Tészták

Lencséveltöltöttpierogi

Lencsével töltött pierogi

Hozzávalók
A tésztához
250 g
liszt
1 tk
1 db
tojás
120 g
tejföl
60 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
olaj
200 g
füstölt karaj
(egészben)
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
2 db
krumpli
1 konzerv
lencse
A mártogatóshoz
200 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
1 csokor
friss petrezselyem
1 csokor
friss bazsalikom
1 csokor
friss tárkony
só, bors

Elkészítés

A töltött pierogi tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez kevés olajon elkezdjük pirítani a nagyon apróra vágott karajt. Ha kapott egy kis színt, mehet rá a hagyma és a fokhagyma, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és alaposan lepirítjuk. Közben a mikróba tesszük a megmosott krumplit, 10-15 perc alatt megpuhítjuk, majd leszedjük a héját, és villával áttörjük. A megpirított hagymás karajt egy keverőtálba tesszük, belekeverjük a krumplit és a lecsepegtetett lencsét is, majd hagyjuk kihűlni. 

A tésztát kivesszük a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. Mindegyik közepére egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, összecsípjük a tészta közepén, és szépen végignyomkodjuk a tésztát, hogy az összes levegő kijöjjön belőle, majd alaposan lezárjuk. 

Enyhén lobogó, sós vízben addig főzzük a pierogikat, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd leszűrjük. Kb. 2 evőkanálnyi olajon a leszűrt tésztabatyuk mindkét oldalát megpirítjuk egy kicsit. 

A mártogatóshoz összekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket a többi hozzávalóval, és ezzel tálaljuk a batyukat.

Lencsével és füstölt hússal töltött pierogi
Lencsével és füstölt hússal töltött pierogi

www.streetkitchen.hu

Ha szeretitek a töltött tésztákat, akkor érdemes ezzel kezdeni az új évet, hiszen rengeteg lencse is került bele. Csípős szósszal is tökéletes.

Hozzávalók

20 - 25 darabhoz
A tésztához
250 g
liszt
1 tk
1 db
tojás
120 g
tejföl
60 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
olaj
200 g
füstölt karaj
(egészben)
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
2 db
krumpli
1 konzerv
lencse
A mártogatóshoz
200 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
1 csokor
friss petrezselyem
1 csokor
friss bazsalikom
1 csokor
friss tárkony
só, bors

A töltött pierogi tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez kevés olajon elkezdjük pirítani a nagyon apróra vágott karajt. Ha kapott egy kis színt, mehet rá a hagyma és a fokhagyma, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és alaposan lepirítjuk. Közben a mikróba tesszük a megmosott krumplit, 10-15 perc alatt megpuhítjuk, majd leszedjük a héját, és villával áttörjük. A megpirított hagymás karajt egy keverőtálba tesszük, belekeverjük a krumplit és a lecsepegtetett lencsét is, majd hagyjuk kihűlni. 

A tésztát kivesszük a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. Mindegyik közepére egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, összecsípjük a tészta közepén, és szépen végignyomkodjuk a tésztát, hogy az összes levegő kijöjjön belőle, majd alaposan lezárjuk. 

Enyhén lobogó, sós vízben addig főzzük a pierogikat, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd leszűrjük. Kb. 2 evőkanálnyi olajon a leszűrt tésztabatyuk mindkét oldalát megpirítjuk egy kicsit. 

A mártogatóshoz összekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket a többi hozzávalóval, és ezzel tálaljuk a batyukat.

Lencsével és füstölt hússal töltött pierogi
Lencsével és füstölt hússal töltött pierogi

Ha tetszett a Lencsével töltött pierogi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept