A megúszós lencsefőzelék elkészítéséhez zsírt melegítünk egy lábasban, majd rárakjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet, egy kicsit megsózzuk, hogy a hagyma mielőbb levet eresszen, majd közepes lángon 6-8 percig dinszteljük. Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, és hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét.
Felöntjük annyi vízzel, ami egy-két ujjnyira ellepi a lencsét, majd borsozzuk, és addig főzzük, amíg összeállítjuk a habarást (ez maximum 5 perc).
A tejfölben elkeverjük a lisztet és a mustárt, hozzáadunk egy merőkanálnyit a lencse főzővizéből, majd ezt hozzácsorgatjuk a főzelékhez. Ízesítjük az ecettel, és elzárjuk a tűzhelyet. Sült virslivel tálaljuk, a tetejét pedig megszórjuk lila hagymával, illetve rácsorgatjuk a tejfölt.
Elkészítési idő: 20 perc
