A klasszikus zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót kivesszük a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni. A petrezselyem a szárát finomra vágjuk, majd a levelét is, és azt félretesszük.
Egy nagy lábast hevítünk közepes lángon, felolvasztjuk benne a vajat, majd ebben elkezdjük párolni a szárat, és egy-két perc után mehet is rá a kiolvasztott zöldborsó. Megsózzuk, hozzáadunk egy késhegynyi őrölt borsot, ugyanennyi pirospaprikát, valamint a cukrot, majd 200 ml vízzel felöntve közepes fokozaton készre pároljuk. Ez kb. 20 percbe telik.
Közben a csirkemellfilét felszeleteljük, sózzuk, megszórjuk a borsikafűvel, majd vízzel hígított paradicsompürével egyenletesen lekenjük. Az előkészített szeleteket lisztbe forgatjuk, majd egy közepes lángon hevített serpenyőben, az olajon mindkét oldalukat 2-2 perc alatt pirosra sütjük.
Hozzáadjuk a vajat, felöntjük a tejszínnel és pici tejjel, majd gyakran forgatva párolni kezdjük. A lényeg, hogy a megpirult felületek kezdjenek kicsit feloldódni a mártásban. Alacsonyabb fokozaton kb. 20 perc alatt készre pároljuk.
Mikor a borsó elkészült, a főzelékalapot felöntjük 500 ml tejjel, majd ha felforrt, 1,5 evőkanál liszt és kb. 50 ml víz kikeverésével készített habarással sűrűre forraljuk. Hozzáadjuk a 200 ml tejszínt és az aprított petrezselymet, és már tálalhatjuk is az elkészült klasszikus borsófőzeléket a csirkével együtt.
Klasszikzöldborsófőzelék
A klasszikus zöldborsófőzelék a személyes kedvencem, így nagy örömmel főzöm meg nektek az én változatomat! Ráadásul egy egyszerű, de nagyszerű csirkemelles feltétet is készítettem hozzá.
A zöldborsófőzelék a magyar konyha egyik legkedvesebb, legotthonosabb fogása. Selymes, enyhén édeskés, frissítő és pillanatok alatt elkészül!
Hozzávalók
A főzelékhez
A csirkéhez
Elkészítés
A klasszikus zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót kivesszük a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni. A petrezselyem a szárát finomra vágjuk, majd a levelét is, és azt félretesszük.
Egy nagy lábast hevítünk közepes lángon, felolvasztjuk benne a vajat, majd ebben elkezdjük párolni a szárat, és egy-két perc után mehet is rá a kiolvasztott zöldborsó. Megsózzuk, hozzáadunk egy késhegynyi őrölt borsot, ugyanennyi pirospaprikát, valamint a cukrot, majd 200 ml vízzel felöntve közepes fokozaton készre pároljuk. Ez kb. 20 percbe telik.
Közben a csirkemellfilét felszeleteljük, sózzuk, megszórjuk a borsikafűvel, majd vízzel hígított paradicsompürével egyenletesen lekenjük. Az előkészített szeleteket lisztbe forgatjuk, majd egy közepes lángon hevített serpenyőben, az olajon mindkét oldalukat 2-2 perc alatt pirosra sütjük.
Hozzáadjuk a vajat, felöntjük a tejszínnel és pici tejjel, majd gyakran forgatva párolni kezdjük. A lényeg, hogy a megpirult felületek kezdjenek kicsit feloldódni a mártásban. Alacsonyabb fokozaton kb. 20 perc alatt készre pároljuk.
Mikor a borsó elkészült, a főzelékalapot felöntjük 500 ml tejjel, majd ha felforrt, 1,5 evőkanál liszt és kb. 50 ml víz kikeverésével készített habarással sűrűre forraljuk. Hozzáadjuk a 200 ml tejszínt és az aprított petrezselymet, és már tálalhatjuk is az elkészült klasszikus borsófőzeléket a csirkével együtt.

előkészítési idő: 5 perc (+ a kiolvasztás)
főzési idő: kb. 35 perc
összesen: kb. 40 perc
Egy igazi tavaszillatú klasszikus, ami bármelyik napot feldobja. Koronázd meg egy kis tejföllel, és máris készen áll a tökéletes retro ebéd!
Az eredeti borsófőzelék recept után szabadon próbáljátok ki ezeket az izgalmas variációkat is:
Ha tetszett a klasszik zöldborsófőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



