Maradékmentő receptek

Lajos-féleparadicsomoskáposztafőzelék

Lajos-féle paradicsomos káposztafőzelék

Hozzávalók
50 ml
olaj
1 fej
hagyma
(kb. 140 g)
2 gerezd
fokhagyma
1 tk
1 tk
pirospaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
0.5 tk
durvára őrölt fekete bors
400 g
krumpli
(tisztítva)
400 g
fejes káposzta
(torzsa nélküli súly)
400 g
passata vagy 200 g sűrített paradicsom
(passzírozott paradicsom)
1 ek
cukor
1 ek
liszt

Elkészítés

A paradicsomos káposztafőzelék elkészítéséhez egy lábast közepesen erős lángon felmelegítünk. Beleöntjük az olajat, és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát.

Közben sózzuk, majd felöntjük kb. 50 ml vízzel. 

Mikor felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a köményt és a borsot. Elkeverjük, most 100 ml vizet adunk hozzá, és addig forraljuk, amíg megtisztítjuk és kockára vágjuk a burgonyát. Az alapba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd addig forraljuk, amíg 5-6 mm széles csíkokra szeljük a káposztát.

A káposztát is az alaphoz adjuk, elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, majd addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Mikor puha a burgonya, hozzáadjuk a passatát (ha paradicsompürét használunk, azt keverjük ki 100 ml vízzel, és úgy adjuk hozzá). Megkóstoljuk, sózzuk, és megcukrozzuk.

Mikor újra felforrt, a lisztet kikeverjük 100 ml vízzel, és ezzel a habarással forraljuk sűrűre a főzeléket. Tálalhatunk hozzá tükörtojást, sült virslit, vagdaltat vagy akár pörköltet.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

paradicsomos-kaposztafozelek-kenyer
Paradicsomos káposztafőzelék (Fotó: Street Kitchen)

A főzelék mindig egy bombabiztos ötlet:

Kínaikel-főzelék fasírttal

Gyömbéres babfőzelék csirkeroláddal

Cukkinifőzelék fordított tükörtojással

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Sokan már az iskolai menzán leírták a paradicsomos káposztát, de ebben a verzióban érdemes adni ennek a kajának még egy esélyt. és ide vagy oda, néha a maradékból is mennyei ételt lehet összedobni. Pont ilyen a burgonyás-paradicsomos káposztafőzelék.

Hozzávalók

4 főre
50 ml
olaj
1 fej
hagyma
(kb. 140 g)
2 gerezd
fokhagyma
1 tk
1 tk
pirospaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
0.5 tk
durvára őrölt fekete bors
400 g
krumpli
(tisztítva)
400 g
fejes káposzta
(torzsa nélküli súly)
400 g
passata vagy 200 g sűrített paradicsom
(passzírozott paradicsom)
1 ek
cukor
1 ek
liszt

A paradicsomos káposztafőzelék elkészítéséhez egy lábast közepesen erős lángon felmelegítünk. Beleöntjük az olajat, és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát.

Közben sózzuk, majd felöntjük kb. 50 ml vízzel. 

Mikor felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a köményt és a borsot. Elkeverjük, most 100 ml vizet adunk hozzá, és addig forraljuk, amíg megtisztítjuk és kockára vágjuk a burgonyát. Az alapba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd addig forraljuk, amíg 5-6 mm széles csíkokra szeljük a káposztát.

A káposztát is az alaphoz adjuk, elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, majd addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Mikor puha a burgonya, hozzáadjuk a passatát (ha paradicsompürét használunk, azt keverjük ki 100 ml vízzel, és úgy adjuk hozzá). Megkóstoljuk, sózzuk, és megcukrozzuk.

Mikor újra felforrt, a lisztet kikeverjük 100 ml vízzel, és ezzel a habarással forraljuk sűrűre a főzeléket. Tálalhatunk hozzá tükörtojást, sült virslit, vagdaltat vagy akár pörköltet.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

paradicsomos-kaposztafozelek-kenyer
Paradicsomos káposztafőzelék (Fotó: Street Kitchen)

A főzelék mindig egy bombabiztos ötlet:

Kínaikel-főzelék fasírttal

Gyömbéres babfőzelék csirkeroláddal

Cukkinifőzelék fordított tükörtojással

Ha tetszett a Lajos-féle paradicsomos káposztafőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept