Street Kitchen

Meggyes-mákoskalács

Meggyes-mákos kalács

Hozzávalók
A tésztához
250 ml
tej
20 g
élesztő
50 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 db
tojás
0.5 mk
50 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
680 g
magozott meggybefőtt
150 ml
meggylé
80 g
kristálycukor
1 rúd
fahéj
2 db
szegfűszeg
150 g
darált mák
2 ek
búzadara
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A meggyes-mákos kalács tésztájához a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percet pihentetjük, hogy felfusson, majd belekeverjük a kristálycukrot. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beleöntjük az olvasztott vajat, és 3-4 percig dagasztjuk, hogy szép, sima felületű legyen. A tésztából bucit formázunk, és letakarva, meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. 

A töltelékhez a meggyet a meggylével, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel egy gyorsforralóba tesszük és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a mákot, és folyamatosan kevergetve kb. 1 percig főzzük, majd félretesszük.

A megkelt tésztát lisztezett felületű nyújtódeszkán kissé átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megszórjuk búzadarával és megkenjük a töltelékkel. Nem lesz a legegyszerűbb mozzanat, mert a töltelék itt-ott felkapja majd a darát, de megéri megküzdeni érte. :) Amikor eloszlattuk a tölteléket a tésztán, a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával lefedjük, és hagyjuk további 20 percet kelni. 

A tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, az oldalát egy hurkapálcikával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson a sütés során, és betesszük a 170 fokra előmelegített  sütőbe kb. 40 percre. Ha nagyon sülne a teteje, akkor sütés közben egy alufóliával fedjük le.

Amikor megsült, hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük és tálaljuk. 

meggyes-makos-kalacs2
Meggyes-mákos kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztési idő: 70 perc
  • Sütési idő: 40 perc

Még több izgalmas kalácsot találsz az oldalunkon:

Mogyoróvajas kalács

Tiramisus bundás kalács

Étcsokoládés chilis kalács

www.streetkitchen.hu

Borzasztóan imádom a kelt tésztákat. Legyen szó buktáról, sós kifliről, vagy épp egy meggyes-mákos kalácsról, ami egyszerre szaftos, puha, légies és isteni finom.

Hozzávalók

2 db 420 g-os kalácshoz
A tésztához
250 ml
tej
20 g
élesztő
50 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 db
tojás
0.5 mk
50 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
680 g
magozott meggybefőtt
150 ml
meggylé
80 g
kristálycukor
1 rúd
fahéj
2 db
szegfűszeg
150 g
darált mák
2 ek
búzadara
A kenéshez
1 db
tojás

A meggyes-mákos kalács tésztájához a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percet pihentetjük, hogy felfusson, majd belekeverjük a kristálycukrot. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beleöntjük az olvasztott vajat, és 3-4 percig dagasztjuk, hogy szép, sima felületű legyen. A tésztából bucit formázunk, és letakarva, meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. 

A töltelékhez a meggyet a meggylével, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel egy gyorsforralóba tesszük és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a mákot, és folyamatosan kevergetve kb. 1 percig főzzük, majd félretesszük.

A megkelt tésztát lisztezett felületű nyújtódeszkán kissé átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megszórjuk búzadarával és megkenjük a töltelékkel. Nem lesz a legegyszerűbb mozzanat, mert a töltelék itt-ott felkapja majd a darát, de megéri megküzdeni érte. :) Amikor eloszlattuk a tölteléket a tésztán, a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával lefedjük, és hagyjuk további 20 percet kelni. 

A tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, az oldalát egy hurkapálcikával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson a sütés során, és betesszük a 170 fokra előmelegített  sütőbe kb. 40 percre. Ha nagyon sülne a teteje, akkor sütés közben egy alufóliával fedjük le.

Amikor megsült, hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük és tálaljuk. 

meggyes-makos-kalacs2
Meggyes-mákos kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztési idő: 70 perc
  • Sütési idő: 40 perc

Még több izgalmas kalácsot találsz az oldalunkon:

Mogyoróvajas kalács

Tiramisus bundás kalács

Étcsokoládés chilis kalács

Ha tetszett a Meggyes-mákos kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept