A kekszszalámi elkészítéséhez az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal, levesszük a vízgőzről, majd hozzákeverjük a darált kekszet, a porcukrot, a tejet, a rumot, a kakaóport és a durvára vágott diákcsemegét is. Alaposan összedolgozzuk, majd frissentartó fóliába csomagoljuk, és hengert, azaz szalámit formázunk belőle. Szorosan feltekerjük, és pár órára, amíg meg nem dermed, hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, kivesszük a fóliából a kekszszalámit, és meghempergetjük a porcukorban.

- Elkészítési idő: 15 perc
- Hűtési idő: 1-2 óra
Tudjuk, hogy a karácsony előtti napokban a sütő lényegében csak a hajnali órákban pihenhet. A süteménydömping közepén néha jól esik valami egyszerűbbet összedobni, a keksz ilyenkor mindig jó választás. A kekszszalámi mellett ezekből a receptekből is ihletet meríthettek:
Gesztenyés kekszgolyó fehér csokiba mártva