A kenyérszalonnát felkockázzuk és egy jó nagy lábasba tesszük, majd közepes lángon tepertősre sütjük.
Kiveszünk egy kis zsírt egy kisebb gyorsforralóba, és kicsit megpirítjuk benne a rizst, majd felöntjük 300 ml vízzel és fedő alatt félkészre pároljuk.
Közben a töltelékhez a dagadót és a kolbászt ledaráljuk, és összekeverjük a félig megfőtt rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, a tojással, a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
Mikor a szalonna zsírja kisült, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és pár percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a csontonként felcsíkozott füstölt oldalast és a felkarikázott füstölt kolbászt. Kicsit átpirítjuk, majd adunk hozzá kb. 200 ml vizet és megszórjuk a fűszerpaprikával. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a majorannát is, majd jöhet az edénybe a felkockázott dagadó. Felöntjük egy kevés vízzel, ami éppen ellepi a húsokat, és közepes lángon pároljuk.
Amíg párolódik az alap, betöltjük a káposztaleveleket. A savanyúkáposzta-levelek vastag eres részét egy késsel elvékonyítjuk, a töltelékből pedig 12 egyforma gombócot formázunk.
Minden levélbe teszünk egy gombócot, majd feltekerjük és a két végét benyomjuk, hogy főzés közben ne nyíljon szét.
A húsos alapra szórjuk az ízlés szerint átmosott vágott savanyú káposztát, majd szépen sorban rápakoljuk a töltelékeket is. Lefedjük, és alacsonyabb lángon kb. 1 óra alatt készre pároljuk. Közben néha megmozgatjuk az edényt, nehogy letapadjon az étel.
Mikor megfőtt a káposzta, tányérba szedjük, majd tejföllel és kenyérrel tálaljuk.
Klasszikuscsaláditöltöttkáposzta
Ez A NAGYBETŰS recept, amit mindenki ismer otthonról – vagy legalábbis valami nagyon hasonlót. :)
A klasszikus családi töltött káposzta szalonnával, füstölt húsokkal és jó sok savanyú káposztával készül, pont úgy, ahogy nagymamáink csinálták. A töltelék szaftos, a káposzta pont kellemesen savanyú, és az egész egyben fő meg, hogy igazán összeérjenek az ízek. Kezdőknek is bátran ajánljuk, csak egy nagy lábasra és egy kis türelemre lesz szükség.
Hozzávalók
A töltelékhez
A tálaláshoz
Elkészítés
A kenyérszalonnát felkockázzuk és egy jó nagy lábasba tesszük, majd közepes lángon tepertősre sütjük.
Kiveszünk egy kis zsírt egy kisebb gyorsforralóba, és kicsit megpirítjuk benne a rizst, majd felöntjük 300 ml vízzel és fedő alatt félkészre pároljuk.
Közben a töltelékhez a dagadót és a kolbászt ledaráljuk, és összekeverjük a félig megfőtt rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, a tojással, a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
Mikor a szalonna zsírja kisült, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és pár percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a csontonként felcsíkozott füstölt oldalast és a felkarikázott füstölt kolbászt. Kicsit átpirítjuk, majd adunk hozzá kb. 200 ml vizet és megszórjuk a fűszerpaprikával. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a majorannát is, majd jöhet az edénybe a felkockázott dagadó. Felöntjük egy kevés vízzel, ami éppen ellepi a húsokat, és közepes lángon pároljuk.
Amíg párolódik az alap, betöltjük a káposztaleveleket. A savanyúkáposzta-levelek vastag eres részét egy késsel elvékonyítjuk, a töltelékből pedig 12 egyforma gombócot formázunk.
Minden levélbe teszünk egy gombócot, majd feltekerjük és a két végét benyomjuk, hogy főzés közben ne nyíljon szét.
A húsos alapra szórjuk az ízlés szerint átmosott vágott savanyú káposztát, majd szépen sorban rápakoljuk a töltelékeket is. Lefedjük, és alacsonyabb lángon kb. 1 óra alatt készre pároljuk. Közben néha megmozgatjuk az edényt, nehogy letapadjon az étel.
Mikor megfőtt a káposzta, tányérba szedjük, majd tejföllel és kenyérrel tálaljuk.

Ez a töltött káposzta tartalmas, laktató és tele van régi, szeretett ízekkel. A tejföl és a friss kenyér szinte kötelező mellé! Ünnepi asztalra is simán beillik, de egy hideg hétvégi ebédre is tökéletes választás.
Tuti tipp: ha szeretnénk, egy kevés habarással besűríthetjük az ételt, ehhez 200 g tejfölben elkeverünk 2 tk finomlisztet, merünk hozzá a forró főzőléből, csomómentesre keverjük, visszacsorgatjuk az edénybe, és közepes lángon 5 percig főzzük, miközben mozgatjuk az edényt.
Ha nem tudsz betelni a töltött káposztával, itt van három recept, amit szintén imádni fogsz:
Ha tetszett a klasszikus családi töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



