A kölesgombóc elkészítéséhez felrakjuk a kölest főzni a vízben, majd lefedjük és 1-2 percenként megkeverjük. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a növényi tejet, a kukoricadarát, a kókuszkrémet, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a porcukrot és a sót. Összekeverjük és alacsony lángon addig főzzük, amíg összeáll a masszánk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk 20 percig hűlni. Egy serpenyőben lepirítjuk a zsemlemorzsát a fahéjjal, majd egy kisebb keverőtálba öntjük.
@streetkitchenhu Kölesgombóc szilvamártással 😍 #gomboc #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen ♬ Sugarsweet - Zach Sorgen
A szilvamártáshoz egy lábasban vajat/kókuszolajat olvasztunk, majd a felaprított szilvát 3-4 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, a cukrot és a fehérbort. Felforraljuk, amíg az alkohol elpárolog a mártásunkból, majd további 2-3 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel nagyon krémesre turmixoljuk, és félrerakjuk, hogy kihűljön.
A kihűlt kamu túrógombóc alapja egy könnyen formázható masszává kellett, hogy változzon a pihentetés során. Benedvesített kézzel evőkanálnyi adagokból gombócokat formázunk, megforgatjuk a fahéjas zsemlemorzsában, és már tálalhatjuk is nyakon öntve a krémes, fanyar szilvamártással.

Elkészítési idő: 60 perc
Gombócból NEM árt a sok:
Fehér és étcsokival töltött gombóc