a tojásokat, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott szufléformákba öntjük, a tetejét pedig megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

img_1768.jpg

Egy serpenyőben olajat hevítünk és oldalanként kb. ½ percig sütjük, a sózott, borsozott szarvasgerincet. Ha szépen megkérgesedett, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 10 percig pihentetjük úgy, hogy 2 percenként fordítunk egyet rajta. Utána rögtön visszakerül a serpenyőbe, ahol előzőleg már felolvasztottuk a vajat. Mellétesszük a fokhagymát, és a rozmaringot. A szaftos, fűszeres vajjal szépen locsolgatjuk a húst és már tálalunk is. Egy tányérra kerül a gyümölcsös mártásból, erre ültetünk a pihentetett szarvasból, mellé pedig jöhet egy szuflé.

Kanadai christmas puding

img_1886.jpg

A kétféle mazsolát, az aszalt áfonyát, a feldarabolt aszalt sárgabarackot, és a felaprított aszalt gyömbért beáztatjuk 0,5-1 dl rumba és ugyanennyi meleg vízbe. Egy fél órát ázni hagyjuk, hogy szépen megduzzadjanak a gyümölcsök. A tojást elkezdjük kihabosítani a cukorral, majd jöhet a lágy vaj, azt is szépen eldolgozzuk benne.

Hozzáadjuk a finomra reszelt répát és krumplit, a sütőport, a lisztet, az aprított diót, a narancs lereszelt héját, a fűszereket és a leszűrt aszalt gyümölcsöket. Eldolgozzuk a tésztát és egy kis tejjel lazítjuk. Egy alaposan kivajazott tálba tesszük, a tetejére egy formára vágott sütőpapír kerül, majd bebugyoláljuk alufóliával, amit egy befőttes gumival támogatunk meg. Vízgőzben (kb. a formánk feléig érjen a víz), alacsony lángon, gyöngyöző vízben, 3 órát pároljuk, néha ránézünk, hogy nem párolgott e el a víz. Ha elkészült a puding, akkor kiborítjuk egy tálra és mázzal borítjuk be. Melegen fogyasztjuk. *A puding légmentesen, egy dobozban, a máz nélkül akár 1-2 hétig is eláll, és ahogy eltelt pár nap, úgy kezdenek az ízek egyre jobban összeérni, de frissen is nagyon finom.

A mázhoz a vajat, a kétféle cukorral, a vízzel, összeforraljuk, majd elkeverjük benne a lisztet, a juharszirupot és a rumot. Amennyiben túl sűrű lenne, akkor adunk még hozzá egy kis vizet.

www.streetkitchen.hu

Már mutatjuk is a kedvenc szarvas steak receptünket, ami után tuti, hogy jól fog esni egy kis kanadai christmas puding. Igazi karácsonyi receptek.

Hozzávalók

1
Szarvas steak (2 főre)
A húshoz
1 - 2 ek
olaj
40 dkg
szarvasgerinc
só, bors
1 ág
friss rozmaring
1 gerezd
fokhagyma
A cumberland mártáshoz
1 db
narancs
1 db
citrom
150 ml
víz
0.5 fej
kisebb vöröshagyma
1 tk
dijoni mustár
1 dl
vörösbor
3 tk
ribizli lekvár
1 csipet
bors
2 késhegynyi
őrölt gyömbér
A spenótos felfújthoz
ördögszekér gomba
2 ek
olaj
0.5 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
50 g
liszt
500 ml
szobahőmérsékletű tej
só, bors
szerecsendió
1 nagy marék
bébispenót
1 marék
reszelt parmezán
3 db
tojás
1 marék
zsemlemorzsa
Kanadai christmas puding (4-6 főre)
A tésztához
80 g
lágy vaj
150 g
barna cukor
1 db
sárgarépa
1 db
közepes krumpli
150 g
liszt
1 marék
mazsola
1 marék
aranymazsola
1 marék
aszalt áfonya
1 ek
aszalt gyömbér (vagy kandírozott, vagy frissen reszelt)
1 marék
aszalt barack
1 db
tojás
0.5 - 1 dl
rum
1 marék
dió (akár vegyesen pekándióval)
1 db
narancs héja
0.5 tk
fahéj
0.5 tk
szerecsendió
0.5 tk
szegfűszeg
0.5 tk
sütőpor
2 ek
tej
A szószhoz
40 g
barna cukor
40 g
liszt
40 g
fehér cukor
2 ek
rum
2 dl
víz
1 ek
juharszirup
0.5 ek
vaj
50 g
vaj
1 ek
vaj

Szarvas steak

img_1824.jpg

A mártáshoz egy gyorsforralóban felforraljuk a vizet, és beledobjuk a zöldséghámozóval levágott, majd felcsíkozott narancs, valamint citrom héját, plus a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A leszűrt anyag megy vissza a gyorsforralóba, majd belefacsarunk egy keveset a citromból és a narancsból. Hozzáadjuk a mustárt, a vörösbort, és a lekvárt is, és közepes lángon összeforraljuk addig, amíg egy sűrűbb, sziruposabb mártást nem kapunk. Közben sózzuk, borsozzuk, és őrölt gyömbérrel ízesítjük.

Egy forró lábasba, egy kis olajon lepirítjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Ha lepirult, akkor hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és megpároljuk. Belekeverjük a vajat, majd a lisztet, és amikor épp, hogy elkezdett pirulni, akkor felöntjük a tejjel, és csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni. Ezután, a tűzről levéve, jöhet bele a bébispenót, a parmezán, majd egyesével elkeverjük benne a tojásokat, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott szufléformákba öntjük, a tetejét pedig megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

img_1768.jpg

Egy serpenyőben olajat hevítünk és oldalanként kb. ½ percig sütjük, a sózott, borsozott szarvasgerincet. Ha szépen megkérgesedett, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 10 percig pihentetjük úgy, hogy 2 percenként fordítunk egyet rajta. Utána rögtön visszakerül a serpenyőbe, ahol előzőleg már felolvasztottuk a vajat. Mellétesszük a fokhagymát, és a rozmaringot. A szaftos, fűszeres vajjal szépen locsolgatjuk a húst és már tálalunk is. Egy tányérra kerül a gyümölcsös mártásból, erre ültetünk a pihentetett szarvasból, mellé pedig jöhet egy szuflé.

Kanadai christmas puding

img_1886.jpg

A kétféle mazsolát, az aszalt áfonyát, a feldarabolt aszalt sárgabarackot, és a felaprított aszalt gyömbért beáztatjuk 0,5-1 dl rumba és ugyanennyi meleg vízbe. Egy fél órát ázni hagyjuk, hogy szépen megduzzadjanak a gyümölcsök. A tojást elkezdjük kihabosítani a cukorral, majd jöhet a lágy vaj, azt is szépen eldolgozzuk benne.

Hozzáadjuk a finomra reszelt répát és krumplit, a sütőport, a lisztet, az aprított diót, a narancs lereszelt héját, a fűszereket és a leszűrt aszalt gyümölcsöket. Eldolgozzuk a tésztát és egy kis tejjel lazítjuk. Egy alaposan kivajazott tálba tesszük, a tetejére egy formára vágott sütőpapír kerül, majd bebugyoláljuk alufóliával, amit egy befőttes gumival támogatunk meg. Vízgőzben (kb. a formánk feléig érjen a víz), alacsony lángon, gyöngyöző vízben, 3 órát pároljuk, néha ránézünk, hogy nem párolgott e el a víz. Ha elkészült a puding, akkor kiborítjuk egy tálra és mázzal borítjuk be. Melegen fogyasztjuk. *A puding légmentesen, egy dobozban, a máz nélkül akár 1-2 hétig is eláll, és ahogy eltelt pár nap, úgy kezdenek az ízek egyre jobban összeérni, de frissen is nagyon finom.

A mázhoz a vajat, a kétféle cukorral, a vízzel, összeforraljuk, majd elkeverjük benne a lisztet, a juharszirupot és a rumot. Amennyiben túl sűrű lenne, akkor adunk még hozzá egy kis vizet.

Ha tetszett a Karácsonyi receptek: szarvas steak és christmas puding receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept