Megúszós sütik

Krémesszilváspite

Krémes szilvás pite

Hozzávalók
A szilvához
500 g
kemény szilva
1 tk
fahéj
2 ek
búzadara
A tésztához
250 g
liszt
1 ek
cukor
1 nagy csipet
110 g
hideg vaj
1 db
tojás
1 - 2 ek
hideg víz
A krémhez
110 g
cukor
3 db
tojás
2 ek
keményítő (kb. 30 g)
160 g
tejföl
1 ek
vaníliaaroma

Elkészítés

Míg nyáron nem szívesen fűtünk be a sütővel, az ősz közeledtével a sütés nélküli recepteket felváltják az egyszerű piték és sütőben sült desszertek. Amíg csak van friss gyümölcs, érdemes abból dolgozni! Teljesen más íze és állaga lesz, mint amikor mirelitet használunk, erre az egyik legjobb példa ez a krémes szilvás pite.

A szilvás pite elkészítéséhez a szilvát elfelezzük, kimagozzuk, és összeforgatjuk a fahéjjal. 

A tésztához a lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a tojással tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés vizet adunk hozzá. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A krémhez egy kicsit kihabosítjuk a cukrot a tojásokkal, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

A tésztát 6-8 mm vékonyra nyújtjuk. A tortaforma alját használjuk sablonnak, aminek a külső oldalánál körbevágjuk. Megszurkáljuk egy villával és 180 fokon 12 percet elősütjük egy sütőpapírral borított tepsin. Közben a krémhez a cukrot a tojásokkal fehéredésig habosítjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót is csomómentesen.

A tortaformát alaposan kivajazzuk, beletesszük az elősütött lapot, a maradék tésztából pedig 3 cm széles csíkokat vágunk, és a forma szélére nyomkodjuk. Az alsó lapon szétszórjuk a búzadarát, majd rárakakjuk a felezett szilvát és ráöntjük a krémet is, és további 50 percet sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ízlés szerint megszórhatjuk még porcukorral.

Krémes szilvás pite
Krémes szilvás pite
  • Előkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 60 perc
  • Összesen: 100 perc

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Itt a szilvaszezon! Ha nem vagytok oda a piskótás sütikért, de imádjátok a szilvát, ez a tökéletes választás.

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
A szilvához
500 g
kemény szilva
1 tk
fahéj
2 ek
búzadara
A tésztához
250 g
liszt
1 ek
cukor
1 nagy csipet
110 g
hideg vaj
1 db
tojás
1 - 2 ek
hideg víz
A krémhez
110 g
cukor
3 db
tojás
2 ek
keményítő (kb. 30 g)
160 g
tejföl
1 ek
vaníliaaroma

Míg nyáron nem szívesen fűtünk be a sütővel, az ősz közeledtével a sütés nélküli recepteket felváltják az egyszerű piték és sütőben sült desszertek. Amíg csak van friss gyümölcs, érdemes abból dolgozni! Teljesen más íze és állaga lesz, mint amikor mirelitet használunk, erre az egyik legjobb példa ez a krémes szilvás pite.

A szilvás pite elkészítéséhez a szilvát elfelezzük, kimagozzuk, és összeforgatjuk a fahéjjal. 

A tésztához a lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a tojással tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés vizet adunk hozzá. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A krémhez egy kicsit kihabosítjuk a cukrot a tojásokkal, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

A tésztát 6-8 mm vékonyra nyújtjuk. A tortaforma alját használjuk sablonnak, aminek a külső oldalánál körbevágjuk. Megszurkáljuk egy villával és 180 fokon 12 percet elősütjük egy sütőpapírral borított tepsin. Közben a krémhez a cukrot a tojásokkal fehéredésig habosítjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót is csomómentesen.

A tortaformát alaposan kivajazzuk, beletesszük az elősütött lapot, a maradék tésztából pedig 3 cm széles csíkokat vágunk, és a forma szélére nyomkodjuk. Az alsó lapon szétszórjuk a búzadarát, majd rárakakjuk a felezett szilvát és ráöntjük a krémet is, és további 50 percet sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ízlés szerint megszórhatjuk még porcukorral.

Krémes szilvás pite
Krémes szilvás pite
  • Előkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 60 perc
  • Összesen: 100 perc

Ha tetszett a Krémes szilvás pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept