Megúszós sütik

Kölesgombócszilvamártással

Kölesgombóc szilvamártással

Hozzávalók
A gombóchoz
200 g
köles
400 ml
víz
200 ml
növényi tej
5 ek
kukoricadara
120 ml
kókuszkrém
2 tk
vaníliakivonat
1 db
citrom
80 g
porcukor
1 csipet
80 g
zsemlemorzsa
2 tk
őrölt fahéj
A szilvamártáshoz
20 g
vaj vagy kókuszolaj
500 g
magozott szilva
1 db
citrom
3 ek
kristálycukor
100 ml
fehérbor

Elkészítés

A kölesgombóc elkészítéséhez felrakjuk a kölest főzni a vízben, majd lefedjük és 1-2 percenként megkeverjük. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a növényi tejet, a kukoricadarát, a kókuszkrémet, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a porcukrot és a sót. Összekeverjük és alacsony lángon addig főzzük, amíg összeáll a masszánk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk 20 percig hűlni. Egy serpenyőben lepirítjuk a zsemlemorzsát a fahéjjal, majd egy kisebb keverőtálba öntjük.

@streetkitchenhu Kölesgombóc szilvamártással 😍 #gomboc #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen ♬ Sugarsweet - Zach Sorgen

A szilvamártáshoz egy lábasban vajat/kókuszolajat olvasztunk, majd a felaprított szilvát 3-4 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, a cukrot és a fehérbort. Felforraljuk, amíg az alkohol elpárolog a mártásunkból, majd további 2-3 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel nagyon krémesre turmixoljuk, és félrerakjuk, hogy kihűljön.

A kihűlt kamu túrógombóc alapja egy könnyen formázható masszává kellett, hogy változzon a pihentetés során. Benedvesített kézzel evőkanálnyi adagokból gombócokat formázunk, megforgatjuk a fahéjas zsemlemorzsában, és már tálalhatjuk is nyakon öntve a krémes, fanyar szilvamártással.

kolesgomboc
Kölesgombóc szilvamártással (Fotó:: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 60 perc

 

Gombócból NEM árt a sok:

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Barackos-túrókrémes gombóc zabkekszmorzsában

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással

www.streetkitchen.hu

Ez a változat annyira hasonlít a hagyományos túrógombócra, hogy nem mondaná meg senki, hogy a túrót kölessel helyettesítettem! Fahéjas-zsemlemorzsás bundában megforgatva, extrán krémes szilvamártással nyakon öntve… Na jó, ez azért elég jól hangzik!

Hozzávalók

20 - 22 gombóchoz
A gombóchoz
200 g
köles
400 ml
víz
200 ml
növényi tej
5 ek
kukoricadara
120 ml
kókuszkrém
2 tk
vaníliakivonat
1 db
citrom
80 g
porcukor
1 csipet
80 g
zsemlemorzsa
2 tk
őrölt fahéj
A szilvamártáshoz
20 g
vaj vagy kókuszolaj
500 g
magozott szilva
1 db
citrom
3 ek
kristálycukor
100 ml
fehérbor

A kölesgombóc elkészítéséhez felrakjuk a kölest főzni a vízben, majd lefedjük és 1-2 percenként megkeverjük. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a növényi tejet, a kukoricadarát, a kókuszkrémet, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a porcukrot és a sót. Összekeverjük és alacsony lángon addig főzzük, amíg összeáll a masszánk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk 20 percig hűlni. Egy serpenyőben lepirítjuk a zsemlemorzsát a fahéjjal, majd egy kisebb keverőtálba öntjük.

@streetkitchenhu Kölesgombóc szilvamártással 😍 #gomboc #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen ♬ Sugarsweet - Zach Sorgen

A szilvamártáshoz egy lábasban vajat/kókuszolajat olvasztunk, majd a felaprított szilvát 3-4 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, a cukrot és a fehérbort. Felforraljuk, amíg az alkohol elpárolog a mártásunkból, majd további 2-3 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel nagyon krémesre turmixoljuk, és félrerakjuk, hogy kihűljön.

A kihűlt kamu túrógombóc alapja egy könnyen formázható masszává kellett, hogy változzon a pihentetés során. Benedvesített kézzel evőkanálnyi adagokból gombócokat formázunk, megforgatjuk a fahéjas zsemlemorzsában, és már tálalhatjuk is nyakon öntve a krémes, fanyar szilvamártással.

kolesgomboc
Kölesgombóc szilvamártással (Fotó:: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 60 perc

 

Gombócból NEM árt a sok:

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Barackos-túrókrémes gombóc zabkekszmorzsában

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással

Ha tetszett a Kölesgombóc szilvamártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept