Pékség

Medvehagymászsírospogácsa

Medvehagymás zsíros pogácsa

Hozzávalók
100 ml
tej
2 ek
kristálycukor
25 g
élesztő
600 g
finomliszt
250 g
sertészsír
3 ek
tejföl
1 csokor
apróra vágott medvehagyma
1.5 tk
1 mk
őrölt fekete bors
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A medvehagymás zsíros pogácsa első lépéseként a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson. Egy dagasztógép üstjébe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a tejfölt, a medvehagymát, a sót és a borsot, és 10 perc alatt alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd folpackkal lefóliázva 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel óvatosan beirdaljuk (max. 0,5-1 mm mélyen). 4 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szaggatunk, és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A szaggatásból leeső tésztát újra tudjuk gyúrni, hogy még több pogácsát szaggathassunk. 

Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, egymástól 1,5-2 cm távolságra, és még 20 percig kelesztjük letakarva. Végezetül 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.

medvehagymas-zsiros-pogacsa-1
Medvehagymás zsíros pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 15 perc
  • Kelesztési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Nem a pogácsa az egyetlen sós nassolnivaló, amit feldobhattok friss medvehagymával! Számos péksütinek, leveles és kelt tésztának jól áll az extra zöld szín és íz. Próbáld ki ezeket a medvehagymás finomságokat is:

Medvehagymás-túrós batyu

Sajtos-medvehagymás csiga

Medvehagymás-sajtos stangli

www.streetkitchen.hu

Puha, zsíros pogácsák egy jó nagy adag medvehagymával. Ne hagyjátok ki a medvehagymaszezonban!

Hozzávalók

40 darabhoz
100 ml
tej
2 ek
kristálycukor
25 g
élesztő
600 g
finomliszt
250 g
sertészsír
3 ek
tejföl
1 csokor
apróra vágott medvehagyma
1.5 tk
1 mk
őrölt fekete bors
A kenéshez
1 db
tojás

A medvehagymás zsíros pogácsa első lépéseként a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson. Egy dagasztógép üstjébe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a tejfölt, a medvehagymát, a sót és a borsot, és 10 perc alatt alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd folpackkal lefóliázva 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel óvatosan beirdaljuk (max. 0,5-1 mm mélyen). 4 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szaggatunk, és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A szaggatásból leeső tésztát újra tudjuk gyúrni, hogy még több pogácsát szaggathassunk. 

Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, egymástól 1,5-2 cm távolságra, és még 20 percig kelesztjük letakarva. Végezetül 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.

medvehagymas-zsiros-pogacsa-1
Medvehagymás zsíros pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 15 perc
  • Kelesztési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Nem a pogácsa az egyetlen sós nassolnivaló, amit feldobhattok friss medvehagymával! Számos péksütinek, leveles és kelt tésztának jól áll az extra zöld szín és íz. Próbáld ki ezeket a medvehagymás finomságokat is:

Medvehagymás-túrós batyu

Sajtos-medvehagymás csiga

Medvehagymás-sajtos stangli

Ha tetszett a Medvehagymás zsíros pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept