Karácsonyi aprósütik

Klasszikusmézeskalács

Klasszikus mézeskalács

Hozzávalók
125 g
méz
1 csomag
mézessütemény fűszerkeverék
150 g
vaj
150 g
barna cukor
2 db
tojás
500 g
liszt
2 tk
szódabikarbóna
1
narancs reszelt héja
Az írókához
1 db
tojásfehérje
200 g
porcukor
2 tk
citromlé

Elkészítés

A klasszikus mézeskalács recept első lépéseként a mézet és a fűszereket egy kis lábasba tesszük, és kevergetve összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.

A barna cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Mézeskalács sütése:

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.

Íróka, a hagyományos mézeskalács recept elmaradhatatlan eleme:

Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.

mézeskalács recept, mezeskalacs recept, mezes kalacs recept, hagyományos mézeskalács recept, mézes kalács
Klasszikus mézeskalács (Fotó: Street Kitchen)

A legjobb mézeskalács recept már a tarsolyotokban van, de ezek a receptek is érdekelhetnek, ha szereted a mézeskalácsot:

Nóri kedvenc mézes krémese

Mézeskalácsos csiga

Mézeskrémes-pite

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha eddig nem volt még meg a tuti mézeskalács recept, ami puha, sokáig eláll, jó fűszeres és persze nagyon finom, akkor ez a te napod. Mentsd is le gyorsan, vásárolj be hozzá, és indulhat a móka!

Hozzávalók

35 darabhoz
125 g
méz
1 csomag
mézessütemény fűszerkeverék
150 g
vaj
150 g
barna cukor
2 db
tojás
500 g
liszt
2 tk
szódabikarbóna
1
narancs reszelt héja
Az írókához
1 db
tojásfehérje
200 g
porcukor
2 tk
citromlé

A klasszikus mézeskalács recept első lépéseként a mézet és a fűszereket egy kis lábasba tesszük, és kevergetve összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.

A barna cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Mézeskalács sütése:

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.

Íróka, a hagyományos mézeskalács recept elmaradhatatlan eleme:

Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.

mézeskalács recept, mezeskalacs recept, mezes kalacs recept, hagyományos mézeskalács recept, mézes kalács
Klasszikus mézeskalács (Fotó: Street Kitchen)

A legjobb mézeskalács recept már a tarsolyotokban van, de ezek a receptek is érdekelhetnek, ha szereted a mézeskalácsot:

Nóri kedvenc mézes krémese

Mézeskalácsos csiga

Mézeskrémes-pite

Ha tetszett a Klasszikus mézeskalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept