Hozzávalók
- 550 g liszt
- 150 g porcukor
- 1 nagy csipet só
- 7 g porélesztő
- 50 g puha vaj
- 2 db tojás
- 1 tk vanília aroma
- 250 ml meleg tej
- 3 ek krémes mogyoróvaj
A töltelékhez
- 5 ek krémes mogyoróvaj
- 2 ek porcukor
- 1 ek tej
A kenéshez
- 1 db tojás
Hozzávalók
- 550 g liszt
- 150 g porcukor
- 1 nagy csipet só
- 7 g porélesztő
- 50 g puha vaj
- 2 db tojás
- 1 tk vanília aroma
- 250 ml meleg tej
- 3 ek krémes mogyoróvaj
A töltelékhez
- 5 ek krémes mogyoróvaj
- 2 ek porcukor
- 1 ek tej
A kenéshez
- 1 db tojás
A mogyoróvajas kalácshoz a lisztben elkeverjük a cukrot, a sót és az élesztőt, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, 7-8 perc alatt kidagasztjuk, majd lefedjük, és kb. 90 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha egy nagyobb kalácsot akarunk, mint a képen, akkor 3 részre osztjuk a tésztát, ha két kisebbet, akkor 6-ra.
A töltelékhez a mogyoróvajhoz keverjük a porcukrot és a tejet.
A 3 tésztadarabot kb. 25-30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a tetejüket a töltelékkel, feltekerjük, majd klasszikus módon, hármas fonással befonjuk, és a végeit kicsit összecsípjük, hogy ne nyíljon szét. A fonásnál érdemes lazábbra hagyni a szálakat, hogy legyen helye megkelni.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 30 percet hagyjuk kelni még, letakarva. Végül lekenjük a felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, az utolsó 20 percben letakarjuk, és úgy sütjük tovább. Ha megsült, kivesszük, hagyjuk állni, és felszeletelve tálaljuk.
- Kelesztés: 90 + 30 perc
- Sütés: 60 perc
- Összesen: 180 perc
Ha tetszett a mogyoróvajas-karfiolos tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!